2011. év versenyeinek összefoglalója és eredményei

Bánat és öröm

A fenti „cím” jól tükrözi, hogy mik is történtek az elmúlt évadban az ÓKE „háza táján”. A 2011-es versenyszezonnak nagy reményekkel indult neki az ÓKE legénysége, de mint oly sokszor az élet ezúttal is más forgatókönyvet képzelt el számunkra, de hogy ennyire azt nem gondoltuk. Azt azért mindannyian sejtettük, hogy eredményesség szempontjából nehéz lesz felvenni a versenyt az elmúlt két év eredményeivel, ahol számtalan érem és Magyar Bajnoki cím került az egyesület versenyzőihez. Sajnos rögtön az év elején tudomásul kellett vennünk, hogy két meghatározó versenyzőnk Fábián Norbert és Terbe Dezső munkahelyi és anyagi okok miatt egy időre, (ami remélhetőleg csak átmeneti) szüneteltetni kényszerül az aktív kerékpárversenyzést, ami hatalmas érvágást jelentett számunkra, mert két húzó emberről beszélhetünk. De mellettük említhetnénk még Demeter Tamást, Pap Henriket, Vasas Bettinát, Kriston Lászlót, akik szintén hasonló okok miatt kényszerültek a kerékpársportot mellőzni. Ugyan ez a helyzet a versenyzői létszámunk csökkenését eredményezte, de nem jelentette azt, hogy 2011-ben más ne szállt volna versenybe ÓKE színekben. Az elmúlt évben versenyzőink nem ültek babérjaikon így ők mindent megtettek azért, hogy a maximumot hozzák ki magukból a versenypályákon és tovább öregbítsék az ÓKE és Ózd város jó hírnevét. Viszont a versenyzést feladni kényszerült tagjaink mellett sérülés is tizedelte versenyzőinket az év első felében. Csépányi Gábor komoly térdműtéten esett át, így ő csak később kezdhette meg a versenyzést. Bódán Zsófi a tavasz folyamán gyomor és légzési problémákkal küszködött, ami miatt ő is csak a pálya széléről figyelhette az eseményeket, ám miután egészsége javulni kezdett ő is csatlakozott az éremgyűjtők közé.

Így ezeknek a kellemetlen eseményeknek köszönhetően egy kicsit nehezen indult be az ÓKE gépezet, de szerencsére beindult és a 2011. évben 34 eseményen összesen 24 érmet gyűjtöttek versenyzőink, amiből 9 arany, 7 ezüst és 8 bronz érem, ami a versenyzők mellett nagyban köszönhető az Ózd Város Önkormányzatának is. A beszámolóban már a dolgok naposabb oldala olvasható, időrendi sorrendben.

Január

Motorex Karancs Kupa Salgótarján

Alig léptünk még át a 2011-es esztendőbe és máris versenyzéssel nyitott egyesületünk két tagja. Terbe Dezső és Kovács „Pityikusz” István január 2-án álltak rajthoz a 2010-ben megkezdett SuperCross cyclo-cross sorozat 5. egyben utolsó fordulóján a Motorex Karancs Kupán, amelynek Salgótarján adott otthont. Az SHKE szervező csapatának nem volt könnyű dolga, mivel közel 30cm-es hóban kellett nyomot lapátolniuk, hogy a pálya alkalmas legyen kerékpározásra. A 2km hosszú kör egy dupla akadályt és egy meredek felfutást tartalmazott, ám ezeken kívül keményen igénybe vette a versenyzőket a csúszós jeges-havas talaj is. Ózdi érdekeltség már az első 11 órai rajtban volt, ahol Terbe Dezső mutatta meg, hogyan is kell ezt a szakágat művelni, mind erő mind technika szempontjából. Magabiztos versenyzéssel rajt-cél győzelmet aratott, így nem csak a Karancs Kupát, hanem a SuperCross sorozat összetett győzelméért járó kerámia tálat is hazavihette! Ezt a szép eredményt remélhetőleg január 9-én a Magyar Köztársaság CX Bajnokságán is megismétli és megszerzi idei első OB. győzelmét. A 13 órai rajtban Kovács István mérettette meg magát a Master1-es kategóriában. A nagyon erős és kiélezett mezőnyben a 6. helyezést szerezte meg és ezzel az összetett ranglista 4. helyét foglalhatta el. A tarjáni futammal zárult az I. SuperCross sorozat, ami az első konzekvenciákat levonva sikeresnek mondható, így remélhetőleg az idei évben útjára indul a II. SuperCross sorozat is.

Az összetettben elért ÓKE eredmények:

Terbe Dezső  1. hely (Master3)

Bódán Zsófia 2. hely (Női U19)

Kovács István 4. hely (Master1)

Pap Gyula      5. hely (Master3)

Pap Henrik      8. hely (Hobby felnőtt)

Molnár Péter    9. hely (Hobby felnőtt)

Frölich Tamás  13. hely (Elit felnőtt)

Csépányi Gábor 18. hely (Férfi U19)

Peták Levente  19. hely (Elit felnőtt)

Fábián Norbert  16. hely (Hobby felnőtt)

Csapatverseny 4. hely (Terbe, Kovács, Pap, Molnár) (A négy legtöbb pontot szerző versenyző)

2011. január 16-án ismét a nyugati határszélen Mosonmagyaróváron került megrendezésre a 2011. évi terepkrossz országos bajnokság, ahol egyedüli ÓKE versenyzőként Terbe Dezső állt rajthoz. A versenyt megelőző információk semmi bíztatót nem jósoltak erre a hétvégére, így több versenyzőnk is inkább az itthoni edzést választotta, amivel nem kevés pénzt és bosszúságot spórolt meg magának. A lényeg az, hogy több homokszem is került a gépezetbe óváron. Ám ezek a malőrök sem tántorították el Terbe Dezsőt attól, hogy a nem éppen ideális körülmények között megmérkőzzön a 2011-es CX Magyar Bajnoki címért.
Az előző heti mínuszos hideg idő és fagyott talajú pálya után most egy bőven plusz fok feletti és igen sáros-füves pálya fogadta a versenyzőket, amin nem volt könnyű a haladás. Különösebb technikai elem nem volt a pályában, így az most nem okozott senkinek sem gondot. Dezső már a SuperCross utolsó tarjáni állomásán is iszonyatosan jó formában versenyzett, így nem meglepő módon újból magára húzhatta a nemzeti színű mezt, ezzel megszerezve 2. CX bajnoki trikóját, valamint az ÓKE első 2011-es Magyar Bajnoki címét.

Február

Február 4-én pénteken az ózdi Olvasó Tánctermében tartottam meg az Ózdi Önkormányzat a már hagyományosnak számító Ózd Legjobb Sportolója díjátadó gálát. A kuratórium ezúttal is a 2010-ben elért teljesítményeket vette figyelembe az eredményhirdetésnél, így ezek alapján az utánpótlás korú lányoknál egyesületünk versenyzője Bódán Zsófia vehette át a győztesnek járó serleget és az oklevelet. Ám ezen a napon nemcsak Zsófi, hanem egy másik ÓKE versenyző, a felnőttek között jelölt Fábián Norbert is átvehette a legjobbnak járó kitüntetést, ami több évi várakozás után külön örömöt jelentett számunkra.
Reméljük a továbbiakban is ilyen szép sikereket érnek el és 2012-ben is átvehetik a legjobbaknak járó serleget.

Március

Elindult a kerékpáros szezon!

Az elmúlt hétvégén az ÓKE versenyzői számára is útjára indult az idei kerékpáros versenyévad. Az első megmérettetés a Tahitótfaluban megrendezett országúti kupasorozat 2. állomása volt, ahol Fábián Norbert állt rajthoz és a felnőttek mezőnyében a 7. helyezést érte el. A következő sorokban az ő beszámolója olvasható a hétvégi versenyről. 2011. első versenyére került sor számomra március 27-én Tahitótfaluban, ahol is egy egyenkénti indítású sík időfutamon álltam rajthoz. Ez volt az Országúti Kupa 2. fordulója.  A felkészültségem ebben az évben bőven alul maradt az eddigiekhez képest. A télen sajnos teljesen kimaradt az alapozás, mivel végig dolgoztam ezt az időszakot. Jelenleg is a munka veszi el napom nagy részét így edzeni kevés időm marad. Talán most már az óraállításnak és a melegebb időnek köszönhetően többet tudok készülni az eddigieknél. A versenyt megelőző két hétben edzettem napi 1-1,5 órákat, ami édes kevés az üdvösséghez. A tavalyi 5600km helyett idén 300km-rel álltam oda a rajthoz ami kis túlzással sem volt valami bíztató. Ezzel a versennyel az volt a célom, hogy próbáljak minél hamarabb formába rázódni amennyire csak tudok.

A verseny napjára nagyon rossz időt jósoltak, ami be is következett. Hideg volt és erős szél is fújt aztán a 12óra 18perces rajtomra az eső is elkezdett esni. A versenyen barátnőm kísért. Nagyon nagy szél volt végig és össze-vissza is fújt, ami nagyon megnehezítette a dolgomat. Az első 10km nagyon jól sikerült, de a végére nagyon elfogytam az edzéshiány miatt. Végül a 7. helyen zártam amire igazából nem is számítottam. Próbálok majd ezek után edzegetni amennyire időm engedi. Jövő héten Tatabányán az Országúti Magyar Kupa 3. fordulóján állok rajthoz.

Tavaszköszöntő túra

Szintén ezen a hétvégén nyitották túrázóink is az évadot egy Tavaszköszöntő családi túrával, ahol 30 kerékpáros dacolt az egész heti jó időt felváltó hűvös szeles idővel. A túrázók délelőtt 10 órakkor a Tóth Kerékpár Szaküzlet és Szervíztől vágtak neki az Ózd-tól nem messze található Hangyonyi tó-hoz, ahol egy jó hangulatú szalonnasütéssel színezett néhány órát töltött el a társaság.

Április

2011. április 3-án Tatabányán a Stop Cukrászda elnevezésű egyéni indítású időfutamon állt rajthoz Fábián Norbert. A 30km-es táv a téli edzések kimaradásával egy kicsit hosszúnak bizonyult így a szezon elején Norbi számára, aki ezúttal a 10. helyen zárta a versenyt. Norbi remélhetőleg a kilométerek gyűlésével egyre jobb formába lendül és a júniusban megrendezésre kerülő időfutam OB-n 100%-os versenyformát mutatva áll rajthoz.

Egy héttel később április 9-én Teplicén a szlovák olimpiai-cross szakág első kupafutamán állt rajthoz Terbe Dezső,aki amolyan szezon eleji erőfelmérőnek szánta ezt a versenyt, ami annyira jól sikerül számára, hogy a master3-mas kategória 2. helyét megszerezve egy ezüst érmet eredményezett számára.

Április 10-én vasárnap pedig három versenyzőnk, Frölich Tamás, Kovács „Pityikusz” István és Molnár Péter képviselték az ÓKE szineit a salgótarjáni „szezonnyitón”, amely nem más volt, mint a 65. alkalommal megrendezett városi bajnokság. Azért szezonnyitó, mert az évnek ez az első tavaszi OX. futama, ami mindig jó erőfelmérő az egy héttel utána rajtoló magyar kupának, így egész népes mezőny gyűlik össze ilyenkor. Kovács Istvánnak köszönhetően erről a versenyről sem térhettünk haza érem nélkül, mivel a master1-es kategóriát megnyerve ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Tamás és Péter az elit felnőtt kategóriában mérettettek meg, ahol Tamás a 4., Péter pedig a 8. helyezést érte el.

Április 17-én negyedik alkalommal rendezte meg újra a balassagyarmati Vitalitás SE az ez ilyenkor már jól megszokott XCO versenyét, amely a Magyar-Szlovák határ túloldalán lévő testvértelepülésükön, Szlovákgyarmaton (Slovenské Darmoty)került lebonyolításra.  Ebben az évben ez a futam az XCO Magyar Kupa első fordulója volt, valamint része a Közép-Európa Kupasorozatnak (Central European Cup), így ennek a besorolásnak köszönhetően igen kemény nemzetközi mezőny gyűlt össze erre a futamra. Egyesületünk versenyzőinek az eredményei a következőképpen alakultak:

II. osztály felnőtt férfi

Kovács István 2.

Peták Levente 14.

Frölich Tamás 15.

Hobbi felnőtt

Molnár Péter 3.

Terbe Dezső sajnos feladta a versenyt

Május

2011. május 1-én az évszaktól nem várt zord időjárás ellenére nagy sikerrel került megrendezésre a II. Samsung Olimpiai Zöld fesztivál keretein belül 9. alkalommal megrendezett Buda Maraton mountain bike verseny. Az esős, szeles és sáros időjárás ellenére a II. Samsung Olimpiai Zöld Fesztiválon több mint 2000 résztvevő volt, azon belül pedig a 9. Buda Maratonon több mint 700 induló vett részt, ahol egyesületünk versenyzői is rajthoz álltak és a következő eredményeket érték el.

Hosszútáv U19 férfi

Csépányi Gábor 3. hely

Rövid táv felnőtt férfi

Molnár Péter 41. hely

2011. május 08-án Pilisvörösváron rendezte meg a Pilisi Cross Country Club az olimpiai szakág magyar kupájának 2. fordulóját a Merida-CST Pilis Kupát, amely C2-es besorolású nemzetközi verseny is volt egyben. A korai órák felhős és hideg, esős körülményeit délutánra felváltott a kerékpárversenyzésre éppen ideális napos 20fok körüli időjárás, így a délelőtti eső áztatta pálya kiváló állapotú lett, de még így is a hazai pályák egyik legtechnikásabbika, a sok csiki-csukis singletrack nyomvonalával. Egyesületünkből 4 versenyző állt rajthoz, akik a következő eredményeket érték el.

Molnár Péter 1. hely Hobbi férfi

Kovács István 8. hely Master1

Peták Levente 10. hely II.o. felnőtt

Frölich Tamás feladni kényszerült a versenyt

2011. május 14-én Bükkszentkereszten került sor a 2011-es év diákolimpiájára, ami mellett a rendező Kis-Galya egyesület a felnőttek számára is kiírt egy nyílt MTB verseny. Hazánk negyvenhárom tanintézetének, 105 diák hegyikerékpárosa mérte össze tudását Bükkszentkereszten. Az idei hegyikerékpáros (MTB) diákolimpia finálé és a nyílt XCO versenynek a központját az erdei ,,sportparadicsomként” is jellemezhető Lapka-sportpályán jelölték ki. Az országos döntő érmeinek elosztása mellett a viadal az U15 és U17 korosztály számára a harmadik, utolsó válogató volt az augusztusi, első utánpótlás Európa-bajnokságra. Egyesületünket Peták Levente és Csépányi Gábor képviselte. Levente az open kategória felnőtt futamában 3. helyezést érte, Gábor technikai probléma miatt feladta a versenyt.

2011. május 15-én a szlovákiai Nagymihályban megrendezett Zemplén Tour-on állt rajthoz két versenyzőnk, Kovács István és Frölich Tamás. A 150km hosszú verseny sajnos Tamás számára nem sikerült a legjobban, mivel a 20. km-nél defektet kapott és kísérő autó nélkül kénytelen volt megjavítani a defektjét, így már esélye sem volt egyedül felzárkózni a 45-50km/h sebességet diktáló mezőnyre. Ez az egyszerű malőr egy gyors kerékcserével kiküszöbölhető lett volna, ha van mögötte autó. István viszont jó formáról tett tanúbizonyságot, ugyanis ő a főmezőnnyel megérkezve a 10. helyen zárta ezt a gyilkos tempójú versenyt.

2011. május 21-én rendezték meg Bakonybélen az idei Kelly’s Bakonyerdő Maratont, mely egyben a mountis szezon első Magyar Kupa futama volt. Az indulók távonként negyed óra csúsztatással rajtoltak. Az időjárás végre kegyes volt a versenyzőkhöz, hosszú idő óta várt száraz verseny volt. A kezdeti kánikulát a felhők enyhítették, melyekből nem született ”égi áldás” a rendezvény ideje alatt. Az ÓKE-t Csépányi Gábor és Molnár Péter képviselték ezen a versenyen, ahol a középtávon induló Gábor a 4. míg a rövid távon rajthoz álló Péter a 10. helyezést érte el.

2011. május 22-én az Ózdhoz közeli Ragály és Serényfalva közötti útszakaszon került lebonyolításra az EthicSport Gömör Kupa, amely egyenkénti indítású időfutam volt. A 31km hosszú és 400m szintemelkedést tartalmazó pálya nem kímélte a versenyzőket, ami a célba érkezéskor meg is látszódott rajtuk. A Kerékpár Klub Kazincbarcika ezúttal is egy nagyszerű versenyt hozott össze, amelyen egyesületünk tagjai a következőképpen szerepeltek.

Frölich Tamás 4.hely felnőtt férfi

Peták Levente 4. hely U23 férfi

Molnár Péter 5. hely U23 férfi

Korbély Csaba 5. hely felnőtt férfi

Kovács István 8. hely felnőtt férfi

Demeter Tamás 16. hely felnőtt férfi

2011. május 28-án a miskolci Avas lakótelepen kijelölt pályán kellett megküzdeniük azoknak a versenyzőknek, akik rajthoz álltak az I. Avas Kupán. Egyesületünket Molnár Péter képviselte, aki a felnőttek mezőnyében a 2. helyezést érte el.

2011. május utolsó vasárnapján tizedik alkalommal rendezték meg Szilvásváradon a Specialized Maraton hegyikerékpár-versenyt, amely a Top Maraton sorozat idei első, sorrendben 25. állomását. A Szilvásváradi Lovas-stadionban, a verseny három távján, a közel ezerháromszáz nevezőből mintegy ezerkétszázan rajtoltak el; a férfi hosszútávot Blazsó Márton, a női közepet Dósa Eszter nyerte. A rajtlistán a magyarok mellett román, szlovák, svéd és olasz kerekesek is szerepeltek. A viadal társrendezvényeként rendezték az UNIQA Outdoorsport Fesztivált. Az 1200 induló között az ÓKE versenyzői is megtalálható voltak, akik ezúttal sem vallottak szégyent ezen a rendkívül embert próbáló versenyen.

Eredmények:

Középtáv:

Csépányi Gábor 6. hely U19

Kovács István 7. hely master1

Frölich Tamás 13. hely felnőtt férfi

Peták Levente 30. hely felnőtt férfi

Rövidtáv:

Bódán Zsófia 2. hely U19 női

Demeter Tamás 10. hely master1

Pap Henrik 18. hely felnőtt férfi

Molnár Péter 22. hely felnőtt férfi

Pap Gyula 22. hely master3

Kiss Gábor 47. hely master1

Török Csaba 70. hely master1

Június

2011. június 19-én szombaton Nagykovácsiba látogatott egyesületünk versenyzői különítménye, ahol a nagy hagyományokkal rendelkező Crosskovácsi Maratonon álltak rajthoz. Ezúttal az időjárás megkegyelmezett és kiváló kerékpáros időben teljesíthették a kiírt penzumot a versenyzők, akik három táv 30, 59 és 83km közül választhattak, amelyek köztudottan igencsak kemények a hazai viszonylatban. Egyesületünk bringásai a következőképpen szerepeltek:

Középtáv

Frölich Tamás 4. hely felnőtt férfi

Csépányi Gábor 5. hely U19

Kovács István 5. hely master1

Rövid táv

Molnár Péter 26. hely felnőtt férfi

Török Csaba 56. hely master1

2011. június 25-én ismét Szlovákiába a szlovák kupába tartozó Kassa Bike Maratonon állt rajthoz négy versenyzőnk. Az indulókat ezúttal is igencsak hűvös és szeles és legfőbbképp szeszélyes idő fogadta a Tátra lábánál. A középtávon induló versenyzőknek ezúttal sem maradt el az 1125m magasra történő mászás, amelyet az utolsó 300m-en csak kerékpárral a háton lehetett abszolválni. Ezt követően egy meredek technikás lejtmenetet kellett leküzdeniük amire még a jeges eső is megérkezett, ezzel is nehezítve a versenyzők dolgát. Az ÓKE tagjai az itthoniakhoz nem hasonlítható pályán is sikeresen szerepeltek, amely az eredményekből is jól látszik.

Középtáv

Frölich Tamás 4. hely felnőtt férfi

Kovács István 5. hely felnőtt férfi

Csépányi Gábor 6. hely U19

Rövid táv

Molnár Péter 10. hely felnőtt férfi

Július

2011. július 03-án a Magyar Köztársaság Maraton Bajnokságára került sor, amely immáron a 12. Intersport Duna Maraton volt. A verseny ezúttal is a visegrádi Duna parton berendezett rajt-cél és expo területről vette kezdetét. A hazai maratonok királyának számító futamra ezúttal is rekordszámú 1406 nevezés érkezett be.  A Top Maraton sorozat második állomásán nyolc ország versenyzőinek részvételével nemzetközi mezőny gyűlt össze. A pálya a már jól megszokott nyomvonalon lett kijelölve, ám a szervezők az előző heti esős időjárásból visszamaradt utolsó saras kilométereket kivették a pályából. Az ÓKE tagok erről a versenyről sem hiányozhattak, már csak azért sem, mert Országos Bajnokság is volt egyben, aminek a végén Bódán Zsófia személyében ismét Országos Bajnokot ünnepelhettünk! Zsófi címvédőként állt rajthoz és már egy korcsoporttal feljebb is beírta nevét a bajnokok sorába. Ám sajnos volt akinek nem ez volt élete versenye. Közöttük Peták Levente, aki láncszakadással küzdött. Csépányi Gábor pedig betegség miatt nem tudott rajthoz állni. Eredmények:

Középtáv

Frölich Tamás 6. hely felnőtt férfi

Peták Levente 31. hely felnőtt férfi

Rövid táv

Bódán Zsófia 1. U19 női

Molnár Péter 22. hely férfi felnőtt

Pap Henrik 23. hely férfi felnőtt

Pap Gyula 25. hely master3

Kiss Gábor 33. hely master1

Török Csaba 61. hely master1

2011. július 17-én Zalaegerszegen rendezték meg a mountain-bike szakág cross-country versenyszámának 2011. évi országos bajokságát. Az 5.4 km hosszú körpálya, körönként 200 m szintkülönbséget tartalmazott, amelyből az elit nők 4, míg a férfiak 6 kört teljesítettek. A pálya rövid, de meredek emelkedőket tartalmazott majd ezek után a farönkökkel megtűzdelt technikás lejtők követték egymást, amely nagy koncentrációt igényelt minden versenyzőtől, amit a nagy hőség még csak tetézett. Az XCO bajnokságon három versenyzőnk, Csépányi Gábor, Kovács István és Peták Levente képviselte egyesületünket, akik nagyszerű teljesítményt nyújtva kiváló eredményeket értek el, még ha az idén nem is húzhatták magukra a nemzeti színű mezt. Eredményeik a következők lettek:

Peták Levente 2. helyezés II. osztály

Kovács István 4. hely master1

Csépányi Gábor 5. hely elit U19

2011. július 23-24. hétvégén ismét két helyszínen és versenyen vettek részt az ÓKE versenyzői.

23-án szombat déltől vasárnap délig a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum területén rendezte a Sportaktív SE az idei 24 órás hegyikerékpáros váltóversenyt. A viadalnak 16 kategóriában közel félezer indulója volt. Az idei versenyen a magyarok mellett szlovák, svéd, kínai, román, osztrák és svájci kerekesek is részt vettek, ami a fiatalok és felnőtt kategóriájúak körében egyaránt népszerű volt. Az hangulatra és a pályára az idén sem lehetett panasza az indulóknak, ugyanis a gyermek tábor infrastruktúrája jó helyszínt biztosított a rendezvénynek. A versenyen mint szinte az elmúlt években, úgy az idén is egy 6fős váltó csapattal (Csépányi Gábor, Csépányi Gergő, Molnár Péter, Peták Levente, Kriston László) vett részt egyesületünk, aki az Elit I. kategóriában 2. helyezést értek el!

24-én vasárnap Frölich Tamás és Kovács István ismét Szlovákiában, Malinecen a szlovák maraton kupa 7. fordulóján álltak rajthoz. Az előző napok esőzései a szlovák pályának sem vált előnyére, így már az első métereken leszállásra kényszerítette a versenyzőket, ám szerencsére a nap sütötte helyeken felszáradt a pálya, így ott már jól lehetett haladnia annak, aki bírta erővel, mivel a 48km hosszú táv 1550m szintet tartalmazott. Mindkét versenyzőnk nagyszerűen helytállt és ismét a spiccen a top10-ben végzett. István a 4., Tamás pedig a 7. pozíciót szerezte meg.

2011. július 30-án Ótátrafüredről (Starý Smokovec) rajtolt el a 2011. évi Tátra kör országúti verseny, amely 197km-es körével és 2669m-es szintkülönbségével kerüli meg a Tátra hegyvonulatait. A Lengyelországot is érintő verseny egyben középeurópai nyílt bajnokság is. Az eseményre Frölich Tamás egyedüli ÓKE tagként vállalkozott arra, hogy ezt a nem hétköznapi versenyt  lehető legjobban teljesítse. Az időjárás nem éppen a legkegyesebb oldalát mutatta ezen a hétvégén. Július hónaphoz képest iszonyatosan hideg max 13, de helyenként csak 8 fokos hőmérséklet és folyamatosan szakadó eső kísérte végig a versenyzőket, ami egy 6 órás versenynél nagyon megterhelő a szervezet számára, de ezen kívül több dolog is befolyásolta tamást egy elfogadható eredémény elérésében, így csak a 105. helyen sikerült célba érnie. Elmondás szerint jövőre azonban visszatér javítani.

Augusztus

2011. augusztus 7-én ismét két helyszínen versenyeztek az ÓKE versenyzői.

Az egyik megmérettetésre Egerben az Egeres-völgyben került sor, amely nem más volt, mint a 11. Bükk Maraton a Top sorozat 3. állomása. Ahogyan már megszoktuk, úgy ezen a versenyen is ezer fő felletti indulói létszám gyűlt össze, amelyből most sem hiányoztak egyesületünk versenyzői. A versenyt megelőző napokban bő eső áztatta a pályát, de az jelentősen felszárad a verseny napjára, így nem nehezítette pluszban a versenyzők dolgát.  A versenyzők a 37, 58, vagy a 92 kilométeres táv közül választhattak. A Bükk Maraton mezőnyét román és szlovák kerekesek tették nemzetközivé. Az ÓKE eredmények a következők lettek:

Rövid táv:

Bódán Zsófia 1. hely U19

Molnár Péter 15. hely felnőtt

Pap Henrik 24. hely felnőtt

Pap Gyula 28. hely master3

Török Csaba 39. hely master1

Közép táv:

Csépányi Gábor 5. hely U19

Peták Levente  6. hely felnőtt

Szintén ezen a napon Frölich Tamás és Kovács István egy újabb szlovák országúti mezőnyversenyen a 130km hosszú Gemer Tour-on vett részt. Az alacsony Tátra hegyein át vezető útvonal jócskán megrostálja a mezőnyt még mielőtt a célba érne. Ez most sem volt másképpen, ám sajnos most mindkét versenyzőnk a mezőny középső szakaszában maradt így Tamás kategóriájában a 24. István pedig a 14. helyen ért célba.

Augusztus 17-20. 4 nap, 377km, 7400m szint = Trans Hungaria hegyikerékpáros maraton

Augusztus 17 és 20. között került megrendezésre hazánk első 4 napos hegyikerékpáros maraton versenye a Trans Hungaria Maraton. A nem mindennapi eseményen az Ózdi Kerékpáros Egyesület két versenyzője Peták Levente és Frölich Tamás duó kategóriában állt rajthoz, hogy egymást segítve minél jobb helyezést érjenek el az összetett versenyben. A négy szakasz során a versenyzőknek 377km-t és 7400m szintkülönbséget kellett leküzdeniük Nagymarostól Tokajig. A közel 100km hosszú szakaszok hazánk legmagasabb hegyein keresztül vezettek, így a második napon már Kékestetőt is meg kellett mászniuk a résztvevőknek. Ám a terep adta nehézségek mellett az augusztusi nagy meleggel is meg kellett küzdeniük a versenyzőknek, így a napi 4-5óra időtartamú szakaszok során fejenként 4 liter folyadék is elfogyott, ami profi kísérő háttér nélkül nehezen lett volna kivitelezhető. Mivel Levente és Tamás az év fő versenyének szánta ezt a viadalt, így egy nagyszerű formaidőzítésnek köszönhetően kiváló formában vágtak neki a négy napnak, aminek a gyümölcse egy összetett 2. helyezés lett. A jó felkészültség mellett azért a szerencsére is szükség van egy ilyen versenyen, így mi összesen három defekttel megúsztuk a Trans Hugariát , ami nem okozott jelentős időveszteséget- nyilatkozta Levente.

2011. augusztus 28-án vasárnap 10. jubileumi alkalommal került megrendezésre a Top Maraton sorozat záró 4. fordulójára a Mátra Maraton. Az 1282 nevező 87, 56 és 29 kilométeren indulhatott, amelyből előbbi kettő megmászta hazánk legmagasabb pontját a 1014m magas Kékestetőt. A maraton központját a Gyöngyös-Sástón található Oxygén Adrenalin Park biztosította. Ahogy a Mátra Maratonon már megszokhattuk, úgy az idén is teljesen száraz pályán versenyezhettek a versenyen indulók. Az ÓKE versenyzőinek eredményei:

Közép táv:

Csépányi Gábor 4. hely U19

Kovács István 9. hely master1

Peták Levente 20.hely felnőtt férfi (2 defekt)

Csépányi Gergő 57. hely felnőtt

Rövid táv:

Bódán Zsófia 1. hely U19

Molnár Péter 14. hely felnőtt

Pap Gyula 26. hely

Török Csaba 41. hely master1

Kiss Gábor 53. hely master1

Szeptember

2011. szeptember 3.-n rendezték a jubileumi, 20. Mátra kört. A jeles alkalomból a szervezők a még a hagyományos 80km-es kör útvonalát is módosították egy kicsit, így a befutót nem Mátrafüreden, hanem mintegy 400m-rel feljebb, az Oxigén Adrelin Parkban jelölték ki, ami jóval nehezebbé tette a pályát, mert igen kemény 400m került bele. A 80km-es „amatőr” futam mellett a szervezők rendeztek egy pénzdíjas, 85km-es versenyt is, ahol szinte a teljes hazai élmezőny képviseltette magát. A Kékestetőn végződő versenyt Vígh Zoltán (AEGON Cycling Team) nyerte, csapattársai, Molnár István és Pintér Tamás előtt, így téve teljessé az AEGON diadalt! Egyesületünkből Kovács István és Frölich Tamás álltak rajthoz ezen a viadalon, ahol István 33., Tamás a 37. helyen zárta a versenyt.

2011. szeptember 11-én remek hangulatban és szervezésben zajlott le az I. Ózdi „Johnson” Triatlon verseny, amelyben egyesületünk társrendezőként is közreműködött. A közel 150 induló 8 korcsoportban, illetve váltóban mérhette össze erejét. Egyesületünkből az 5. korcsoportos lányok között Bódán Zsófia a 3. a 6. korcsoportos nők között Vasas Bettina a 3. még a 7. korcsoportos férfiak mezőnyében Kovács István a 4. helyezést érte el. A váltók között az abszolút első helyet szerezte meg a Molnár Péter, Fábián Norbert, Csépányi Gergő összeállítású ÓKE trió.

2011. szeptember 24-én egy újabb szlovák versenyen az eperjesi Šarišský Cyklomaratón-on állt rajthoz Kovács István és Frölich Tamás. A futam a szlovák maraton kupa utolsó előtti fordulója volt. Kiváló őszi időjárás fogadta a versenyzőket, akikre az 50km hosszú megmérettetés várt. A gyors és száraz pályának egyetlen hátránya az volt, hogy a nagy tempónál nehezen lehetett észrevenni az útvonalat jelző nyilakat, így többször kellett eltévedés veszélye miatt megállniuk a versenyzőknek. Sajnos ebből István és Tamás sem maradt ki, ám ez jelentősen nem befolyásolta a végeredményt. István a 4., Tamás pedig a 12. helyen végzett.

Október

2011. október 1-én egy héttel később az eperjesi futam után Brezno városának főteréről rajtolt el a szlovák maraton kupa utolsó záró versenye a Giant Biketour Brezno. Az útvonalat kijelölő szervezők ezen a versenyen sem kímélték az indulókat. A hosszú és a középtáv is felkapaszkodott egészen 1200m-ig, ahonnan egy igazán élvezetes lejtő vitt le a völgybe, ahonnan már csak néhány kisebb mászást kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Ezen a futamon is Frölich Tamás és Kovács István állt rajthoz, aki mellől egy kicsit elpártolt a szerencse, ugyanis mindketten az utolsó 5km-en belül kaptak defektet, így Tamás a 7., István pedig a 16. helyen zárta a versenyt.

2011. október 2-án a Bükkszentlászló és Bükkszentkereszt közötti 5,3km hosszú szerpentinen rendezte meg a Kis-Galya SE. az VIII. Üveghuta Kupát, ami a szakágat tekintve országúti hegyi időfutam volt, ám az MTB-vel indulók részére a rendezők külön kategóriákat hirdettek.

Egyesületünkből az MTB szenior II. korcsoportban Pap Gyula 6. helyezést érte el. A duó kategóriában a Molnár Péter, Török Csaba páros szintén a 6. helyen végzett.

2011. október 23-án alig, hogy vége lett a hegyikerékpáros szezonnak, már Kazincbarcikán az EthicSport Kupával kezdetét vette a cyclo-cross szakág II. SuperCross sorozata, amelynek 3. futamát egyesületünk rendezi. A kimondottan őszi időben megrendezett futamon 5 versenyzőnk állt rajthoz, ahol Frölich Tamás a hobbi felnőtt kategória 3. helyét szerezte meg, Csépányi Gábor 7., Molnár Péter 13. a master1-ben Kovács István  11. valamint a master3-ban Pap Gyula az 5. helyezést érte el.

November

2011. november 6-án a Salgótarjáni HKE szervezésében került lebonyolításra a II. SuperCross sorozat 2. futama a Motorex-VDO Karancs Kupa, ahol egyesületünk versenyzői is szép számmal álltak rajthoz. Az eredmények a következőképpen alakultak.

Kovács István 4. hely

Frölich Tamás 5. hely

Molnár Péter 8. hely

Csépányi Gábor 15. hely

Peták Levente DNF

2011. november 20-án a salgótarjáni verseny után két héttel hazai pályán a Városi Stadionban került megrendezésre a II. SuperCross sorozat 3. állomása az Ózd Kupa. Ugyan a 2010-es versenyhez képest jóval zordabb időjárás fogadta a versenyzőket, ám így is szép számmal álltak rajthoz az ország különböző pontjairól (Zalaegerszeg, Budapest, Nyíregyháza) érkező versenyzők. A tavalyi vonalvezetéssel 95%-ban megegyező pálya élvezetes versenyt nyújtott mind a versenyzőknek, mind a kilátogató nézőknek. Hazai részről ismét sikerült egy dobogós helyet megcsípni. A verseny után több pozitív visszajelzés is érkezett, így 2012-ben remélhetőleg ismét részesei leszünk ennek a kiváló sorozatnak.

Eredmények:

Frölich Tamás 3. hely

Kovács István  6. hely

Csépányi Gábor 6. hely

Bódán Zsófia 8. hely

Molnár Péter  DNF

December

2011. december 4-én ismét SuperCross fordulóra került sor, ezúttal Balassagyarmaton. Ekkorra már az időjárás is még téliesebb arcát mutatta, így igen hidegben kényszerültek versenyezni a rajthoz állók. A gyarmati Vitalitás SE ezúttal is nagyszerű versenyt rendezett, amit a versenyzők egy nagyszerű versenyzéssel háláltak meg. Egyesületünk versenyzői közül ezúttal csak hárman álltak rajthoz, akik a következő eredményeket érték el.

Kovács István 4. hely, Frölich Tamás 5. hely, Molnár Péter 7.hely.

2011. december 17-én a budapesti Postás SE sporttelepén került megrendezésre a 2012. évi Cyclocross Országos Bajnokság, ami ezúttal is hagyott több kívánnivalót maga után. Sajnos a bajnokság rendezésének színvonal ezúttal sem közelítette meg egyik SuperCross futam nívóját sem, így a versenyzők ismét keserű szájízzel távoztak aznap. A kaotikus rendezésben és futamokban azért sikerült egy 2. helyezést begyűjtenünk Terbe Dezsőnek köszönhetően, aki úgy néz ki, hogy ismét visszatér a versenypályákra.

Remélhetőleg 2012-ben már egy még jobban felkészült és megnövekedett versenyzői létszámmal vághatunk neki a szezonnak, ahonnan ismét számtalan érmet és bajnoki cím hozhatunk haza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

Leave a comment