Az ötödiken is sikeresen túl vagyunk – Pityikusz és Farkas Balázs is dobogón az Eddekor – Ózd Kupán

A kazincbarcikai kezdés után, november 2-án egyesületünk szervezésében folytatódott az V. SuperCross sorozat. A futam helyszínéül ezúttal is a jól bevált Városi Stadion szolgált, ahol minden rendelkezésre áll egy jó cross verseny lebonyolításához. Az előző évekhez képest a legnagyobb változás a verseny nevében történt, ugyanis az egyesület fő támogatója, Ózd városa mellé sikerült megnyernünk az Eddekor Reklámműhelyt, mint névadó szponzort, így az idén már Eddekor – Ózd Kupa néven szerepelt a versenynaptárban az ózdi futam!

Rajtol az elit mezőny (Fotó: Vanik Zoltán)

Rajtol az elit mezőny (Fotó: Vanik Zoltán)

Az Ózdra látogató versenyzők száma szépen gyarapodik, aminek ékes bizonyítéka, hogy vasárnap nevezői csúcsot döntöttünk a 128 fős részvétellel, akik között nem csak magyar, hanem belga, szlovák és lengyel versenyzők is tiszteletüket tették. A pálya nyomvonala 90%-ban megegyezett az eddigiekkel, amiben két lépcsősor és egy dupla palánk kapott helyet, valamint több éles kanyar a crossos jelleget erősítvén. Újdonságként kívántuk szerepeltetni a homokágyat, de az sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (túl vizes volt a homok és összeállt), ám a jövőben újra próbálkozunk vele.

Ha a homokágy nem is, de a verseny napjára az időjárás előrejelzés bevált és túlnyomóan felhős, ködös szürke idő fogadta a bringásokat, ami a komfortérzetet nem javította. Főleg nem a kilátogató nézőkét, akik egyre többen álltak a pálya szélén. A három éve elkezdett forgatókönyv szerint az első rajtra délelőtt 11 órakor került sor, ahol Barna Richárd és Farkas Balázs révén a Hobbi felnőtt futamban, valamint Pap Gyulának köszönhetően a Master3-as mezőnyben is érdekeltek voltunk. Ebben a rajtban szerettek volna többen is elindulni egyesületünkből, ám a versenyszervezés elsőbbséget élvez, így a többség maradt az eredetileg tervezett feladatnál. Balázs mint fiatal titán felmentést kapott ez alól, hiszen hazai pályán, hazai közönség előtt versenyezni mindenki számára felemelő érzés. 🙂 Ricsi mint kezdő crossos itthon próbálja elsajátítani a CX szakág alapjait. 🙂 Gyulának pedig rangidős tagként alanyi jogon járt a versenyzés lehetősége. 🙂 Sajnos Balázs futama nem indult zökkenőmentesen és kb. 10 perccel a rajt előtt sikerül elszakítania bringája láncát, de gyors szerviz után beállhatott a rajtba és a mezőnnyel együtt vághatott neki a 4 körös versenynek. Már az első körökben sikerült megcsípnie a dobogós pozíciót, amit végig meg is tartott és a kategória 2. helyén ért célba. A másik két ÓKE-s is tisztességgel helyt állt a nem éppen könnyű versenyen. Ricsi a Hobbi mezőny 6., Gyula a Master3-ban a 13. helyen zárta a versenyt.

Farkas Balázs lépcsőzik a hobbi kategória 2. helyén (Fotó: Molnár Tibor)

Farkas Balázs lépcsőzik a hobbi kategória 2. helyén (Fotó: Molnár Tibor)

A 11:45-ös futamban már látványos versenynek lehettünk részesei. Egy mezőnyben rajtoltak az igen erős Master2-es férfiak, az U19-es fiúk és a Felnőtt Nők!  Itt két ÓKE-s, az idén korosztályt lépő Kovács István „Pityikusz” és Tulipán Attila „Tuli” képviselte az ózdi színeket. A Barcikaihoz hasonlóan most is kemény mezőny jött össze ebben a kategóriában. A rajt után annyiban rendeződtek az erőviszonyok, hogy a kategória három legerősebb versenyzője, Pityikusz, Medgyes Gábor (KTM Teszt Team) és Fésűs László „Kefe” (Meditech SC) egy vonatot alkotva üldözték a még erősebb U19-es versenyzőket. Nagyon sokáig ez a hármas nem is tudott egymással mit kezdeni és csak néhány másodperces előnyt tudtak kialakítani körönként egymással szemben, de többször összezártak, majd végül az utolsó kör döntött a végső helyezésekről, ahol a hazai pályán és az első futamtól már jobb formában versenyző Kovács István „Pityikusz” felülkerekedett Medgyes Gáboron és 4 másodperc előnnyel, elsőként ért célba! Mögöttük a harmadik helyen Fésűs László érkezett. Tuli a két héttel ezelőtti versenyhez egy helyet javítva a 14. helyen ért a célba.

Pityikusz és Fésűs László "Kefe" ismét egymásra talált (Fotó: Molnár Tibor)

Pityikusz és Fésűs László „Kefe” ismét egymásra talált (Fotó: Molnár Tibor)

A nőknél is parázs csata alakult ki az első hármas között, de az eddigi ózdi futamok győztese Dósa Eszter (Kross – Vitalitás SE) nem hagyott kétséget afelől, hogy még mindig ő a legjobb a hazai női crossos. Mögötte Orosz Anita (Trek SE), valamint a lengyel Agnieszka Bacinska (Santa BSA Whistle Team) állhatott fel a dobogóra. Az U19-es fiúk is nagyot mérkőztek egymással,  ahol Dina Dániel (PCCC) revansot vett a két szlovák versenyzővel szemben és elsőként zárta az Eddekor – Ózd Kupát. Dina után Jan Gajdosik (MŠK CK ŽIAR NAD HRONOM) és Zathureczky Márk (Bikeexpress-Bellotto) érkezett a dobogós helyezéseken.

Délután 13 órakor a nap várva várt futamára került sor, ahol mindenki kíváncsian várta, hogy a Magyar Bajnok Fejes Gábor (Bátorfi Agria KTK) maga mögött tudja e hagyni a tavalyi ózdi és az előző futam győztesét Wouter Cleppe-t (Alpinbike – RAM) vagy újra a hazánkban élő belga versenyző diadalmaskodik. Mellettük az eredmények végső kimenetelébe Búr Zsoltnak (Alpinbike Team), Buruczki Szilárdnak (Merida Maratn Team – CST) a Lengyelországból érkező Karol Michalskinek (TrainWithWatts) és a szlovák Stefan Gajdosiknak (Bike Pro Banska Bystrica) is szerepet gondoltunk, de végül Fejes és Cleppe maradt az ózdi verseny főszereplője.

Fejes itt még Cleppe előtt (Fotó: Vanik Zoltán)

Fejes itt még Cleppe előtt (Fotó: Vanik Zoltán)

Wouter az első körökben szokásához híven puhatolózott, majd mikor Fejes faképnél szerette volna hagyni a mezőnyt, Cleppe gyorsan tette rá kerekét. Innentől kezdve ők ketten felváltva kerülgették egymást, de Cleppe, ugyan csak 4-5 másodperccel, de körről körre alakította ki előnyét, így a célba is ő érkezett meg elsőként. Az izgalmak azért nem csillapodtak, mivel Fejes az utolsó előtti körben egy rossz váltásnál feltekerte hátsó váltóját, de ez szerencsére a technikai zónában történt, így megőrizte második helyét. A harmadik pozícióért viszont adok kapok küzdelem alakult ki a lengyel Karol Michaelski és Búr Zsolt között. Sajnos Buzsó az utolsó kanyarban hibázott, így 3 másodperccel lemaradt a dobogóról. A szlovák Gajdosik az utolsó körben 4. helyről kapott defektet, aminek következtében jó néhányan még lekerülték és 7. helyen ért célba az 5. Buruczki Szilárd és Szalay Péter (Focus Team Hungary) mögött.

Kemény küzdelem volt (Fotó: Vanik Zoltán)

Kemény küzdelem volt (Fotó: Vanik Zoltán)

Az U23-as versenyben Rózsa Balázs (Utensilnord Continental Pro Cycling Team) és Kriván András (Team Econix – CR) páros vívott vérre menő küzdelmet az első helyért. Rózsa Balázs úgy a 4. kör környékén közelebbről megnézte az ózdi földet, aminek következtében egyik úja komoly sérülést (reméljük nem törés) szenvedett, de még ez sem hátráltatta abban, hogy körről körre közelebb kerüljön Krivánhoz. Végül a célba vezető egyenesben dőlt el az első hely sorsa, amit 1 másodperc előnnyel Rózsa szerzett meg!

Szúnyog stabilan hozza a 6. helyeket (Fotó: Molnár Tibor)

Szúnyog stabilan hozza a 6. helyeket (Fotó: Molnár Tibor)

A még mindig igen erős Master1-es mezőnyben a megszokott ÓKE trióból egyedül Lórencz Péter „Szúnyog” volt megtalálható a rajtvonalnál. Pityikusz ugye már egy korcsoportot feljebb lépett, Frölich Tomi pedig szervezőként tevékenykedett ezen a hétvégén. Mindezektől függetlenül ez a kategória sem hozott kevésbé izgalmas versenyt, mint a felnőtt és U23-as. Az első körben Cser Gábor (PCCC) húzott az „öregeknek” egy kemény 7:22-es kört, de Szabó András „Bakter” (Peloton SE) a második kör elején az élre állt és fokozatosan növelte előnyét az üldözőkkel szemben. Cser G. sokáig tartotta a második helyet, de a rajtban nem éppen a legjobb helyet elfoglaló lengyel Dominik Ogledzinski (Niestowarzyszony) egyre jobb köridőket hasított, valamint Cser Gábor is hullámvölgybe került, így a lengyel felért rá. Az ezüst éremről sorsáról itt is sprintbefutó döntött, ahol Ogledzinski első kereke ért át előbb a célvonalon. Szúnyog nagyon sokáig egy 4-5 fős szerelvénnyel robogott körről körre, majd ennek széthullásával Barcikához hasonlóan Héjja Attilával (Alpinbike Team) maradt duóban, aki lesprintelte az 5. helyért folytatott küzdelemben. 

A felnőtt női, felnőtt férfi és a master1 kategóriák összetett vezetői a sorozat Bellotto mezében (Fotó: Bellotto)

A felnőtt női, felnőtt férfi és a master1 kategóriák összetett vezetői a sorozat Bellotto mezében (Fotó: Bellotto)

Most újabb két hét pihenő követezi a sorozatban. A következő állomás Veszprém, majd Salgótarján és Balassagyarmat követezik heti váltásban.

Eddekor – Ózd Kupa eredménylista letölthető ide kattintva!

Összetett állás a két futam után megtekinthető itt!

Vanczák Milán videója

Fotók:

Molnár Tibor fotói 

Máhr Attila fotói: U19/Master2/Felnőtt női , Elit felnőtt/U23/Master1

Fodor Jenő fotói

Vanik Zoltán fotói

Bidon fotók

Juhász Imre fotói

Peták László fotói 

Team Econix – CR /by Bidon/

Beszámolók:

Bikemag

SuperCross

Bidon

Velo 

Ózd.hu 

Búr Zsolt

Wouter Cleppe 

Merkapt SE 

Támogatóink:

%%wppa%% %%slideonly=33%% %%size=0.7%% %%align=center%%

 

 

Share Button