Az új tarjáni pályán is Pityikusz volt a leggyorsabb Master2-es – Karancs Kupa 2014

November 23-án vasárnap Salgótarjánban a Karancs Kupával folytatódott az V. SuperCross sorozat, ahol újra érdekeltek voltak az ózdi bringások. A Salgótarjáni HKE szervezői csapata a sorozat indulásától kezdve, immáron a harmadik helyszínen rendezte meg a soron következő SuperCross futamot. Az SBTC, majd a dolinkai helyszínek után, idén a Tarjáni Gyermektáborban és annak környékén került kijelölésre a mintegy 2,5km hosszúságú kör, amely az eddig megszokott tarjáni pályáktól eltérően kevésbé mászósra sikerült.

A technikai malőr Veszprém után sem kerülte el Pityikuszt, de a gyors kerékcsere után újra visszavette első helyét

A technikai malőr Veszprém után sem kerülte el Pityikuszt, de a gyors kerékcsere után újra visszavette első helyét

A pálya talaját tekintve vegyes képet mutatott. Az idei pályában volt minden, az aszfalttól a füvön át a murvás, kavicsoson keresztül , amelyből ez utóbbi több bosszúságot is okozott felütéses defekt formájában néhány versenyzőnek. A hét elején mért hőmérséklet ugyan vasárnapra hűvösebb lett, de még így is akadtak versenyzők szép számmal, akik rövid mez és nadrág mellett döntöttek.
A legkorábbi rajtban ismét Farkas Balázs révén voltunk jelen, aki már a pályabejáráson defektelt első számú bringájával, így MTB-je nyergében teljesítette a versenyt. A nehézkes rajt után szépen jött előre, de az ott elvesztegetett másodpercek és helyezések végül megpecsételték a verseny végkimenetelét is és a középmezőnynek számító 8. helyen zárta a hobbi felnőtt kategóriát.

Farkas Balázs küzdött mountijával a gyors pályán

Farkas Balázs küzdött mountijával a gyors pályán

45 perccel később a Veszprémben technikai hiba miatt a vezető pozíciót a 22. helyre „cserélő” Kovács István „Pityikusz” állt rajthoz, mint a Master2-es kategória első számú favoritja. Sajnos az előző futamon a váltófül törés miatt elmaradt a Vinczeffy Zsolttal „Zergével” (Footstrong SE) való megmérettetés, ami ezúttal Zerge részéről nem jött össze, mivel néhány száz méter után defekt miatt most ő szállt ki idő előtt a versenyből. A rajt után gyorsan kialakultak az erőviszonyok és az U19-es ifjú titánokkal egy „vonatot” alkotva utazott a Master2-es élmezőnyből István és Fésűs László „Kefe” is. Mögöttük néhány másodperc lemaradással Molnár Tamás Gusztáv (Peloton SE), majd a többiek szép sorjában. Az első körök ebben a felállásban teltek, majd Kefe defektelt, de viszonylag közel volt a technikai zónához, így gyorsan bringát váltott és próbált felzárkózni Pityikuszra. Szerencsére sikerült addigra olyan előnyt kialakítania, amit már szinte lehetetlen volt behozni, de a technika ördöge Pityikuszt sem kerülte el és két körrel a vége előtt hátsó defektet kapott. Végül a szerviz zónában gyorsan kapott egy kereket, de addigra már Fésűs és Molnár is tova száguldott. István a hátralévő körökben mozgósította a véghajrára szánt erejét és újra felért a vezető pozícióba, és elsőkét szakította át a virtuális célszalagot.

Szúnyog bármilyen összetételű mezőnyben hozza a fixnek mondható 6. helyet

Szúnyog bármilyen összetételű mezőnyben hozza a fixnek mondható 6. helyet

A megszokott 13 órás Elit felnőtt/U23-as és Master1-es rajt mezőnyében Lórencz Péter „Szúnyog” a veszprémi DNF (feladott) futam után megújult erővel és elszántsággal állt oda a rajtvonalhoz. Tavaly negyedik ÓKE tagként szintén ebben a kategóriában versenyzett Frölich Tomi is, de az október eleji betegség és formahanyatlás végett a pihenés mellett döntött, így az idén csak a pálya széléről követi az eseményeket. A 38 fős mezőny elrajtolása után a látottak alapján Szúnyog első méterei, nem a legelőkelőbb helyen teltek, de hamarosan rendezte sorait és folyamatosan szedte le az előtt haladókat. Szinte a már megszokottnak mondható 6. pozícióig sikerült előre törnie, ahol a számukra kiírt 10 körös penzumot egyenletesnek mondható 6:01-6:16 közötti köridőkkel mindenféle technikai malőr nélkül teljesítette, majd végül a fent említett 6. helyen zárta a tarjáni futamot. Igaz, hogy volt alkalom, mikor előrébb is sikerült kerülnie, de a sorozatot vezető Szabó András „Bakter” (Peloton SE) technikai problémája ellenére is felzárkózott a 4. helyre.

Folytatás most vasárnap Balassagyarmaton a Palóc Crossal!

Fotókat köszönjük Molnár Tibinek!

Share Button