Eredményes Top Maraton nyitány Szilvásváradon

Az elmúlt hétvégén a május utolsó vasárnapján esedékes Specialized Szilvásvárad Maratonnal vette kezdetét a 2016-os Top Maraton sorozat. A szilvásváradi verseny történetében ez volt a 15., jubileumi futam, amely ha minden igaz, utoljára rajtolt el a régi Lovas Stadionból. A fejlesztéseknek köszönhetően, jövőre egy új komplexum várja a maraton résztvevőit, akik az idén is szép számmal tiszteletüket tették Szilvásváradon, hiszen 1111 bringás állt oda a négy táv (25km, 39km, 64km, 107km) valamelyikéhez.

A szezon első és talán az egyik legjobban várt maratonját klubunk tagjai sem hagyhatják ki, így a benevezett 13 főből 12-en rajthoz is álltak vasárnap. A 64km-es középtáv teljesítésére Békei Zsolt, Farkas Balázs, Frölich Tamás, Kovács István „Pityikusz” és Tulipán Attila vállalkoztak, még a 39km-es rövid  távra Borsi Tamás, Csépányi Péter, Demeter Tamás, Pap Gyula és Török Csaba adta le nevezését. A mini névre keresztelt 25km-es távon az egy párt alkotó Dúl Bernadett és Molnár Péter vettek részt. 🙂

csapat 2016

Nem könnyű egy ilyen fotót összehozni nálunk rajt előtt 🙂

A reggeli közös fotók elkészítése után mindenki gyorsan bepakolta a legfontosabb kellékeket (belső, mini szerszám) és kajákat (gél, energia szelet) a mez hátsó zsebeibe, majd elfoglalta helyét a rajtba. A négy táv néhány perc csúsztatással, különböző időpontban rajtolt el, aminek hála kisebb a tömörülés a Szalajka-völgyben, és azok számára akik igazán komolyan veszik a versenyt, jobban átlátható a mezőnyben elfoglalt helyezésük. Már csak azt kellene megoldaniuk a szervezőknek, hogy az előző évi abszolút eredménylista alapján az első 30-40 bringást beszólítsák, mert így a bemelegítés rovására megy a korai rajtpozíció elfoglalása.

Leghamarabb a hosszú távon indulók vághattak neki a penzumnak, majd a középtáv versenyzői következtek, köztük az öt ÓKE-sal. Az Olasz-kapuhoz vezető hosszú aszfaltos mászás gyorsan megrostálja a mezőnyt és csak a legjobbak maradnak elől, akik komoly tempót diktálnak. Az élmezőnnyel a legtovább Kovács István „Pityikusz” bírta, de ő is jobbnak látta visszavenni és tartalékolni a továbbiakra, mivel még a hegy tetejétől több mint 50km van hátra a versenyből, ami alatt még bőven lehet helyezéseket hozni. Frölich Tomi nem sokkal lemaradva követte őt, aki mögött néha megjelent az első középtávú Top Maraton futamát teljesítő Farkas Balázs is. A bánkúti sípálya tetejére István a 3. helyen érkezett meg és másfél percet dolgozott le a verseny második felében, de a 2. helyen tekerő Holluby András (Meditech SC) 33 másodpercet megtartott előnyéből, így István a dobogó 3. fokára állhatott fel, ami nagyon szép eredmény az erős versenyzőket felvonultató Master2-es mezőnyben. Frölich Tomi az előző évek taktikáját alkalmazva „lassan jársz, tovább érsz” 🙂 folyamatosan „szedte le” versenytársait és a Master1-es korosztály 7. helyén gurult át a célvonalon. A felnőttek mezőnyében Farkas Balázs ment egy erőset és első komoly középtávú megmérettetésén a 12. helyen ért célba. Szintén ezen a távon, de a Master2-es mezőnyben Tulipán Attila a 29., Békei Zsolti pedig a 60. helyezést érte el.

p1

Pityikusz nagyot ment így megérdemelten lett övé a 3. hely!

Rövid távon most nem sikerült dobogós helyezést elérni egyetlen ÓKE-s bringásnak sem, de ennek ellenére mindenki komolyan odatette magát és így is szép eredmények születtek. Master1-ben Demeter Tamás 13., Borsi Tamás pedig a 25. helyen zárt. Master2-ben Csépányi Péter 30., Török Csaba 60., még Master3-ban Pap Gyula a 27. helyezést érte el.

A Mini távon viszont Dúl Bernadett és Molnár Péter is hozta a „kötelezőt”, így Berni a felnőtt női mezőny győztese lett, még Petinek a felnőtt férfiak kategóriájában szerzett ezüstérmet! 🙂

A Mini táv két dobogósa Berni és Peti "Pufi" :)

A Mini táv két dobogósa Berni és Peti „Pufi” 🙂

Gratulálunk mindenkinek!

Folytatás június 11-én Nagykovácsiban, majd 12-én a Miskolc Maratonon.

Köszönjük a képeket Molnár Tibornak, Máhr Attilának, Gömöri Csabának és az Evolúció Kerékpáros Sport Kisbér csapatának! 

Share Button