Így telt a 2020-as szezonunk – Versenyek, eredmények

A teljes tavaszi szezon elhalasztását követően június végén újra beindult a nagyüzem az Ózdi Kerékpáros Egyesület háza táján. Sajnos az év elejére tervezett rendezvényeink közül a Tavaszköszöntő túrát és a Két keréken az Ó-Bükkben túrasorozatunkat nem tudtuk megtartani, de szerencsére a B-MTB Series versenysorozat 3. futamának otthont adhatott városunk. De ne szaladjuk ennyire előre és sorrendben visszafelé haladva nézzük hogyan alakult az igencsak átvariált 2020-as versenyszezon.

Október 18-án már igazi őszi arcát mutatta az időjárás és ködös, esős időben került megrendezésre a váci Mészkőember elnevezésű egyenkénti indításos hegyi időfutam verseny, ahol klubunkból Korbély Csaba és Török Csaba álltak rajthoz az M2-es korosztályban. Előbbi 35 másodperccel lemaradva a dobogóról az 5. helyen végzett, még Török Csaba a 32. pozíciót szerezte meg.

Október 18-án a Cross im Park versennyel, Németországban már kezdetét vette a cyclo-cross szezon, de sajnos a COVID miatt egyelőre csak ezt az egy futamot sikerült külföldön is megrendezni. A megmérettetésen Peták Levente állt rajthoz és a nagyon komoly erőket felvonultató Elit mezőnyben a 7. helyezést érte el.

Október első hétvégéjén az ilyenkor már megszokott borsodi évzáró hegyi időfutamra a Bükkszentlászló-Bükkszentkereszt között megrendezett Üveghuta Kupára került sor, ahol az ÓKE-ból négyen is rajthoz álltak. Ezúttal Tulipán Attilának sikerült éremmel hazatérnie, aki az MTB kategóriában a dobogó második fokára állhatott fel. Szintén MTB kategóriában Török Csaba 8. helyen végzett. Az országútisok között Korbély Csaba 7., még Pap Gyula 8-ként ért célba korosztályukban.

Szeptember 27-én Balmaz GP volt a soron következő verseny az ózdi bringások számára, ami újra egyenkénti indítású időfutam verseny volt. A 20km-es távot Korbély Csaba 42,3km/h átlagsebességgel teljesítette, így ezüstérem került a nyakába.

Szeptember 20-án a Salgótarjáni HKE rendezte meg immáron harmadik alkalommal az Ózdhoz közel lévő Cered-Rónafalu hegyi időfutamot, ahova tagjaink bemelegítés gyanánt bringával érkeztek. A táv 9,5km kőkemény emelkedő volt. Egyesületünk tagjai nagyszerűen szerepeltek és két arany, két ezüst és egy bronz éremmel térhettek haza. Aranyérmes lett Korbély Csaba az M2-es korosztályban, valamint Tulipán Attila az M3-ban. Ezüstérmet szerzett Frölich Tamás az országútis M1-es kategóriában, illetve Török Csaba M2-ben. Bronzérem pedig Kovács István „Pityikusz” nyakába került M2-ben.

Szintén szeptember 20-án Peták Levente szállt versenybe az Odelwald Maraton középtávján, ahol kategóriájának 7. helyén ért célba.

Szeptember 19-én az ország egyik legrégebbi hegyikerékpáros versenye, a Crosskovácsi Maraton várta a hegyibringásokat. Az ózdi színeket ezúttal két Master versenyző képviselte. Bogádi György a Master4-es korosztály versenyében az előkelő 3. helyen ért célba, még Lakatos Ede 10. helyen zárta a versenyt.

Az idei évben nagyon népszerűek voltak versenyzőink körében az egyenkénti indítású időfutamok, így szeptember 13-án szép számmal álltak rajthoz a III. Bükk Kupán az ÓKE bringásai. A rajtra Ómassán került sor, majd 10km szerpentin minél gyorsabb leküzdése után a cél fenn a Bükkben, Jávorkúton fogadta a versenyzőket. Az ÓKE-ból a leggyorsabb Korbély Csaba volt, aki az igen erős Master mezőnyben a 8. helyet szerezte meg. Eredményesség szempontjából voltak akik jóval előrébb végeztek. Pap Gyula korosztályában a 2. helyezést érte el az országútisok Senior mezőnyében. A többiek MTB bringával vágtak neki a hegynek és ott értek el szép eredményeket. A nők között Figler Anita 1., felnőtt férfiak között Fodor Dávid a 2., még Török Csaba a Mastereknél szintén a 2. helyezést érte el.

Szeptember 5-én ismét Miskolcra, pontosabban Görömbölyre látogattak a klubunk tagjai, ahol a IV. Yeti Kupán vettek részt és arattak sikereket. A Masterek mezőnyében Frölich Tamásnak sikerült elsőként áthaladnia a célvonalon, így az ő nyakába került az aranyérem, még Kovács István „Pityikusz” a felnőttek között 2. helyezett lett. Kiss Gábor a Mastereknél a 12. pozíciót szerezte meg.

A közel két hónapot elcsúsztatott és augusztus 21-én lebonyolításra került időfutam Országos Bajnokságon egyedüli ÓKE versenyzőkén Korbély Csaba állt rajthoz. Sajnos a rajtot megelőzően a kerékpárokra vonatkozó szabályok miatt még Csabának apróbb simításokat kellett elvégeznie kerékpárján, így a bemelegítésre szánt idő gyorsan eltelt, ezért kénytelen volt hideg „motorral” odaállni a 19km-es távhoz. A kimaradt bemelegítés megbosszulta magát, ami az eredményen is megmutatkozott és 8. helyen zárta az OB-t Csaba.

Augusztus közepén, három helyen is rajthoz álltak az ÓKE versenyzői. Augusztus 16-án a legfontosabb megmérettetés talán az olimpiai szakág Országos Bajnoksága volt Zalaegerszegen, ahol Kovács István „Pityikusz” állt rajthoz a Master2-es korosztályban és immáron sokadik alkalommal állhatott fel a dobogóra. A versenyzők dolgát nem csak a nehéz pálya, de az éjszaka folyamán lehullott nagy mennyiségű csapadéktól sárossá vált talaj is nehezítette. István szó szerint állta a sarat és a 3. helyen érkezett a célba.

Augusztus 16-án Kazincbarcikán zárult a B-MTB Series XCO versenysorozat, aminek a végén összetett eredményhirdetésre is sor került. A felnőttek versenyében Frölich Tamás összetettben a 3. helyen állt, de ezúttal sikerült egy 2. helyet megcsípnie, így az összetett elszámolásnál is előrébb lépett egy helyezést, így aznap két ezüstérem került a nyakába. A Masterek mezőnyében Kiss Gábor a 10. helyezést érte el, ezzel az összetett 7. helyen zárta a sorozatot. Az összetett eredményeket illetően Kovács István a 4. helyen végzett.

Még mindig 16-nál maradva, Balatonfüreden a Balaton Maratonnal folytatódott a 2020-as Top Maraton sorozat. Az ÓKE-ból hatan álltak rajhoz. A 65km-es hosszú távon Peták Levente mérettette meg magát a Master1-es mezőnyben és állhatott fel a dobogó 2. fokára. Rövidtávon Master1-es nők között Dúl Bernadett 5., Master3-as kategóriában Lakatos Ede 9., Master1-ben és Felnőtt korosztályban pedig Borsi Tamás és Molnár Péter egyaránt a 16. helyezést érték el. A legrövidebb Mini távon pedig Master4-ben Bogádi György bronzérmet szerzett.

Augusztus 9-én a Németországban élő tagunk, Peták Levente a szezon első versenyén, a Sigma Maratonon állt rajthoz. Az igen erős mezőnyben kategóriája 30. helyén ért célba.

Az augusztus 6-9-ig tartó 4Towers elnevezésű több napos hegyikerékpáros maratonra ezúttal egyedüli ÓKE és magyar indulóként Kovács István „Pityikusz” utazott ki Lengyelországba. A négy nap első etapja egy egyenkénti indítású hegyi időfutammal kezdődött, amin István a 3. helyezést érte el, de a következő három etap során végi az első helyen érkezett meg, így az összetett első hely is az övé lett, ezzel újra megvédte címét.

Augusztus 2-án az átszervezett Top Maraton sorozat első futamára a Bükk Maratonra került sor, ami egyben a maraton szakág országos bajnoksága is volt egyben, kategóriánként a különböző távokon. Az ÓKE-ból heten álltak rajthoz, akik közül Frölich Tamás az Országos Bajnokságnak számító 94km-es távon versenyzett a dobogós helyezésért, de az elmúlt két évhez hasonlóan a 4. helyen ért célba.

Az 56km-es középtávon Kovács István „Pityikusz” felkészülési versenynek szánva a megmérettetés a 9. helyen gurult át a célvonalon a Master 2-ek között. Rövidtávon Lakatos Ede 12., Molnár Péter 13, Borsi Tamás 25., Kiss Gábor 32., Csépányi Péter 38., még Török Csaba 55. helyen ért célba.

Július 26-án az év egyetlen ózdi rendezésű versenyére került sor, ami a B-MTB Series sorozat 3. futama is volt egyben. A korábban április 26-ra tervezett versenyen, mintegy 120 fő állt rajthoz. Klubunk tagjai ugyan rendezőként tevékenykedtek leginkább, de néhányan azért rajthoz is álltak. A Felnőtt férfiak mezőnyében Frölich Tamás 7., Kovács István „Pityikusz” 8. helyen végzett. A Masterek között Kiss Gábor 9., a Seniorok között pedig Lakatos Ede a 7. helyen ért célba.

Július 19-én a B-MTB Series 2. futamának Miskolc-Görömböly adott otthont. A versenyre az ózdi bringások közül hárman utaztak és álltak rajthoz. Az első futamhoz hasonlóan most is saras pálya várta a versenyzőket, de szerencsére végig bringázható maradt. A Felnőttek között Frölich Tamás 4., Kovács István „Pityikusz” pedig a 8. helyezést szerezte meg. A Masterek mezőnyében Kiss Gábor szintén a 8. helyen ért célba.

Július 4-én Csömörön rendeztek Magyar Kupát az olimpiai cross szakágban, ahol egyedüli ÓKE indulóként Kovács István „Pityikusz” állt oda a Master2-es korosztály 3 körös futamába. A nem könnyű és ugratókkal bőven megtűzdelt pálya mindenki számára komoly kihívást jelentett. István ezúttal a 6. helyen haladt át a futam végén a célvonalon.

Június 28-án végre kezdetét vette a 2020-as kerékpáros versenyszezon. Az első versenyre Komlóstetőn, rögtön egy jó kis saras pályán került sor. A szezonkezdetet már mindenki annyira várta, hogy még a háromszoros olimpia résztvevő Parti András is rajthoz állt, aki mellett a rajtnál több magyar válogatott versenyző is ott sorakozott. Az ózdiak közül Frölich Tamás, Kiss Gábor és Kovács István „Pityikusz” vállalták az kemény megmérettetést, ahol a mezőny erősségét elnézve már a Top 10-es eredmény is jónak számított. Bringásaink közül Tamásnak sikerült a 8. helyen beérkeznie. István megküzdött az elemekkel és 16. helyen gurult át a célon. Master korosztályban Kiss Gábor 11. helyen zárt.

Az év eleje nagyon jól indult egyesületünk és Peták Levente számára, aki a január 12-én  Kecskeméten megrendezett cyclo-cross Országos Bajnokságon Master1-es korosztályban bajnoki ezüstérmet szerzett.

 

Érmek:

Arany: 9db

Ezüst: 11db

Bronz: 5db

 

Kiemelt eredmények:

Peták Levente – Cross Országos Bajnokság – Master1, 2. hely

Frölich Tamás – Maraton Országos Bajnokság – Master1, 4. hely

Frölich Tamás – B-MTB Series összetett – Felnőtt, 2. hely

Kovács István – XCO Országos Bajnokság – Master2, 3. hely

Kovács István – 4Towers maraton összetett – Master2, 1. hely

Korbély Csaba – Időfutam Országos Bajnokság – Master2, 8. hely

Helyszínek:

 1. Január 12. CX Országos Bajnokság – Kecskemét
 2. Június 28. – B-MTB Series 1. futam – Komlóstető
 3. Július 04. – Csömör Nagydíj XCO MK – Csömör
 4. Július 19. – B-MTB Series 2. futam – Görömböly
 5. Július 26. – B-MTB Series 3. futam Ózd
 6. Augusztus 02. – Bükk Maraton – Felsőtárkány
 7. Augusztus 6-9. 4 Towers – Lengyelország
 8. Augusztus 09. – Sigma Maraton – Németország
 9. Augusztus 16. – Balaton Maraton – Balatonfüred
 10. Augusztus 16. – Olimpiai Cross Országos Bajnokság – Zalaegerszeg
 11. Augusztus 16 . – B-MTB Series 4. futam – Kazincbarcika
 12. Augusztus 21. – Időfutam Országos Bajnokság – Debrecen
 13. Szeptember 06 – IV. Yeti Kupa – Miskolc
 14. Szeptember 13. – III. Bükk Kupa – Ómassa-Jávorkút
 15. Szeptember 19. – Crosskovácsi Maraton – Nagykovácsi
 16. Szeptember 20. – Cered-Rónafalu időfutam
 17. Szeptember 20. – Odenwald Maraton – Németország
 18. Szeptember 27. – Balmaz Nagydíj – Balmazújváros
 19. Október 03. – Üveghuta Kupa – Bükkszentkereszt
 20. Október 18. – Cross im Park – Németország
 21. Október 18. – Mészkőember – Vác
Share Button