ÓKE sikerek a jubileumi Bükk Maratonon – na és néhány csalódás

Augusztus első hétvégéjén a szokásos Bükk Maratonnal folytatódott a 2015-ös Top Maraton sorozat. A XV. alkalommal megrendezésre kerülő verseny központjának helyszínét, ezúttal is a felsőtárkányi Egeres-völgy és az ott található mező szolgáltatta. Az idei év úgy tűnik a pályák megújulásának éve (ami nem baj), hiszen a Nagy SE szervezői gárdája úgy döntött, hogy a Duna Maratonhoz hasonlóan megreformálják a pálya nyomvonalát. Ez mindhárom távot, a 38km-es rövid, az 57km-es közép és a 88km-es hosszú távot is érintette. Az újonnan bevezetett 16km-es mini táv pedig az idén debütált. A hőség szerencsére elmúlt a verseny hetére és némi esőcsepp is hűsítette még reggel a versenyzőket, de végül versenyzéshez ideális körülmények maradtak a délelőtt folyamán.

Közép táv mezőnye hagyja el az Egeres-völgyet

Közép táv mezőnye hagyja el az Egeres-völgyet (Fotó: Molnár Tibor)

Egyesületünkből 11-en álltak rajthoz, amiből hárman a közép távot, hatan a rövid távot és ketten a mini távot választották. A klasszikus középen ki más, mint a Békei, Frölich, Kovács trió volt megtalálható a rajtnál. A szokottnál legalább negyven perccel korábban, pontosabban a 9:20-kor történő rajtoltatás nagyon nem lopta be a szívünkbe magát, mert szerettük volna kihasználni a verseny közelségét, de ennek köszönhetően mégis csak korán kellett felkelni.

A rajt-cél területről kivezető sík szakaszon jött a szokásos őrület, ahol mindenki szeretett volna mindenkit megelőzni, így nagyon kellett figyelni, hogy a még adrenalintól túlfűtött, taposó pedálos sporttársak balesetet ne okozzanak. Szerencsére gyorsan jött a hosszú kb. 12km-es mászás, ami szépen megrostálta a mezőnyt. Egyesületünkből az élmezőny által diktált tempót István bírta a legjobban, ami azt jelentette, hogy korosztálya első helyén ért fel az első kör legmagasabb pontjára, majd onnan leszáguldva a völgybe, hogy megkezdje a nyolcas alakú pálya második, ám nehezebb részét. Mögötte Tomi jött néhány perc lemaradással, de a pálya leggyorsabb szakszán kb. 8. versenyzőként őt sem kerülte el a technika ördöge és hátsó kerék defektet kapott, aminek a javítása jó néhány percet igénybe vett. Zsolti a szokottnál most jobban haladt, de a villája megadta magát, így a köves lejtőkön vissza kellett vennie a lendületből. Időközben István tovább növelte előnyét a második körön és magabiztos győzelemmel Bükk Maraton győztes lett korosztályában. Tomi a defekt után kicsit „leengedett” és 26. helyen érkezett a célba.

Mondhatni sima győzelmet aratott Pityikusz

Mondhatni sima győzelmet aratott Pityikusz (Fotó: Molnár Tibor)

Rövid távon sem volt egyszerű a versenyzők dolga, mivel nekik is jócskán jutott a Bükk megmászásából. Csapatunkból a legjobban ez Lórencz Péternek „Szúnyognak” és Farkas Balázsnak feküdt. Mindketten kategóriájuk dobogós helyezésig küzdötték fel magukat a mászás során, de a lefelé vezető nyomvonalon található „kőszőnyeg” lett nekik is a vesztük. Sajnos Tomihoz hasonlóan ők is defektet kaptak és a dobogós helyezés mindkettőjük számára elúszott. :/ Szerencsére a többieket elkerülte ez a dühítő technikai probléma és mindannyian sikeresen befejezték a versenyt.

A defektesek. Mindannyiuk arcán jól látszódik az öröm. 🙂

A dobogós helyezésekbe kerülő és elszomorító technikai hibák mellett azért a mini távon sikerült egy érmet szereznünk Dúl Berninek köszönhetően, aki a felnőttek mezőnyében a dobogó 3. fokára állhatott fel.

Berni a dobogón

Berni a dobogón

Eredmények

Közép táv:

Kovács István „Pityikusz” 1. hely /Master2/

Frölich Tamás 26. hely /Master1/

Békei Zsolt 32. hely /Master2/

Rövid táv:

Farkas Balázs 5. hely /U19/

Lórencz Péter 8. hely /Master1/

Pap Gyula 21. hely /Master3/

Kiss Gábor 27. hely /Master1/

Török Csaba 29. hely /Master2/

Borsi Tamás 42. hely /Master1/

Mini táv:

Dúl Bernadett 3. hely /Felnőtt/

Mester Gábor 10. hely /U15/

Galéria (Fotók: Molnár Tibor)

Share Button