Pelikán János és Kanti Dorottya győzelmével zárult az Eddekor-Ózd Kupa

Az elmúlt évektől eltérően az elmúlt hétvégén nem Kazincbarcikán, hanem Ózdon, az Eddekor-Ózd Kupával indult útjára a VI. SuperCross és a Cyclo-cross Magyar Kupa sorozat. A Sajó-völgyének köszönhetően a délelőtti futamok még ködös, nyirkos időben teltek, ám a délutáni SuperCross Mini és Elit futamokra már kisütött a nap és kellemes 13-15 fokos hőmérsékletben versenyezhettek a cross szerelmesei. A pálya az elmúlt évekhez képest túl sokat nem változott és maradt a klasszikus két lépcső felfutás és dupla palánk kombináció. Némi technikát az elmúlt napok esőzéseitől csúszós rézsútos részek jelentettek, amiből a szervezők próbáltak minél többet belecsempészni a nyomvonalba. 

Rajt

Rajtol az Elit férfi felnőtt, U23 és Master1 mezőny /Fotó: Bidon/www.lebidon.net/

Az 2015/16-os cross szezonban két új kategória, az U11 és U13-as korosztályok versenyzői is beszállhatnak a sorozatba, így a szervezőknek a programot is át kellett gondolniuk. Ezért az első rajtra már 10:45-kor sor került, ahol az U15, U17, Master3 és a Hobbi kategóriák kezdhették meg négy körös versenyüket. Mind az abszolút, mind a korosztályuk mezőnyéből kiemelkedett a Master3-as Balogh Zsolt (ViniBike KSE) valamint Varga Dániel Bence (Salgótarjáni HKE), akik már az első körben tetemes előnyt harcoltak ki versenytársaikkal szemben és egészen a 4. kör végéig kerülgették egymást. Az abszolút első hely sorsa végül nagy hajrába az utolsó pár száz méteren dőlt el, ahol 3 másodperccel maga mögé utasítva fiatal versenytársát, a ViniBike-os Balogh Zsolt győzedelmeskedett. Master3-ban Zsolt mögött a Szlovákiából érkező Vlastimil Illik (CK Nitra sVK) jött meg a második helyen, aki körről körre dolgozta le az első körben összeszedett hátrányát. Harmadik helyen a Trek Nagykáta SE versenyzője Kármán József végzett, még az U17-es fiú dobogó Kurtán Zéténnyel (Decatholn-Mátéhegyi Bike Team) és Tóth Dáviddal (Trek Nagykáta SE) lett teljes. Lányoknál a bükkszentkereszti Kis-Galya KSE színeiben versenyző Kovács Regina állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára Bali Sára (Salgótarjáni HKE) és csapattársa Zima Veronika (Kis-Galya KSE) előtt. Az U15-ös fiúknál Lőrincz Bendegúz (Crosskovácsi SKE – Kross Fundango), Takács Valent Máté (Kis-Galya KSE) és Adame Ármin lett a sorrend. A legtöbb versenyzőt számláló Hobbi kategóriában Szamos Márton, Szabó Tamás és Valkó András (Tuttobici Hungarofondo) állhatott fel a dobogóra.

Varga Bence, Balogh Zsolt

Az U17-es Varga Bence (Salgótarjáni HKE) és a Master3-as Balogh Zsolt (ViniBike KSE) nagyot küzdöttek egymással /Fotó: Bidon/www.lebidon.net/

11:30-kor a Felnőtt Női, U19 férfi és Master2-es versenyzők vehették birtokba a pályát. Számukra 6 körben lett meghatározva a versenytáv, amelyből az első kört egy négy fős csoport fejezett be elsőként, benne három Master2-es versenyzővel és az élen egy U19-sel Peák Barnabással (Tipográfia TK). A második körtől azonban Peák kezdett elszakadni üldözőitől és egészen a célig megőrizte első helyét ezzel nem csak korosztályát az U19-et megnyerve, hanem az abszolút első helyezést is. 10 másodperces lemaradással Hajba Gergő (Alpinbike Team Endura) követte őt, majd egy perces szünet után Szöllősi Ferenc (Balaton Team) gurult át a célvonalon.

Peák Barna

Peák Barnabás a célban /Fotó: Bidon /www.lebidon.net/

A Master2-ek a fiataloktól nagyobb csatában döntötték el a dobogós helyezések sorsát, bár Specziár Viktornak (KTC-Peloton) nagyon nem kellett izgulnia első helyezésének megszerzéséhez. A 2., 3. pozícióért már annál inkább, mivel a hazai pályán versenyző Kovácsi István „Pityikusz” (Ózdi KE) és a Meditech SC-t erősítő Fésűs László „Kefe” vívott „élet-halál” harcot az ezüstéremért, amit 6 kör alatt nemigazán tudtak eldönteni, így sprintbefutóra érkeztek. Végül Fésűsnek maradtak frissebbek a lábai és 1 másodperccel ugyan, de övé lett a második hely.

Kefe, Pityikusz

Kefe (Meditech SC) és a hazai pályán versenyező Pityikusz (Ózdi KE) nem bírtak egymással 6 körön át (Fotó: Gömöri Csaba)

A gyengébbik nemnél Kanti Dorottya (De Sprinters Malderen) hozta a kötelezőt, és a nem túl fürge MTB bringájával is magabiztos, 1 perces előnnyel nyerte meg a hölgyek futamát. A második helyen a mountis szezont végig versenyző Cseh Veronika (Alpinbike Team Endura Giant High5), még a bronzérmet érő harmadik helyen a Bringabanda SC versenyzője Balázs Beáta érkezett.

Kanti Dorottya 2.0

Kanti Dorottya (De Sprinters Malderen) nagy fölénnyel nyerte a felnőtt nők versenyét /Fotó: Bidon / www.lebidon.net /

12:30-kor az elit futam előtt debütált a SuperCross Mini. A legfiatalabbak számára egy rövidített pálya került kijelölésre, amelyben egy 20cm magas akadály is helyet kapott. A rajthoz felsorakozott mezőnyt jóformán a Bike-Zone Gödöllő utánpótlás versenyzői alkották, így az U11-es korosztályban házi versenynek lehettünk szemtanúi. A lányoknál Kis Emma Lotti ért elsőként célba, csapattársa, Kis Nikoletta Bettina előtt. A fiúknál Rónay István, Kiss István, Benedek Levente lett a sorrend.

Bike-Zone dobogó

A Bike-Zone Gödöllő csapat ifjú tagjai a dobogón /Fotó: Bidon /www.lebidon.net /

U13-ban azért a két Bike-Zone-os bringás, az első helyen végző Füri Mátyás és a harmadik helyezett Zsoldos Levente András közé bebringázott Majoros Dávid (KTC-Peloton) a második helyre. A lányoknál Bali Emese (Salgótarjáni HKE) örülhetett az első helynek.

A nap utolsó rajtjára 13:15-kor került sor, amiben az Elit felnőtt férfiak az U23-ok és a Master1-ek vághattak neki az egy órához közelítő versenynek. Az UCI szabályhoz némiképp igazodva itt már nem volt előre meghatározva a körszám, hanem az első kör ideje alapján került kiszámításra, hogy mennyi lesz körben kifejezve a versenytáv. Igaz, az Elit mezőny az elmúlt évekhez képest foghíjasabbra sikerült, azért Pelikán János (Utensilnord) gondoskodott arról, hogy a pálya szélén állók legalább egyszer eleresszenek egy húúú….meg-et. 🙂 Pelikán a hosszabb egyenesekbe olyan sebességet produkált és olyan gyorsan vette az akadályokat, hogy az üdítőleg hatott mindenkire. A szabályoknak megfelelően 6 perc 26 másodperces első köre alapján nem kevesebb mint 9 kört kellet teljesíteniük a futam indulóinak.

Pelikán

Pelikán János (Utensilnord) az utolsó körökre sem lassult /Fotó: Bidon / www.lebidon.net/

Pelikánt, Cser Gábor (Pave Bike&Café) követte több körön keresztül tisztes távolságból, de Gábornak később technikai gondjai akadtak és a Lengyelországból ismét Ózdra látogató Dominik Ogledzinski egy nagyon dinamikus és taktikus versenyzéssel előbb felért a Master1-et vezető Szabó Andrásra „Bakterra” (KTC-Peloton), majd Cserre is, így a Master1-es aranyérem az ő nyakába került.

Cserg

Cser Gábor (Pavé Bike & Café) egy darabig tartotta második helyét /Fotó: Bidon / www.lebidon.net/

Ezzel Ogledzinskié lett az abszolút második hely is. Szabóra a 4-5. körtől kezdve vészesen közelített kategóriájában Szalma Csaba (Trek SE), aki végül egy másodperccel, de lemaradt az ezüstérmet érő második helyről. Az abszolút verseny élén Pelikán más dimenzióban kerékpározott a többiekhez képest és első 6:26-os köridején javítva, produkált egy 6:20-at is, aminek végig a közelében maradt és 57 perc 31 másodpercnyi versenyzéssel ő nyerte az Eddekor-Ózd Kupa király kategóriáját. Az Elit második helyet Cser Gábornak azért sikerült megtartania. A harmadik helyezett Bálint András (Bringabanda SC) lett, aki kiegyensúlyozott versenyzéssel, és csak 10 másodperces hátrányban zárt Cser mögött. U23-ban Borsos Benedeknek (Speed-Way) nem akadt ellenfele, így jobb híján az felnőtt és master versenyzőkkel csatázott, aminek meg is lett az eredménye és korosztálya győzelme mellett megszerezte az abszolút 3.! helyezést is. A dobogó második fokára az Ózdi Kerékpáros Egyesület versenyzője Farkas Balázs állhatott fel. Harmadik a Postás SE versenyzője Pápai Ádám lett.

Az Eddekor-Ózd Kupát végül a 15 órakor megtartott eredményhirdetés zárta.

U23 dobogó

U23-as kategória dobogósai /Fotó: Bidon /www.lebidon.net/

Eredmények ide kattintva.

Média partnerünk a Bidon fotóit ide kattintva tekinthetitek meg.

Az Elit felnőtt kategória győztesével, Pelikán Jánossal (Utensilnord) készült interjút itt olvashatjátok.

A versenyen készült egyéb fotókat pedig ide kattintva.

Megjelenések ide kattintva.

Speed-Way

A Speed-Way sátor alatt mindig akadt egy-egy szervizelni való bringa /Fotó: Bidon /www.lebidon.net

Pálmai Zsolt (Bikepont) 13-óra rajtban készült belső kamerás videóját itt tekinthetitek meg:

A verseny támogatói:

Share Button