III. SuperCross sorozat, Ózd Kupa

Újfent száz fölötti volt az indulók létszáma a SuperCross soron következő, ózdi futamán vasárnap. A felnőtteknél a versenyt Dósa Eszter (Vitalitás SE–SCOTT–Nuttrixxion) és Fejes Gábor (Dr. Bátorfi Agria KTK) nyerték – ezúttal mindketten magabiztos előnnyel értek célba.

A 13 órai Elit felnőtt, U23 és Master1-es rajtban 51-en álltak rajthoz (fotó:Babka Szabolcs)

A tavalyi, 95 fős indulói létszám 116-ra ugrott az Ózd Város Önkormányzatának támogatása mellett rendezett borsodi futamon. Ahogyan Kazincbarcikán, úgy most Ózdon is a köd és a párásság dominált a reggeli, délelőtti órákban. Itt azonban az egész napra igazi őszi időjárás volt a jellemző, ami az első futammal ellentétben a délutánra sem fordult át késő nyári melegbe.

Az első rajt résztvevőire a száraz időjárás okán egy új helyszínen várakoztak a rajtra. Ezúttal a mezőnyök a belső, 400 méteres futópályáról indultak, a versenyzők tettek egy „rajtkört”, majd ezután – már szépen megnyúlt sorként – haladtak ki a verseny tényleges nyomvonalára.

Az első rajt négy kategóriája közül csak a fiúk U15-ös korosztálya hozott szoros harcot. Az utolsó – negyedik – körre a négy élen álló versenyző még együtt indult el, végül közülük Dian Ábel (Bikeexpressz SE) ért célba elsőként. U17-ben a csapattársa, Zathureczky Márk (Bikeexpressz SE) aratott lényegében magabiztos győzelmet, míg a master 3-asok között ezúttal Zsingor Attilának (ASE Kerékpár) haladt leggyorsabban a kerékpár. Az U17-es hölgyek között a 2001-es születésű (!) Nagy Vanessza (Vitalitás SE) állhatott fel a dobogó tetejére.

A hobbi kategória helyezettjei. A 2. helyen Mazsival (fotó: Bikemag.hu)

A Master1-es dobogó 2. fokán Kovács István „Pityikusz” (fotó: Bikemag.hu)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második rajt – a szokottnál időben kicsivel hosszabb első futam okán – pár perces késéssel indult el a hat körös versenyre. Az U19-esek ezúttal is magukhoz vették a kezdeményezést az abszolút élén, de ezúttal nem volt meg a négyes összetartás, ami kazincbarcikán volt jellemző. Végül Pelikán János (Cube Balaton Team) és Dina Márton (Pilis CCC – Rose) értek be az élen – bár ezen esetben már nem volt olyan szoros a sprint, mint az első futamon. A master 2-eseknél láthatta a közönség a legnagyobb versenyt ebben a rajtban, itt Jordán Péter, Specziár Viktor (mindketten Cube Balaton Team), Kis József (Merida Maraton Team – CST) és Rónaszéki István (BikeLand – Merida) lényegében végig együtt haladt a hat kör során.

Dósa Eszter immáron harmadszor nyerte meg az Ózd Kupát (fotó: Babka Szabolcs)

A Master2-es Jordán Péter halad a győzelem felé (fotó: Babka Szabolcs)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A döntés az utolsó körre maradt, amelynek eredményeképpen igazán szoros sprintbefutóra csak a második helyért került sor – a végső beérkezés sorrendje megegyezik a fenti felsorolással. A nőknél Dósa Eszter (Vitalitás SE) már az első körökben elszakadt ellenfeleitől, akik viszont egészen az utolsó körre indulásig egymást környékezték. Módos Gabriella (Merida Maraton Team-CST) és Németh Nóra (Alpinbike Team Giant) versenyéből végül előbbi került ki győztesen és kaparintotta meg a második pozíciót. A nap legutolsó futamában összesen 51 férfi U23-as, felnőtt és master 1-es versenyző állt a rajtvonalnál. Az U23-asok között ismét egy teljes versenyes, nyolc körös Fenyvesi (Bringabanda SC) – Szalontay (Merida Maraton Team – CST) mérkőzést láthattunk, melyből újfent előbbi került ki győztesen. Master 1-ben Reitinger Gábor (Vitalitás SE) kiemelkedett korosztályából, korán látótávolságon kívülre került ellenfeleitől. Kovács István (Ózdi KE) és Cser Gábor (Alpinbike Team Giant) fértek fel mögé a dobogóra, akik egymás között lényegében az utolsó körben döntöttek a pozíciókról.

Amíg Fejes Gábor az élen növelte előnyét, addig mögötte Buruczki Szilárd és Búr Zsolt harcoltak a 2. pozícióért (fotó: Peták László)

Az elitben – ki kell, hogy mondjuk az igazságot -, monoton versenyt szemlélhetett a közönség. Fejes Gábor (Dr. Bátorfi Agria KTK) minden körben újabb és újabb 80–100 méter előnyre tett szert a mindenkori másodikkal szemben, így a végére már egy „levezető körre” is tellett neki. Buruczki Szilárd (Merida Kőbánya TC) és Búr Zsolt (Alpinbike Team Giant) féltávig közösen rótta a köröket, majd Buruczki elszakadt Búrtól és Fejes után eredt, de lényegében a végére 26 másodpercesre csökkenő hátrány csak Fejes Gábor utolsó körös lazításának volt az eredménye. A SuperCross sorozat ózdi eseményeinek történetében két eddigi Buruczki-győzelem után most Fejes Gábor vette át az uralmat és kapta meg a legelismerőbb kézfogást a díjátadóktól: Vitális Istvántól (Ózd Város Önkormányzatának Sportbizottsága képviseletében) és Dr. Mazura Beátától (a www.energiabufe.hu képviseletében).

Az elit felnőtt dobogón balról jobbra Buruczki Szilárd, Fejes Gábor, Búr Zsolt (fotó:Bikemag.hu)

Azon versenyzők, akik a két első futamon a férfi U17, U19, vagy a master 1-esek, illetve az U17-es vagy felnőtt hölgyek kategóriáiban a dobogón végeztek, már két lépéssel közelebb kerültek az összetett díjként felajánlott Salice napszemüvegekhez is, melyek ezen korosztályok összetett győzteseinek járnak majd.

A III. SuperCross Sorozat két hét múlva, november 18-án, egy debütáló helyszínen, Veszprémben folytatódik – a LOcarGO Veszprém Cross futamra november 15-ig lehetséges előnevezni a www.hegyibringa.hu honlapon keresztül.

Szöveg: Kéri István

Egyesületünket az ÓKE-t a szervezői feladatok ellátása mellett 10 versenyző képviselte, akik közül Kovács „Pityikusz” Istvánnak és Monyók Márknak „Mazsinak” haladt a mai napon a legjobban a bringa, így mindkettőjüknek sikerült a hazai pályán odaérni a dobogó 2. fokára. István a legnépesebb és igencsak erős Master1-es mezőnyben, Márk pedig a hobbi felnőtt kategóriában érte el ezt a kiváló eredményt.

Pityikusz láthatóan jól vette az akadályokat (fotó: Peták László)

A többiek is szépen teljesítettek. Frölich Tamás a Master1-es kategóriában 6., Lórencz „Szúnyog” Péter a 11. helyezést érte el. A hobbi kategóriában Csépányi Gábor 4., Molnár Péter 5., Barna Richárd a 6. helyezést érte el. Bódán Zsófi ezúttal keményen küzdött az elemekkel és a 10. helyezést szerezte meg a felnőtt nők között. Fábián Norbert sérülés miatt feladta a versenyt.

Nagy köszönet jár azoknak, akik az Ózd Kupa sikereihez közreműködtek:
Ózd Város Önkormányzata
Város- és Sportlétesítmény-üzemeltető Intézmény (VSI)
Energiabufe.hu
Velossimo Kft. (az összetett versenyben felajánlott Salice szemüvegek hazai forgalmazója)
Ózd Városi Televízió
Szuperinfo
Lonax Reklámstudió                                                                                                                Ózd Városi Polgárőrség                                                                                                  Molnár Bau Bt.                                                                                                                    Kéri István „Bálna”
Marosréti Ervin
Pál Tibor
És természetesen egyesületünk szervezői brigádja! 🙂

Teljes eredménylista ide kattintva!

Blogok, beszámolók a versenyről:

A Magyar Olimpia Bizottság oldalán olvasható beszámoló itt!

Footstrong csapat beszámolója a versenyről ide kattintva!

A master1-es kategória győztesének Reitinger Gábornak az élményei itt!

Az utanpotlassport.hu oldalon lévő Bikeexpress SE beszámolója itt!

Merkapt SE beszámolója itt!

Munkácsi Norbert cikke az ozd.hu oldalon!

Marosréti Ervin cikke a boon.hu oldalon!

Mountainbikechallange.hu cikk!

Percről-percre beszámoló a nógrádkerékpár.hu oldalon!

Bikemag.hu cikk!

Velo.hu cikk!

Sporthírügynökség.hu oldalon megjelent cikk!

A SteveStudió videója a versenyről:

Elit felnőtt, U23 és Master1-es futam

U15, U17, U19, Női és Master2-3 futamok

Videó Gáspár Zsolt szemszögéből:

Mazsi (fotó: Sáska Zoltán)

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Bakos Gergőt Frölich Tamás kb. 3 körön át üldözte. 🙂 (fotó: Peták László)

 

 

 

 

 

 

 

Molnár Péter is megküzdött az elemekkel   (fotó: Sáska Zoltán)

 

 

 

 

 

 

 

Szúnyog szinte repült ezen a rövid lépcsősoron 🙂 (fotó: Sáska Zoltán)

 

 

 

 

 

 

 

Ricsi élete első versenyén remekül „muzsikált” 🙂 (fotó: Sáska Zoltán)

Share Button

Leave a comment