2010. évi versenyek összefoglalója és eredményei

A 2009. évhez hasonló sikerekkel folytatta munkáját az Ózdi Kerékpáros Egyesület 2010-ben is. Bár már tavaly ősszel tudtuk, hogy a 2009-es évi eredményeket a jövőre nézve nehéz lesz túlszárnyalni, de titkon reménykedtünk benne, hogy sikerül mégis megismételni azt a sikerszériát. Az álom majdnem valóra is vált, mivel csak eggyel kevesebb Magyar Bajnoki címet, szám szerint hármat tudhat magánál az Ózdi Kerékpáros Egyesület a 2010-es évadban, illetve egy OB. 2. helyet! De a bajnoki címek mellett sok szép dobogós eredménnyel is gyarapodott éremtáblázatunk.  Ezek mellett a kiváló eredmények mellett ugyan nem szeretnénk panaszkodni, de februárban csalódottan vettük tudomásul, hogy a tavalyi 800 ezer Ft után az Önkormányzattól kapott támogatásunk a négy Magyar Bajnoki cím ellenére és egy Európa Bajnoki részvétel után, újabb 200 ezer Ft-tal, 600 ezer Ft-ra csökkent, ám a két kiesés ellen küzdő ózdi labdás csapat 13 millió Ft-tal kezdhette meg a szezont. Ekkor felvetődött a kérdés, hogy hogyan tovább az idei évben. Több megkeresésünk is volt támogatók felé, ám sajnos onnan csak ígéreteket kaptunk. A pályázatoknak már szinte lehetetlen megfelelni, így maradt a tagdíj emelése. Ennek megfelelően a költségvetésünket teljesen át kellett szabni, még a tavalyi szűkös gazdálkodáshoz képest is. Az éves közgyűlést követően arra az eredményre jutottuk, hogy az idei évben nemhogy utazáshoz és szálláshoz való hozzájárulást nem tudunk biztosítani, de még a nevezési díjak megtérítése is csak a legjobbak számára lesz elérhető, mivel azok ára is emelkedett. Ezeknek a szankciónak köszönhetően több tagunk is távolmaradt az aktív egyesületi élettől, ami azt jelentette, hogy az idei évben kevesebb ÓKE induló volt látható a versenypályákon, ami így az eredményességre is rányomta a bélyegét. Sajnos a szűkös anyagi keretek végett, nagyobb volumenű rendezvényt az idei évre nem tudtunk vállalni, bár novemberben esedékes lehet egy terepkrossz Magyar Kupa futam, ha a felekkel meg tudunk állapodni. Ám ezeknek a nehézségeknek az ellenére is versenyzőink ismét bizonyítottak a versenypályákon és folyamatosan jó hírét keltették városunknak országszerte. Ismét csak a tényszerű számadatokra támaszkodva a következő eredmények születtek 2010-ben:

52 helyszínen álltak rajthoz az ÓKE tagjai, ahonnan összesen 65db éremmel térhettek haza, amiből 35db arany, 22db ezüst és 8db bronzérem. Az alábbi sorokban az ÓKE 2010-es főbb állomásainak beszámolóját lehet olvasni.

 

Január

Terbe Dezső a dobogó második fokán a Cyclo-cross OB-n!

2010. január 10-én rendezték meg az idei év első kerékpáros Országos Bajnokságát, ami nem más volt, mint a hazai terepkrossz OB. Az idei szezonban csak erre a szakágra készülő versenyzőnk Terbe Dezső képviselte egyesületünk színeit Mosonmagyaróváron. A verseny helyszíne már ismerős volt a hazai cyclocross versenyzőknek, ugyanis a tavalyi évben is itt került megrendezésre a bajnokság. A pálya két felfutást és néhány kisebb akadályt tartalmazott. Ám a verseny nehézségét igazából az időjárási körülmények és a meglehetősen kemény ellenfelek jelentették Dezső számára, aki egy nagyon erős versenyzéssel a második helyet szerezte meg a nem éppen gyenge mezőnyben! A verseny krónikájához hozzátartozik az is, hogy Dezső ugyan a tavalyi évben megnyerte az OB-t, amit most is sikerült volna, ám a versenyszervezők egy új korcsoportot alkottak, így versenyzőnknek 5-6 évvel fiatalabbakkal kellett felvennie a versenyt, ami igen sokat nyomott a latban.

Február

Ózd legjobb sportolója díjátadó és vetélkedő

Február 12-én rendezte meg az Ózd Városi Polgármesteri Hivatal Oktatási Művelődési és Sport Osztálya az Ózd legjobb sportolója díjátadó ünnepséget és sportvetélkedőt. A hagyományokkal ellentétben most nem egy „öltönyös” díjátadóra kell gondolni, hanem egy új kezdeményezés alapján a város sportegyesületei egy játékos sport vetélkedő keretein belül mérhették össze tudásukat egymással és küzdhettek meg az Ózd legszuperebb sportegyesülete címért. Természetesen egyesületünk is képviseltette magát  ezen a rendezvényen és a hét nevezett csapat közül az Ózdi Football Club mögött a 2. helyezést érte el a 9 fővel felálló ÓKE. A harmadik helyezést az Ózdi Kézilabda Club foglalhatta el. A rendezők a feladatok közötti szünetben kerítettek sort arra, hogy díjazzák a 2009-es évben legeredményesebben szereplő ózdi sportolókat. Ennek megfelelően egyesületünk versenyzője Fábián Norbert átvehette a 2009-es év Legjobb Sportolója kitüntetést, amiért ezúton is gratulálunk neki. Összességében egy jó hangulatú és eredményes sporteseményen vehettünk részt, aminek reméljük jövőre lesz folytatása.

2010. február 20-án sikeresen lezajlott idei évi rendes közgyűlésünk. A megjelent 25 fővel a közgyűlés határozatképes volt. A jelenlévő tagok halhatták a tavalyi év eredményeinek beszámolóját valamint a 2009-es év közhasznúsági jelentését, illetve sor került az idei év terveinek meghatározásra. Így az első esemény, amely mindenki számára elérhető lesz az egy nyílt tavaszi túra március 21-én.

2010. február 26. és március 7. között egyesületünk 8 tagja (Csépányi Gábor, Fábián Norbert, Frölich Tamás, Kovács István, Molnár Péter, Pap Henrik, Peták Levente és Vasas Bettina) önköltséges horvátországi edzőtáborral készülnek továbbra is az előttük álló versenyszezonra. Remélhetőleg az itthoni mínuszok helyett kint verőfényes napsütés és 10 fok feletti hőmérséklet vár bennünket, mivel a tábor kiemelt célja a km gyűjtés. A 7 edzésnapot tartalmazó tábor ideje alatt kb. 800-850km-t szeretnénk megtenni, ami a jelenlegi itthoni időjárási körülmények között elég nehezen kivitelezhető. Emellett fontos még a tábor csapatépítő szerepe is.

Március

Megkezdődött a versenyszezon

2010. március 21-én került megrendezésre a Balaton parti Tihanyban az idei év első hazai országúti versenye a Magic Ice Félsziget Kupa, amely egyben az Amatőr Kupa első fordulója is volt. A hét eleji havazás után már közel 20 fokos „hőségben” állhatott rajthoz a közel 400 versenyző. A felnőtteknek 74km volt a kiírt táv, amelyet egyesületünk versenyzője Fábián Norbert 1óra 55perces idővel a győztestől 1min 40sec hátránnyal a 28. helyen zárt. Köztudott, hogy Norbinak az egyéni időfutam az erőssége, így ezt a megmérettetést versenykilométer gyűjtésnek szánta, készülve ezzel is a jövő heti Tahitótfaluban megrendezésre kerülő

időfutamra. A versenyhez hozzátartozik még, hogy Norbit egy jobb eredmény elérésében első kerekében történt küllőtörés hátráltatta, amelyet pont az utolsó néhány km-en sikerült sajnos összeszednie.

Március 21-én egyesületünk Tavaszköszöntő családi kerékpáros túrát szervezett a Gyepes-völgybe. A túrán összesen 32 fő jelent meg, akik szép napos tavaszi időben vághattak neki a 25km-es penzumnak.

Országúti Amatőr Kupa 2. forduló: GreenZone Békás-Budapest Bajnokság

A Tihany Kupát követően március 28-án rendezték meg a GreenZone Békás-Budapest Bajnokság egyéni indítású időfutam verseny. A rajthoz álló versenyzők napos, de hűvös és szeles időben vághattak neki a 18km legrövidebb időn belül történő leküzdésének.

Egyesületünk színeit  Fábián Norbert képviselte, aki a Tihany kupán technikai hiba miatt a vártnál hátrébb végzett, de most kijavítva az előző heti hibát 24 perces idővel 45km/h-ás átlagot hajtva a dobogó 2. fokára állhatott fel, ezzel megszerezve idei 2. ezüstérmünket.

Április

Fábián Norbert megszerezte idei első győzelmét!

2010. április 4-én Tatbányán került sor az országúti Amatőr Kupa 3. fordulójára a Stop Cukrászda Nagydíjra, amely egy az előző heti versenyhez hasonló egyéni indítású időfutam volt. A távot a szervezők ezúttal 30km-ben határozták meg, amit egy hosszabb emelkedő tett még nehezebbé a versenyzők számára. Az ÓKE-t ezúttal is Fábián Norbert képviselte, aki mint tudjuk inkább időfutam „specialista”, mint mezőny versenyző. Ennek megfelelően Norbi nem csak kategóriáját, hanem az abszolút versenyt is toronymagasan  2 perces előnnyel nyerte, ezzel megszerezve idei első győzelmét, ami egyben az ÓKE első aranyérmét is jelenti!

Érmeket érő teljesítmények az elmúlt hétvégéről

2010. április 11-én az országúti szakágban Fábián Norbert képviselte ismét egyesületünket a Vácon megrendezésre kerülő Mészkőember Kupa 5km hosszú egyéni indítású hegyi időfutamon. Norbi egyre jobb formát mutatva egy újabb pályacsúcsot felállítva magabiztos versenyzéssel a dobogó legfelső fokára állhatott fel, ezzel megszerezve idei második győzelmét.

Ugyanezen a napon már az ÓKE hegyikerekesei is rajthoz álltak Salgótarjánban, hogy felmérjék erejüket az április 18-i I. Magyar Kupa előtt, ami C2-es besorolású nemzetközi verseny is egyben. Attól függetlenül, hogy ez egy regionális verseny, igen népes és erős mezőny gyűlt össze, hogy az idei szezon első MK. futam előtt megmérettessék magukat. Jól sikerült ez a nyitány az ÓKE versenyzői számára, mivel két versenyzőnk is felállhatott a dobogóra. A master1-es férfiak futamában kiegyensúlyozott versenyzéssel Kovács István állhatott  fel a dobogó legfelső fokára, majd a junior fiúk között Csépányi Gábor a 3. helyet szerezte meg. Peták Levente az Elit felnőttek között sajnos defekt miatt feladni kényszerült a versenyt.

Egy másik helyszínen Kerekegyházán Terbe Dezső is rajthoz állt egy felhozó edzőversenyen, ahol a kiváló 2. helyezést érte el.

Arany az I. Magyar Kupáról (Szlovákgyarmat)

Egy héttel később április 18-án mountisaink már a Balassagyarmat melletti Szlovákgyarmaton élesben tehették próbára magukat  az I. Magyar Kupa futamon, ami egyben nemzetközi besorolású C2 verseny volt, ahol az elit kategóriákban világranglista pontokért is ment a küzdelem. Ennek megfelelően nagy számú nemzetközi mezőny gyűlt össze, így 7 ország (Magyar, Lengyel, Cseh, Szlokvák stb.) több mint 400 bringása mérkőzhetett meg egymással. A elit férfiak mezőnyében rajthoz állt a Világ Kupa futamon már dobogós helyezést elért lengyel Marek Galinski. Az ÓKE különítménye nagyszerűen helytállt az igen erős mezőnyben és Terbe Dezsőnek köszönhetően a Master3-mas férfiak kategóriájában az első helyet szerezte meg! A középtávú nők mezőnyében Vasas Bettina 4. helyet ért el, míg az U17-es lányok között Bódán Zsófia 7. lett magyarok között pedig a 2.. A középtávú felnőtteknél Peták Levente ért el kiváló 11. helyezést (magyarok 7.) valamint ugyanezen a távon induló ám a tavalyi U19-es kategóriából már felnőttbe lépő Molnár Péter a 31. (25.) helyezést érte el. A Master1-es mezőnyben Kovács István 12. (8.) helyen zárta a futamot. Csépányi Gábor pedig a „legnemzetközibb” és már a Junior Olimpiára készülők  U19-es mezőnyben a nagyszerű 20. (6. magyarok között) helyezést érte el!

X. Péti Nagydíj

2010. április 25-én Pétfürdőn került megrendezésre a hazai országúti kupasorozat IV. állomása a X. Péti Nagydíj, amely egy egyéni időfutam volt. A 160 nevezett versenyzőnek 21 km-es távon kellett bizonyítania gyorsaságát. A résztvevők egy perces indításokkal kellemes napsütéses melegben, mondhatni ideális versenykörülmények között abszolválhatták a kiírt távot. Egyesületünk kiváló időfutam menője Fábián Norbert ezúttal sem okozott csalódást és az abszolút kategória harmadik helyét zsebelhette be, ami kategóriájában a második helyet jelentette. Norbi elmondása szerint ugyan egy kicsit gyengébbnek érezte magát az elmúlt heti betegsége miatt, de mindent beleadva még így sikerült elcsípnie kategóriája 2. helyét.

Május

Kiváló májusi nyitány

A szokásoknak megfelelően május 1-én rendezte meg a Sportaktív SE. immáron 8. alkalommal a kerekpárosok majálisának is nevezhető Buda Maratont. Ám ezúttal egy nagyobb tömegsport-rendezvény, a Samsung Olimpiai Zöld Fesztivál keretein belül került lebonyolításra,  fél maratoni futóversennyel és egyéb közös programokkal. A hegyikerékpáros pálya ezúttal is a Hármashatár-hegy környéki hegyeken lett kialakítva. Egyesületünket ezúttal „csak” három versenyző képviselte. Név szerint Csépányi Gábor, Molnár Péter és Terbe Dezső, akik mindhárman dobogósok lettek kategóriájukban. Közülük Terbe Dezső állhatott a legmagasabbra, ugyanis ő nagy fölénnyel nyerte a Master3-mas férfiak mezőnyét. A két U19-es fiatalt pedig a dobogó második fokára szólították ki. Péter a rövidtávon volt sikeres, még Gábor a hosszú távon mérkőzött meg.

Egy nappal később május 2-án pedig az ÓKE újabb három versenyzője Fábián Norbert, Frölich Tamás és Kovács István az országúti Magyar Kupa V. fordulóján állt rajthoz a nógrádi megyeszékhelyen Salgótarjánban. A táv ezúttal 81km volt ami három 27km-es körből

tevődött össze. A Salgótarjáni HKE. ezúttal is megmutatta, hogy a mounti mellett otthon vannak az országúti versenyek rendezésében is. Egy minden kritériumnak megfelelő körpályát sikerült kijelölniük, ráadásul úgy, hogy a rajt cél terület a város közepén található

főtéren helyezkedett el. Versenyzőink tisztesen helytálltak a népes 250 fős mezőnyben és a szökevényeket üldöző főmezőnnyel megérkezve Fábián Norbert a 8., Frölich Tamás a 19. (mindkét versenyző az 5. korcsoportban) Kovács István pedig a 20. helyen (6. korcsoport) ért célba.

Sikerszéria az elmúlt három hétvégéről

Május 8-án Tiszafüreden került megrendezésre a 3. Intersport Tour de Tisza-tó országúti kerékpáros versenyen. Az indulóknak nem más volt a feladata, mint a Tisza-tó megkerülése. A 65km-es távra nevezett közel 700 induló kicsit felhős, de kellemes „bringázó időben” teljesíthette a távot. A lassúrajt a Tisza-tavi kerékpárút kezdetén ért véget, ahonnan már egyből megindult az élboly, köztük egyesületünk két versenyzőjével Fábián Norberttel és Kovács Istvánnal. Elmondásuk szerint a néhol igen keskeny kerékpárúton haladó verseny és a nagy létszámú mezőny folyamatos koncentrációt követelt meg a versenyzőktől, valamint

mindvégig elől kellett helyezkedi, mert a folyamatos támadásokat (lószokat) csak onnan lehetett biztosan szerelni. Norbinak a nyíregyházi Bakosi Nándorral (Vinibike) sikerült egy szökést kialakítani így ők az utolsó 20km-t elmenésben tették meg és ketten érkeztek meg a sprintbefutóra, ahol Norbit ellenfele kikerülte, így az abszolút verseny 2. helyén zárta a futamot, de kategóriáját a felnőtt férfiakét ezzel megnyerte. Mivel Norbi szökésben volt, így Istvánra hárult az a feladat, hogy próbálja  a mezőnyt lassítani, hogy Norbi minél nagyobb előnyt tudjon összehozni. Ez többé-kevésbé sikerült is, de néhányan összedolgozva

nagyobb tempóra kapcsoltak, így néhány sec hátrányban érkeztek meg a győztestől, ahol István a 3. helyet szerezte meg a Master1-es férfiak között!

Május 15-én Miskolcon az Országos Diákolimpia döntőn álltak rajthoz versenyzőink, ahonnan nem csak iskolájuknak, de egyesületünknek is kiváló eredményeket szerezetek! Az U17-es lányok között Bódán Zsófia felállhatott a dobogó 3. fokára, Csépányi Gábor és

Molnár Péter pedig az U19-es fiúk között mérkőzhetett meg a hazai Magyar Kupákról már jól ismert ellenfelekkel. Gábor a 4. Péter a 6. helyezést érte el.

Május 22-én Molnár Péter képviselte egyesületünket a nem mindennapinak nevezhető Port.hu UnderWorld Kupán. A szervezők egy pincerendszert is beépítettek a pálya nyomvonalába, ami így még izgalmasabbá tette a versenyt. Péter kiváló formát nyújtva az 5. helyen zárta a versenyt.

Egy nappal később május 23-án Mályinka és Bánkút között zajlott le az EthicSport Challange 13km hosszú hegyi időfutam.  Egyesületünk versenyzői ismét kitettek magukért és a maximumot kihozva magukból kiváló eredményeket értek el. Éremtáblázatunk ezúttal három éremmel gazdagodott köszönhetően Bódán Zsófinak, aki a lányok között 1. helyezést ért el, valamit Terbe Dezsőnek aki szintén 1. lett a masterek között, illetve Fábián Norbertnek, aki aznapi második versenyét abszolválva 2. lett az ifik között. Norbi délelőtt még a szlovákiai Rozsnyón állt rajthoz egy 23km-es (sík) időfutamon, ahol 46km/h átlagot hajtva győzedelmeskedett!

De Bánkúton rajthoz állt még Kovács István, Peták Levente, Csépányi Gábor akik kategóriájuk 4. helyezését érték el, valamint

Molnár Péter 7. hely, Pap Gyula 8. hely és Pap Henrik 11..

Szilvásvárad Maraton

Az idén sem úszta meg a sarat az az 1371 induló, aki részt vett a IX. Caprine Szilvásvárad Maratonon. Az előző heti esőzések nem csak a folyók és patakok mentén okoztak károkat, de a Bükk hegységben is. Több helyen térdig érő vízmosás és leszakadt utak valamint kidőlt fák akadályozták a versenyzőket a haladásban és természetesen ehhez jött még a nem kis mennyiségű sár! A rajthoz állók a szokásos három táv közül választhattak amely 39, 70, és 117km volt. Egyesületünkből ezúttal 13-an vágta neki,  a nem mindennapi megmérettetésnek. A legjobb eredményt közülük a rövid távon induló Bódán Zsófia érte el, aki az U17-es lányok

között első helyezést ért el. A középtávon rajtoló Terbe Dezső egy kis tévedésnek köszönhetően, de nagyszerű versenyzéssel egy hajszálnyival lemaradva a dobogó legfelső fokáról a második helyet szerezte meg. Molnár Péter pedig a rövid távú U19-es fiúk között bizonyítva, a harmadik helyre állhatott fel. De nagyszerű teljesítményt nyújtott az idén már  középtávon induló Csépányi Gábor, aki az U19-es (igen erős mezőnyben) kategóriában a 4. helyen ért célba, valamint a rövid távú felnőttek között rajthoz álló és főleg országúton jeleskedő Fábián Norbert, aki 6. lett a felnőttek között.

A többiek a következő eredményeket érték el:

Középtáv:

Peták Levente 14. (felnőtt)

Frölich Tamás 15. (felnőtt)

Pap Henrik    48. (felnőtt)

Rövidtáv:

Lászka Norbert 15. (U19)

Pap Gyula      21. (master3)

Kiss Gábor     28. (master1)

Békei Zsolt    32  (master1)

Török Csaba    78. (master1)

Június

2010. június 5-én a tradicionálisnak nevezhető Crosskovácsi Maratonon egyesületünk 4 versenyzője állt rajthoz. A tavalyi száraz pályával ellentétben az idén iszonyú saras körülmények között teljesíthették a kiírt versenytávot az indulók. Egyesületünk

éremtáblázata ezúttal 1 ezüstéremmel gyarapodott, köszönhető ez Terbe Dezsőnek akik nagyszerű versenyzéssel a dobogó második fokára állhatott fel.  A szintén középtávon rajtolók között volt még Peták Levente, aki a verseny végére teljesen eléhezett, így ő a 10. helyen futott be, valamint a két U19-es korú versenyzőnk Csépányi Gábor és Molnár Péter, akik egymást követve az 5. és 6. helyen értek célba.

Balaton Bike Fest és Szilici kör

Az elmúlt hétvégén június 12-13-án versenyzőink egyszerre több helyszínen és versenyen képviselték egyesületünket. Négy versenyzőnk, név szerint Csépányi Gábor, Molnár Péter, Peták Levente és Terbe Dezső Balatonfüreden álltak rajthoz a OX. Magyar Kupa második futamán, majd másnap még két versenyzőnk a Balaton Maratonon terhelte a pedálokat. A szombati napon tartották a C2-es besorolású OX. MK. versenyt, ahol az indulóknak most kivételesen nem az esővel és sárral kellett megküzdenie, hanem a hirtelen jött kánikulával, amit még nehezített, hogy a pályán egy méternyi árnyékos szakasz sem volt. Ám a pálya és a körülmények mindenki számára egyformák voltak, amit Terbe Dezső könyörtelenül ki is használt, és neki köszönhetően sikerült megmenteni az ÓKE becsületét ezen a szombati napon. Dezső kiváló formában versenyezve rajt-cél győzelmet aratva simán nyerte a kategóriáját. Rajta kívül sajnos a többieknek nem sikerült ilyen jól ez a nap. Csépányi Gábor jól tartotta magát, de sajnos a szervezők figyelmetlenségéből adódódóan kiszólításra került és a 7. helyen zárta a futamot. Molnár Péter első elit futamán vett részt és a 11. helyig jutott. Peták Levente is a szervezők hibájából adódva már az első körben majdnem feladni kényszerült a versenyt, mivel egy nézőt pontosan előtte engedtek át a pályán, akit sikerült is totálisan elütnie. Szerencse a  szerencsétlenségben, hogy azon kívül, hogy beütötte a térdét és terhelésre fájt neki, komolyabb probléma nem történt vele és folytatni tudta a versenyt. Ám később megint elpártolt tőle a szerencse és egy defekttel fejezte be a futamot. Az eredménylistán sajnos a mai napig még nem szerepel!!!  Vasárnap Gábor és Péter már bizakodtak, hogy az előző napinál már csak jobb lehet, így ők ketten vállalkoztak, hogy rajthoz állnak a Balaton Maratonon. A pálya minősége és a szervezés ennél a versenyszámnál is hagyott kívánni valót maga után, de itt legalább személyi sérülés nem történt. Csépányi Gábor az előző napi versenyből gyorsan regenerálódva, nagyszerű versenyzéssel a dobogó második fokára állhatott fel középtávon az U19-es fiúk között. Molnár Péter eredménye egyenlőre a szervezők birtokában van.

Sajnos a pech széria a másik helyszínen a szlovákiai Rozsnyón sem szakadt meg, ahol Fábián Norbert, Frölich Tamás és Kovács István képviselte az ÓKE színeit. A táv a tavalyi évhez hasonlóan 65km volt, ami két komolyabb „hegyet” tartalmazott. Az első rögtön 6km után következett, ami rendesen megrostálta a mezőnyt. Az élbolyban szerencsére ott tudott maradni Fábián Norbert, aki végig szépen tartotta magát és esélye volt a dobogó megszerzésére, de sajnos az utolsó hegy végén egy kolléga elesett előtte, aminek a következtében ő is a földön találta magát, majd kerékpárján ketten is átmentek. A bukást követően Norbi gyorsan visszapattant a nyeregbe és sikerül magát még így is behozni az 5. helyre. Szerencsére horzsolásokkal megúszta az esetet, de kerékpárja hátsó váltója sajnos elhajlott, ami következtében már nem működött úgy a technika. István egy nagyobb mezőnnyel megérkezve a 11. helyen zárta a versenyt. Tamás őket követve a 15. helyen érkezett meg. (sajnos előtte is elesett egy versenyző, aki komolyabb sérüléseket szenvedett, így segítségnyújtás végett megállt hozzá)

Fábián Norbert újabb Magyar Bajnoki címe és Kovács István 8. helye a németországi Black Forest Maratonon

2010. június 24-én egyesületünk országúti menője Fábián Norbert megszerezte 3. Magyar Bajnoki címét, a Bükkaranyoson megrendezett időfutam országos bajnokság amatőr felnőtt mezőnyében! A táv ezúttal 8km volt, amit Norbi alig 10 perc alatt teljesített, ezzel toronymagasan nyerve kategóriáját. A történethez hozzátartozik, hogy Norbi az idei évben az elit U23-mas mezőnyben szeretett volna rajthoz állni és egy dobogós helyet elcsípni (tavaly 4. helyezést ért el), de a jelenleg nem megfelelő anyagi és technikai háttér ezt sajnos az idei évben meghiúsította, ám remélhetőleg a jövő évben már ismét az elit mezőnyben láthatjuk.

A június 19-20-i hétvégén egyesületünk master1-es versenyzője Kovács István a németországi Freiburg melletti Kirchzarten-ben állt rajthoz a Black Forest Maratonon. Az ottani időjárás sem kímélte a versenyzőket, ugyanis a rajtnál mindössze 8! fok volt, ami a hegyekben 3 fokra csökkent ezzel jelentősen megnehezítve az indulók dolgát. Szerencsére az eső csak a versenyt megelőző napokban esett, így a pálya állaga kerékpározásra alkalmas maradt. A verseny színvonalát jól tükrözi, hogy a választható 4 távra közel 4ezren neveztek! Egyesületünk egyetlen indulója Kovács István a 88km-es távot választotta, ahol a master1-es mezőnyben a nagyszerű 8. helyezést érte el!!!

Szintén ezen a hétvégén állt volna rajthoz két versenyzőnk Szlovákiában egy 2 napos országúti versenyen, ám az útvonalengedélyek hiányában ez a verseny elmaradt.

Ám ez nem jelentette azt, hogy ez a hétvége verseny nélkül teljen, mert vasárnap rendezte meg a Kisgalya egyesület a IV. Szentlélek Kupát, ami egy 7,2km-es egyéni hegyi időfutam volt. A kiváló szervezés mellett egyesületünk tagjai is nagyszerűen szerepeltek. Ezúttal 3 ezüstéremmel térhettek haza versenyzőink. A női serdülő kategóriában Bódán Zsófia a felnőtt férfiak között Fábián Norbert a Senior II. férfiak között pedig Pap Gyula állhatott fel a dobogó második fokára! A felnőtt MTB kategóriában Peták Levente 5., Pap Henrik 6., Molnár Péter pedig a 7. helyezést érte el.

Egy másik helyszínen, Tamásiban Terbe Dezső képviselte egyesületünket a Hige5 Kupa Magyar ranglista versenyen, amit az OB. felkészülés jegyében abszolvált. Dezső formája elmondása és az eredménye szerint is jól alakul, mivel megnyerte kategóriáját és ezzel jó eséllyel indul az XCO. Magyar Bajnoki címért!

Egy héttel később június 26-án már egy 7 fős különítményünk indult útnak ismét Szlovákiában, hogy részt vegyen a 7. Kassa Maratonon, ami egyben a szlovák maraton kupa fordulója is volt. A rajthoz állók 20 (830m szint), 55 (1800m), és 85km-es (3000m) távok közül választhattak. Megérkezéskor az autó külső hőmérője pontosan 13 fokot mutatott, ami nem éppen nyári hőmérséklet még a Tátra lábánál sem. A közép és a hosszútáv tartalmazott egy 1250m magas hegyet, ahol a hőmérséklet bőven 10 fok alá süllyedt, amit amit a viharos erejű szél még csak hidegebbé tett! Az előző napi esőzéseknek köszönhetően az amúgy is technikás pálya még keményebb lett, valamint az erős szél is nyomot hagyott rajta, fakidőlések formájában. A közép és hosszútáv pályájában található 1250m magas hegyre az előző évtől eltérően most az ellenkező irányból kellett felmenni, aminek köszönhetően volt benne egy közel 500m hosszú 20-25%-os emelkedő, amit csak tolva lehetett abszolválni. (talán még szárazon is!) Egyesületünk tagjai dacolva a körülményekkel ismét nagyszerűen teljesítettek. Az 55km-es távon Peták Levente és Frölich Tamás kéz a kézben áthaladva a célvonalon megszerezték az 5. és 6. helyezést, majd nem sokkal később az elmúlt héten még Németországban versenyző Kovács István is befutott a 9. helyen. A rövid távosok mezőnyében Fábián Norbert rajt-cél győzelmet aratva megnyerte kategóriáját, valamint Pap Henrik az 5. helyen érkezett be. A szintén röviden, de a juniorok között rajtoló Csépányi Gábor és Molnár Péter a 4. és 5. helyezést érték el!

Július

Bódán és Terbe aranya a XI. Duna Maratonról

Az elmúlt héten július 4-én vasárnap, mintegy másfél ezer nevezővel rendezték Visegrádon és a Pilisben a T-Mobile Top Maraton sorozat 2. állomását, a XI. UNIQA Duna Maratont. A hegyikerékpár-verseny 30, 68, és 92 km-en került kiírásra. Ugyan az elmúlt hetek időjárásai nyomot hagytak a pálya eredeti nyomvonalán, így egy kis módosítással új utakon is vezetett a maraton. De szerencsére a megmérettetés napján az időjárás megkegyelmezett az indulóknak és ideális kerékpáros időben vághattak neki a versenynek. Egyesületünk ezúttal „csak” 9 indulóval vett részt, akik közül rövidtávon Bódán Zsófia és Terbe Dezső hozták a tőlük megszokott formát, így mindkét versenyző felállhatott kategóriájuk legfelső fokára. Kevésbé volt szerencsés Molnár Péter, aki az U19-es fiúk között 20 másodperccel lemaradva a dobogóról a 4. helyen ért célba. Középtávon három indulóval képviseltettük magunkat, ahol a legjobb eredményt Csépányi Gábor érte el, aki szintén a 4. helyen ért célba. A felnőttek között Peták Levente 19. valamint Pap Henrik 39. helyen futott be. Szintén rövidtávon a felnőttek között Fábián Norbert 7. a master2-es kategóriában Török Csaba 82. illetve a master3-ok között Pap Gyula a ? helyen ért célba. A többiek távolmaradásának két oka volt. Az egyik és legfontosabb talán, az irreálisan magas nevezési és utazási költségek.

A másik pedig az XCO. Országos Bajnokságra való felkészülés, ahol több versenyzőtől dobogós helyezést várunk. Remélhetőleg Terbe Dezső, Bódán Zsófia és Kovács István is felállhat a dobogó valamelyik fokára. De odaérhet még Peták Levente és Csépányi Gábor is.

Az elmúlt hétvégén sem maradt érem nélkül az ÓKE

A július 10-11. hétvégén egyesületünk versenyzői három helyen álltak rajthoz, ahonnan ismét sikerült két dobogós helyezést  megszerezni. Ez a két érem nem máshol született, mint a első Erdőbénye Drótszamár Fesztivál keretein belül megrendezett hegyikerékpáros maratonon. Az indulók ezúttal „csak” két táv között választhattak, ami inkább cross-country jellegű és hosszúságú volt, mint  maraton. A rövid táv 19 a „hosszú” pedig 38km volt, ami a közeli szőlő dűlőkön haladt érintve kétszer Erdőbényét is. Az ÓKE-t négy versenyzőnk képviselte, akik közül Peták Levente megnyerte a rövid távú felnőttek versenyét, illetve Csépányi

Gábor állhatott fel a dobogó második fokára egy eltévedést követően. Mindkét versenyző a közelgő XCO. Országos Bajnokságra való felkészülésnek tekintette ezt a versenyt, ahonnan remélhetőleg egy-egy szép eredménnyel térhetnek haza. Rajtuk kívül az indulók között találhattuk még Pap Henriket, aki a hosszú távú felnőttek között a kiváló 7. helyezést érte el, valamint Pap Gyulát, aki a rövid távú seniorok között a 9. helyen futott be.

Egy másik helyszínen a szlovákiai Cinobana-án a Szlovák Maraton sorozat 8. állomásán vett részt Kovács István, Török Csaba és Frölich Tamás. Az erdőbényei maratonhoz képest itt már a távok is ennek megfelelően alakultak. A rövid 17 a közép 50 a hosszú  pedig 81km volt. Ugyan itt még nem voltak 1000m feletti magasságok, de a szervezőknek sikerült egy igen kemény pályát kijelölniük, A környék szinte összes 800 és 900m között dombját meg kellett mászni. István és Tamás ezúttal is a klasszikusnak számító középtávot választotta, ahol a Kassaihoz képest még egy szinttel erősebb mezőny gyűlt össze, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a hétvégén kerül sor egész Európa szerte az XCO. szakág országos bajnokságaira és ez a futam egy utolsó erőfelmérőnek még megfelelt. Így a középtávú mezőnyben találhattuk a kétszeres OX. Szlovák bajnokot Milan Barenyit, akit a hazai közönség is jól ismer már az itthoni versenyekről. A pálya egy rövid aszfaltos rész után egy igencsak izmos és helyenként tolós emelkedővel vette kezdetét, amit a tűző nap is megnehezített. Ezt után következett egy hosszú és köves lefelé, ahol sajnos Pityikusz (István) egy jó pozícióból egy kis kényszerpihenőre szorult, mivel egy éles kő kivágta külsőjét, így durdefekt lett a vége. Találékonyságának köszönhetően még menetkész állapotba hozta a bringáját, de annyira sajnos már nem tudta, hogy 100%-os legyen, így a mezőny közepén végzett. Tamás a kezdeti nehézségek után a verseny közepe felé kezdett magára találni, így ő a 12. helyen ért célba. Csabi a rövidtávot választotta, ahol az 5-6. hely környékéről egy kerékfelütést követően ő is defektszerelésre kényszerült, így neki is csak a mezőny közepe jutott.

Egy nappal később pedig szintén Szlovákiában a már szokásos Rozsnyó körön vett részt Fábián Norbert. A táv ezúttal 88km volt, amibe a szervezők nem sok sík szakaszt jelöltek ki. Norbi az utolsó hegyig az élmezőnnyel tartott, ám ott sajnos utolérte a  „kalapácsos ember” és leszakadni kényszerült, de így is a nagyszerű 7. helyen ért célba.

Terbe Dezső a master3 kategória Magyar Bajnoka 2010-ben! Avagy öröm és bánat az XCO OB-ról!

2010. július 17-18-i hétvégén Pilisvörösváron rendezte meg a Pilis Cross-Country Club a hegyikerékpárosok Olimpia Cross szakágának Országos Bajnokságát. A szervezők már nem kis rutinnal rendelkeznek a versenyrendezés területén, ami a pálya kijelölésében is érezhető volt. A 6,4km hosszú és körönként 270m szintkülönbséget tartalmazó pálya az előző évi OB-hoz képest iszonyatosan technikásra és keményre sikeredett. Egy szusszanásnyi pihenője sem volt az embernek a pályán. Hol komoly rázatón vitt felfelé vagy lefelé az út, vagy éppen a fák között szlalomozva kellett rettenetesen koncentrálni a már kijárt és mély talajú pályán! Szerencsére az időjárás kegyeibe fogadta az indulókat, és az előző napokhoz képest egy sokkal kellemesebb idő várta őket.  Az ÓKE számára a nap első megmérettetésére 12:15-kor került sor, ahol a master1-es mezőnyben Kovács „Pityikusz” István, a master3-ban Terbe Dezső, valamint a másodosztályú (NB.II.):) felnőtt kategóriában Frölich Tamás és Peták Levente álltak rajthoz

Közülük a legjobban Terbe Dezső szerepelt, aki hibátlan versenyzéssel rajt-cél győzelmet aratva, magamögé utasította ellenfeleit,  így ő megszerezte egyesületünk idei második Magyar Bajnoki címét! Ezúton is hatalmas gratuláció számára! Kovács „Pityikusz” István is kiválóan tartotta magát egészen a 3. körig, ám az utolsó körben alábbhagyott lendülete és így sajnos a dobogó 3. fokáról lecsúszni kényszerült és a 4. helyen zárta a futamot. Tamás és Levente sajnos a várakozásokat alulmúlva teljesítettek. Az első körökben ugyan még tartották magukat és Levente az 5-6. hely környékén hajtott, ám az utolsó körben teljesen eléhezett és visszacsúszott a 19. helyre. Tamás a 17. helyen ért célba, ami csalódottságra ad okot.

A délutáni rajtoknál két versenyzőnk Csépányi Gábor és Molnár Péter volt érdekelt az elit U19-es kategóriában. Sajnos ők is a tudásukon alul teljesítettek, így Gábor a 8. Péter pedig a 9. helyen végzett.

Ez a hétvége sajnos nem volt olyan sikeres számunkra, mint ahogyan azt vártuk, így egy kicsit keserű szájízzel távoztunk az  OB-ról, de remélhetőleg az augusztus végi maraton OB-n már sikerül javítani a hibákat!

Zalakaros XCO., Bükkszentlászló-Bükkszentkereszt időfutam

Az elmúlt hétvégén július 28-án amíg az igazán nagy ászok a Tour de France-on csatáztak egymással, addig az ÓKE versenyzői a Balaton melletti Zalakaroson versengtek az olimpiai szakág harmadik Magyar Kupa fordulóján. A pálya a tavalyról már jól ismert kör volt, ám most az időjárás egy kicsit változatosabbá tette azt. A szombaton megérkezett hidegfront hőmérsékletben megfelelő lett volna a kerékpározáshoz, csak az ezzel járó eső teljesen feláztatta az erdő talaját, így hatalmas sárdagonyává változtatva azt többszöri leszállásra kényszeríztette az indulókat. Ám egyesületünk versenyzőit most ez sem késztette meghátrálásra és az előző heti OB. eredményeket már majdnem kijavítva teljesítettek. Ezúttal is Terbe Dezső szerepelt a legjobban, aki az idén úgy látszik verhetetlen, így ő most is a dobogó legfelső fokán végzett a master3-mas mezőnyben. A másodosztályú felnőtteknél Peták Levente még az elit U19-es fiúknál Csépányi Gábor képviselte az ÓKE-t. Úgy látszik az OB. utáni versenyek valahogy mindig jobban alakulnak számukra, ugyanis az előző heti eredményükön mindkét versenyző jelentőset javított és kategóriájuk 4. helyén értek célba.

Egy másik helyszínen az Ózdhoz jóval közelebb lévő Bükkszentlászlón két versenyzőnk állt rajthozt a Central European Tour betétfutamaként jegyzett Bükkszentlászló-Bükkszentkereszt közötti 8,7km hosszú távon megrendezett hegyi időfutamon.  Az országúti felnőtt férfiak között Fábián Norbert egy nagyszerű időt menve a dobogó 2. fokára állhatott fel. Az MTB kategóriában a nők között Bódán Zsófia 1. helyezést ért el.

Augusztus

Bódán Zsófi győzelme a X. Bükk Maratonon

Augusztus 1-jén került sor a T-Mobile sorozat 3. állomására ami egyben a X. jubileumi Bükk Maraton volt. Az előző évekhez képest most egy új helyszínről az Eger melletti Felsőtárkányból rajtolhatott el az az 1450 induló, aki benevezett a maratonra.

A rajthoz állók 93, 57, és 37km-es távok közül választhattak. Az új helyszín végett a pálya nyomvonala is változott, ami csak hasznára vált a versenynek, bár a rajt-cél terület mellett szétvált a három táv, ahol volt egy kisebb kavarodás, amit  szervezők jövőre remélhetőleg orvosolnak. Szerencsére az előző napi esőzések nem tették teljesen járhatatlanná a pályákat, így azok teljes mértékben járhatóak maradtak. Egyesületünket 12 versenyző képviselte, akik közül Bódán Zsófia érte el a legjobb eredményt, így ő az U17-es lányok mezőnyében az 1. helyen végzett! A középtávú U19-es fiúk között Csépányi Gábor megismételte előző heti eredményét, és a 4. helyen zárta a versenyt. Remélhetőleg az augusztus 31-i maraton országos bajnokságon már sikerül a dobogóra is felállnia. A rövid távú U19-es fiúk között a középtávhoz hasonló felállás születette, ahol Molnár Péter ért el 4. helyezést, nem sokkal lemaradva a dobogó 3. fokáról. Szintén rövidtávon, de már a felnőttek között Fábián Norbert a 7. helyezést érte el. A középtávon induló Peták Leventét már megint elkerülte a szerencse és az élbolyból megállásra kényszeríttette egy defekt, ám hiába a gyors szerviz, már felzárkózni nem tudott ugyanoda és meg kellett elégednie a 8. helyjel, ami így is kiváló. Több évnyi „kihagyás” után Kovács „Pityikusz” István ismét a hosszútávot választotta, ahol a master1-es mezőnyben a 13. helyen futott be. A hosszútávra való váltás oka, hogy a hónap végi Mátra Maratonon ez a táv lesz az OB távja, amin István egy jobb eredmény reményében fog rajthoz állni. Terbe Dezső és Frölich Tamás a jövő heti Salgótarjáni OX. Magyar Kupa végett távolmaradtak a versenytől.

A többiek a következő eredményeket érték el:

Középtáv:

Kriston B. László 29. hely

Pap Henrik 38. hely

Rövidtáv:

Demeter Tamás 15. hely

Pap Gyula 18. hely

Kiss Gábor 29. hely

Török Csaba hátsókerék hiba miatt már az első kilométereken feladni kényszerült a versenyt.

Merida-CST Salgótarján Kupa

Az elmúlt hétvégén 8 ország 182 versenyzője képviseltette magát a Merida CST Magyar Kupa 4. fordulóján Salgótarjánban. A nagy arányú külföldi részvétel annak volt köszönhető, hogy ez a verseny egyben C1-es besorolású nemzetközi futam is volt, ami már a 2012-es londoni olimpiára való kvalifikáció jegyében zajlott. A profik versenyében nem kisebb nevek álltak rajthoz, mint a világranglista 20. helyét elfoglaló cseh Jan Skarnitzl, aki az elit férfiak mezőnyében győzedelmeskedni is tudott, valamint a kétszeres világbajnoki címmel is büszkélkedhető szlovén Tanja Zakelj aki szintén győzni tudott a nők között.

Egyesületünk a gonoszokhoz hasonlóan 7 fővel képviseltette magát ezen a nem mindennapi megmérettetésen. Az egész heti jó időt pontosan a versenyt  megelőző napokban váltotta fel a szinte már elmaradhatatlan rossz idő. Sajnos ez meg is látszódott a pálya nyomvonalán, illetve a versenyzők arckifejezésén. Megint csak sár, sár és sár volt az úr. Az amúgy szárazon is kemény 6,2km hosszú és körönként 290m szintkülönbséget tartalmazó pálya nagy feladat elé állította a nevezőket. Egyesületünk két versenyzőjét Frölich Tamást és Molnár Pétert is meghátrálásra késztette, így ők sajnos feladták a versenyt. Szerencsére azért ettől derűsebb események is történtek, köszönhető ez Terbe Dezsőnek, aki elmondása szerint a sírból hozta vissza a versenyt és így  tudott felállni ismét a dobogó legmagasabb fokára. Mellette Bódán Zsófi (U17 női) ezüstérme és Peták Levente (II.osztály) 5. helye ad örömre okot, akit szerencsére most nem hátráltatott technikai hiba. A master1-es férfiaknál Kovács „Pityikusz” István az elmúlt heti hosszú távú bükki versennyel a lábában kicsit fáradtan a 8. helyre hozta be magát. Az U19-es fiúknál Csépányi Gábor egy hatalmas esést követően zúzódásokkal folytatta a versenyt, ami így már nem volt ideálisnak mondható és ő is a 8. helyen zárta a futamot.

Augusztus 14-én egyesületünk 3 versenyzője indult útnak, hogy szombaton, majd vasárnap rajthoz álljanak az év utolsó Maraton illetve XCO Magyar Kupa futamán. Közülük ketten, Csépányi Gábor és Peták Levente az eddig megszerzett összetett hely megőrzését vagy esetleges előrelépését tűzte ki célul. Molnár Péter pedig egy jó helyezés reményében állt rajthoz a szombati rajtnál. Májusban a nagy viharkároknak köszönhetően sajnos elhalasztották a Bakony Maratont, de ezen a hét végén szerencsére bepótolták a szervezők az elmaradt versenyt. A 3 fős különítményből a két U19-es versenyző állt rajthoz szombaton. Gábor a Magyar Kupa miatt a közép távot választotta, ahol a 2. helyen ért célba. Sokáig partiban volt az első helyért, de a rajtot követően kerékpárjának lánca rakoncátlankodni kezdett ami folyamatosan hátráltatta a 3 órás versenyen, de ezzel az eredménnyel is sikerült megtartania az összetett 2. helyét a Magyar Kupában. Még Gábor versenyzett addig a rövidtávot teljesítő Péternek az abszolút versenyben a 15-be sikerült bejönnie és kategóriájában felállhatott a dobogó legtetejére. Levente ezt a versenyt kihagyta a másnapi OX futam miatt. Eredményhirdetést követően Gábor és Levente célba vették balatonboglári szállásukat, hogy vasárnap egy rövid út után már a zalaegerszegi C2-es versenyen álljanak rajthoz. A zalaegerszegi Crossfestre a hazai versenyzők mellett számos külföldi versenyző is nevezett az olimpiai kvalifikáció miatt. A szervezők nem kímélték a versenyzőket, és egy igen kemény 5,2km hosszú pályát jelöltek ki. Négy brutálisan meredek emelkedő, valamint két technikásabb downhill szakasz adta  a pálya „vázát”. Elsőként Levente állt rajthoz, aki az egész verseny alatt elég demoralizáltan versenyzett, így ő a 8. helyen ért célba, de szerencsére ez elég volt ahhoz,  hogy a tavalyi évhez hasonlóan felállhasson a dobogó 3. fokára az összetett versenyben. Délután Gábor állt rajthoz az elit U19-ek között. Az első két körben jól tartotta magát és a dobogóért harcolt, ám az előző napi technikai gondot nem sikerült a fiúknak a szálláson maximálisan megoldaniuk, ezért újra előjött a probléma és kénytelen volt feladnia a  futamot. Terbe Dezső sajnos ezt a futamot egy vírusos fertőzésnek köszönhetően kihagyni kényszerült! Ezen a hét végén az XCO. Magyar Kupa összetett versenyének eredményét is kihirdették, de az XCM összetett is kiszámolható már, így 5 éremmel gazdagodott az ÓKE éremtáblázata.

Hétvégi mérlegünk:

Molnár Péter 1.hely (Bakony Maraton)

Csépányi Gábor 2. hely (Bakony Maraton) Zalaegerszeg DNF

Peták Levente 8. hely (Zalaegerszeg)

Összetettben:

Bódán Zsófia   XCM Elit U17 1.hely

Terbe Dezső    XCO Master3  1.hely

Csépányi Gábor XCM Elit U19 2. hely

Bódán Zsófia   XCO Elit U17 2.hely

Peták Levente  XCO Másodosztály 3. hely

Ismét sikeres hétvégét zárt csapatunk!

Az elmúlt hétvégén ismét két helyszínen képviseltették magukat egyesületünk versenyzői.

Az első megmérettetés a Balmazújvárosban megrendezésre kerülő hármas csapat időfutam Országos Bajnokság volt, ahol a  Fábián Norbert, Frölich Tamás és Kovács István összeállítású csapat mérkőzött meg a licensz nélküliek 40km-es versenyében.

A reggel 9 órára meghirdetett rajt ugyan csúszott egy fél órát, de legalább maradt valamennyi idő a bemelegítésre. A 12 nevezett csapatot három perces időkülönbséggel indították egymásra a szervezők. Az út minősége sajnos igen sok kívánnivalót hagyott maga után, mivel az itthoni kátyúzásnak köszönhetően vakondtúrás méretű bukkanók tördelték folyamatosan a ritmust és tették veszélyesebbé a versenyt, így nem lehetett megfelelően kihasználni a szélárnyékot. 40km/h feletti tempónál ezek olyat ütnek, hogy az ember majd leesik a bringáról. Csapatunk 43km/h átlagot hajtva 15 másodperccel sajnos lecsúszott a dobogóról és 56:26-os idővel a negyedik helyet érte el, ami így elsőre reálisnak mondható.

Másnap a Tiszaújvárostól nem messze található Nemesbikken a III. Sporttec Kupán állt rajthoz 7 versenyzőnk. A tavalyról már jól ismert nemesbikki Motocross Raceway Parkban megrendezett verseny kiváló pályát biztosít a mountainbike versenyzők számára is. A versenyzőknek a hőség mellett még a sodrós kanyarokkal, ugratókkal és „asztalokkal” is meg kellett birkózniuk, a két döntött kanyar pedig már csak hab volt a tortán. Peták Levente és Csépányi Gábor a verseny folyamán végig kiválóan taktikázva egy nagyon kiélezett versenyben mindketten első helyezést értek el. Az ifjúságiak között Molnár Péter a dobogó 3. fokára állhatott fel. A Pap család „kerékpáros vonala” teljes mellszélességgel képviseltette magát, ahol a legifjabb, Pap Emília az első helyezést érte el. A felnőtt nőknél Papné Deres Mónika a 2. helyezést érte el, valamint a junior fiúk között szereplő Pap Henrik szintén a dobogó 2. fokára állhatott fel. A senior férfiak 8 körös versenyében pedig nem más, mint a családfő Pap Gyula foglalhatta el a dobogó 3. fokát.

Bódán Zsófi Magyar Bajnoki címe a Mátrából!

Augusztus utolsó hétvégéjén került sor a maraton szakág országos bajnokságára, ami egyben a T-Mobile Top Maraton sorozat negyedik záró futama is volt egyben. A helyszín ezúttal is a Mátra szívében található Oxygén Adrenalin Park volt, ami kiváló rajt-cél helyet biztosít az 1200 résztvevő számára. Az indulók 89, 57 és 29km-en mérhették össze erejüket. Az időjárás szerencsére még a naposabb oldalát mutatta, így száraz bőrrel és végre sár nélkül tekerhettek végig a rajthoz állók. Egyesületünket ezúttal 11 versenyző képviselte. A legeredményesebb versenyzőnk az U17-es lányok között szereplő Bódán Zsófia volt, aki kategóriáját toronymagasan megnyerve ismét Országos Bajnoki címet szerzett, így Zsófinak a tavalyi évet követően sikerült megvédenie bajnoki címét!

A rövid távú felnőttek között Fábián Norbert, valamint az U19-esek kategóriájában Molnár Péter állhatott fel a dobogó 2. fokára. A középtávon rajtoló 5 versenyzőnket ismét a technika ördöge kísérte végig. Elsőként az U19-es Csépányi Gábor kényszerült feladni a versenyt, aki alig 20km alatt 3 felütéses defektet szedett össze, majd nem sokkal később Frölich Tamás is a pálya szélére szorult, miután kerékpárjának váza beadta a kulcsot, és a láncvillánál eltörött. Peták Levente és Pap Henrik pedig láncproblémákkal küszködött. Kettejük közül Levente járt rosszabbul, mert neki ismét a mezőny elejéről kellett egy 12perces kiállást tartania, miután elszakadt a lánca aminek köszönhetően a 15. helyezést érte el. Henriknek az egyik köves lejtőn sikerült teljesen megcsavarnia láncát, amit később csak 2db fogóval sikerült valamennyire helyreigazítani, így ő sajnos a 68. helyet foglalhatta el. Talán a master1-es Kovács Istvánt kerülte el legjobban a pechszéria, mivel neki „csak” egy gyorszár kilazulást kellett abszolválni, (a hátsó kerék majdnem kiesett) így a középtávon ő érte el a legjobb helyezést a 8. helyével.

A rövid távú master3-as kategóriában Pap Gyula 17., a master1-esek között pedig Kiss Gábor 27. valamint Török Csaba az 50. helyezést érte el. Terbe Dezső sajnos ezúttal is távol maradt a versenytől.

Ezen a hétvégén kihirdették a Maraton Magyar Kupa összetett végeredményét is, ahol Bódán Zsófia ismét aranyérmet szerzett, valamint az U19-es fiúk között Csépányi Gábor ezüstéremmel térhetett haza.

Szeptember

Szeptember első hétvégéjén került sor az immár 19. alkalommal megrendezett Mátra kör országúti kerékpárversenyre. A rendezvény a mountain bike maratonokhoz hasonlóan hatalmas tömeget vonz. A közel 700 induló két táv közül választhat. A hosszabb távot kedvelők a komolyabb 80km távot, még a rövidebb távot előnyben részesítők versenyzők a Gyöngyösről-Mátraházáig tartó 15km hosszú hegymenetet választhatják. Egyesületünk versenyzője Fábián Norbert az utóbbi távot választott, mivel az ő felkészültségének és versenyzési stílusának ez kedvez jobban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy magabiztos versenyzéssel ezúttal is megnyerte az abszolút versenyt, illetve kategóriáját.

Norbi másnap Salgótarjánban a Karancs Királya elnevezésű mountain bike hegyi időfutamon vett részt, ahol újabb sikereket könyvelhetett el. A licensz nélküliek versenyében a 2. helyezést érte el.

Egy héttel később már négy versenyzőnk vágott neki a Fehérkő-Lápa elnevezésű mountain bike hegyi időfutamnak, hogy elhódítsák az I. Fehérkő-Lába díjat és vele együtt az egy hétig használható Volvo S60-as autót. Az előző napok hatalmas esőzései eláztatták a pályát, és az égi áldás a verseny napján az indulókat sem kímélte, akik ennek ellenére sem rettentek meg a kiírt 7,3 kilométeres, 376 méter szintemelkedésű hegymenettől. A zord időjárás ellenére a szervezőknek nagyon hangulatos, barátságos versenyt sikerült rendezniük. Egyesületünk versenyzői ezúttal is hozták kitűnő formájukat és 3 dobogós helyezéssel tértek haza.

A verseny abszolút győztese nem más lett, mint az előző heti időfutamok menője Fábián Norbert, aki így egy hétre egy Volvo S60-as autó tulajdonosának mondhatja magát. Rajta kívül eredményesen szerepelt még a Kovács „Pityikusz” István, aki 28:37-es idővel

az abszolút kategória 4. de a master korcsoport 1. helyét szerezte meg. A junior fiúk között pedig Molnár Péter állhatott fel a dobogó 3. fokára. A felnőtt férfiak között Pap Henrik a 7. helyezést érte el.

24 óra=17 és Kovács Károly emlékverseny

Szeptember 18-19-én a csillebérci gyermektábor területén került megrendezésre a jubileumi X. 24 órás mountain bike verseny, amely Európa Kupa futamként is bekerült a versenynaptárba. Egyesületünk ezúttal is a 150 év alatti licenszel rendelkezők kategóriájában állt rajthoz a Csépányi Gábor, Fábián Norbert, Molnár Péter, Monyók Márk, Pap Henrik és Peták Levente összeállítású csapattal. Az előző heti esőzések ugyan szombat délelőttre megszűntek és a 12 órási rajtra már verőfényes napsütésben kerülhetett sor, ám az égi áldás az éjszakai órákban ismét „lesújtott” az indulókra és másnap délutánig el sem állt. A pálya ennek következtében teljesen járhatatlanná vált és a 12-14 perces körökből szép lassan 40-45 perc közötti köridők születtek. A szervezők próbáltak megoldást találni a problémára és elsőre a 4,5km hosszú pályán rövidítettek, majd reggel 8 órakor a futam befejezése mellett döntöttek és a csapatvezetők belegyezése mellett a hajnal 5 órai állás vették végeredményül. Csapatunk végig kiválóan tartva magát 53 körrel holtversenyben az LTV csapattal 4-5. helyen végzett, ami igen jónak mondható az ilyen extrém körülmények között.

Vasárnap Kovács István és Frölich Tamás a miskolci Egyetem városban megrendezett 17.Kovács Károly kritérium emlékversenyen vett részt, amely a Kerékpársport 2000 alapítvány szervezésében került megrendezésre. Az 1000m hosszú pályán 12 kör és 3

részhajrá várt a versenyzőkre. Az időjárás sajnos sok indulónak elvette a kedvét, bár a verseny végére elállt az eső és az eredményhirdetés már száraz körülmények között zajlott le. A vizes aszfaltnak köszönhetően a kanyarok igen csúszóssá váltak, így a mezőnyben bukást is láthattunk. Klubunk versenyzői kicsit eltaktikázva a versenyt az 5. (Tamás) és a 7. (István) helyen zárták a versenyt.

 Október

Mlynky Maraton

A fenti számok az elmúlt hétvégén a szlovák paradicsomban megrendezett Mlynky Maratonra vonatkozó adatok. Egyesületünk három tagja vágott neki, hogy október első hétvégéjén amolyan szezon végi „levezetésként” rajthoz álljon az év utolsó szlovák marton

versenyén. Az Ózdtól 100km-re található Mlynky jól ismert síparadicsom, ahova télen előszeretettel járnak hazánk síelői is.(köztük mi is) Mivel a települést sípályák veszik körbe, így a rendezők a nyomvonalból szinte ki sem tudták volna hagyni ezeket az emelkedőket. Ezúttal nem felvonóval, hanem kerékpárunk nyergében ülve mehettünk fel a hegycsúcsra. Az indulók két táv közül választhattak, a rövidebb 46km hosszú és 1885m! szintkülönbséget tartalmazott, a hosszabb táv ennek a körnek a kétszerese! A nevezési díj a helyszínen 10Euro volt, amiért mindenki bőséges ellátásban részesült. Korrekt helyszín, ahol megérkezéskor szendviccsel, több fajta süteménnyel, narancslével és kávéval várták a versenyzőket. A célban pedig egy tál gulyás, ami mellét sör vagy a jól ismert szlovák kóla a Kofola volt választható. Természetesen a saras körülményekre is gondoltak a szervezők, így nagynyomású bringamosó és tiszta, forró vizes zuhany várta a célba érkezőket. A pálya kijelölése pedig tökéletes volt táblák és szalagok nélkül is. Egyesületünk versenyzői Kovács István, Molnár Péter és Frölich Tamás a már jól megszokott 46km-es távot választotta, ami így is tartogatott nem kevés izgalmat számukra. A rajtra reggel 10:30-kor került sor. A hőmérő higanyszála ekkor 5 fokot! mutatott, ami fent a hegyekben még ennél is kevesebb volt. Az eső/köd folyamatosan szitált és nem hagyta száradni az amúgy is iszonyatosan saras pályát. A Tátra talajának köszönhetően azért végig tekerhető maradt mindenhol. Az amúgy is hideg levegő lefelé szinte fagyossá vált. Az 1885m szintkülönbség 46km-en pedig rettentő sok emelkedőt tartalmazott, amire itthon jelenleg nincs példa ilyen rövid távon. A fizikális gondok mellett a nem éppen ideális körülmények miatt a pszichés jellegű gondokat is el kell viselnie. Egyesületünk menői azért jól állták a sarat. A felnőtt férfiak mezőnyében Kovács István és Frölich Tamás kiegyensúlyozott versenyzéssel a 8. és 10. helyezést szerezték meg. Tamásnak a táv felénél még egy láncszakadás is nehezítette dolgát. Megjavítása az „elfagyott” újaknak köszönhetően nem volt egyszerű. A junior fiúk között pedig Molnár Péter a 6. helyen zárta a versenyt.

Október 9-én Frölich Tamás és Kovács „Pityikusz” István pályafutásuk során először álltak rajthoz a Magyar Köztársaság Hegyi Bajnokságán. A Parád és Kékestető között elnyúló 17km hosszú szerpentínen kijelölt pálya nem kis falatnak bizonyult versenyzőink számára. A licensz nélküliek felnőtt kategóriájában István a 14., Tamás a 23. helyen zárta a versenyt. A rajtvonalnál egyébként talákozhattunk a mountain bike szakág több versenyzőjével is, akik közül Buruczki Szilárd az elit felnőtteknél bajnoki címet szerzett!

Másnap már a VII. Üveghuta Kupán állt rajthoz 10 ÓKE tag, hogy a Bükkszentlászló-Bükkszentkereszt közötti 5,3km hosszú szerpentínen minél jobb időt hajtva elhódíthassa az Üveghuta Kupát. A szép napos őszi időben megrendezett versenyen párosban 7 csapat, egyéniben pedig 131 nevező állt rajthoz, akik országúti vagy mountain bike kerékpárral indulhattak. Egyesületünkből a MTB ifi kategóriájában Csépányi Gábor első a női serdülőknél Bódán Zsófia a 3. helyezést ért el, az országútis felnőtt nőknél Vasas Bettina szintén a 3. helyet szerezte meg.

A többiek a következő eredményeket érték el.:

Országúti felnőtt:
– Frölich Tamás 5. hely
– Kovács István 7. hely

MTB

Senior II.
– Pap Gyula 4. hely
Felnőtt férfi
– Molnár Péter 7. hely
– Pap Henrik 8. hely
– Török Csaba 18. hely
Felnőtt női
– Papné Deres Mónika 6. hely
Serdülő lány
-Pap Emília 5. hely

Szintén ezen a napon került sor Etyeken az Egyetemisták és Főiskolások hegyikerékpáros bajnokságára, ahol egyesületünk versenyzője Peták Levente az Eszterházy Károly Főiskola testnevelés szakos hallgatója a 11. helyezést érte el.

I. SuperCross cyclo-cross sorozat 1. forduló Kazincbarcika, EthicSport Kupa

Az elmúlt hétvégén kazincbarcikai helyszínnel útjára indult az újonnan életre hívott 5 fordulós I. SuperCross cyclo-cross kupasorozat, melynek második állomására városunk Ózd ad otthont, november 13-án szombaton a Városi Stadionban.
Az EthicSport-Barcika Kupa a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a Jubileumi Parkban került megrendezésre, ahol a 81 nevezett induló 3,5km hosszú pályán versenyezhetett a minél jobb helyezésért. A pálya a szakág követelményeinek megfelelően tartalmazott egy fahidat, egy lépcsőt, valamint egy dupla és egy szimpla akadályt. A nyolcast leíró nyomvonal kedvezett a nézők számára is, mivel így jól követhetőek voltak az események. Egyesületünket ezúttal 6 versenyző képviselte, akik közül a master3-mas kategóriában Pap Gyula állhatott fel a dobogó 3. fokára. Az elit és amatőr felnőttek valamint a master1-ek 13 órai futamában 5 versenyzőnk állt rajthoz. A 7 körös futam nagy kihívás elé állított minden versenyzőt. A master1-es férfiak között Kovács „Pityikusz” István az 5. helyen végzett, az elit felnőtteknél Frölich Tamás a 7. helyen, a hobby kategóriában Pap Henrik az 5. Molnár Péter pedig a 8. helyen zárta az első SuperCross fordulót. Peták Levente sajnos a hideg időben légzési problémákkal küszködött, így feladni kényszerült a versenyt.

November

I. SuperCross cyclo-cross sorozat 2. forduló Ózd Kupa

Az Ózdi Kerékpáros Egyesület szervezésében került lebonyolításra november 13-án az idén életre hívott I.SuperCross cyclo-cross sorozat 2. fordulója. Az ózdi Városi Stadion kiváló helyet biztosított a krossz szakág versenykövetelményeinek. A terület adottságait maximálisan kihasználva a 3km hosszú pálya két lépcsőfelfutást, egy dupla akadályt, valamint két meredek lejtőt és emelkedőt tartalmazott. Szerencsére a novemberhez képest szokatlan meleg időjárás fogadta az Ózdra látogató 82 versenyzőt és a kilátogató vendégeket. A délelőtti rajtokban ugyan még nem voltak hatalmas indulói létszámok, ám a 13 órakor rajtoló Elit, Hobby és Master1-es mezőnyben már szép számmal voltak résztvevők. Az igazán nagy csata mégis az U19-es fiúk versenyében bontakozott ki. A Fenyvesi Péter (X2S-Kona-Ironclad), Pelikán János (Merida HCT) és Mellau Ádám összetételű trió vívott hatalmas küzdelmet a dobogós helyezések elosztásáért. Közülük végül a legjobb erőben lévő és taktikázó Fenyvesi Péter került ki győztesen 10 másodperccel megelőzve Pelikán Jánost. Az elit kategóriában az idei év krossz bajnoka Buruczki Szilárd (Magellan Kőbánya TC) és az első forduló győztese Szórádi Balázs (Merida HCT) között alakult ki párharc, amit végül Buruczki nyert meg. Mögöttük a dobogó 3. helyéért a Búr Zsolt (Bringabanda SC), Szabó Péter (Postás SE) páros csatázott, ahol végül egy kisebb bukás döntöttel el a verseny végkimenetelét Szabó javára. A Master1-es kategóriában a 3. forduló főszervezője Duzmath Csaba (Guriga SE) győzedelmeskedett, megelőzve egyesületünk versenyzőjét Kovács „Pityikusz” Istvánt. Harmadik helyre a barcikai futamot nyerő Lengyel Gábor (Go Fast) állhatott fel. A nőknél Dósa Eszter (Vitalitás SE) hozzta a tőle megszokottat és nagy előnnyel nyerte az Ózd Kupát is. Mögötte Módos Gabriella (Merida Maraton Team-CST) és Sejben Anita (SHKE) állhattak fel a dobogóra. A várva várt Dósa Eszter, Benkó Barbara (Focus M.I.G.) összecsapás sajnos ezúttal elmaradt, mivel Barbi betegség miatt kihagyni kényszerült a versenyt. A master3-ok versenyében a csapatunkat erősítő és a krossz szakág tavalyi bajnoka Terbe Dezső toronymagasan nyerte kategóriáját. Az eredmények kihirdetése közben az Ózd Város Önkormányzatának köszönhetően kiosztásra került a legeredményesebb ózdi születésű versenyzők díja, amit Bódán Zsófia és Kovács „Pityikusz” István vihetett haza.

Az ÓKE versenyzőinek eredményei:

Bódán Zsófia 1. hely (Női U19)
Terbe Dezső 1. hely (Master3)
Kovács István 2. hely (Master1)
Frölich Tamás 9. hely (Elit felnőtt)
Peták Levente 11. hely (Elit felnőtt)

Csépányi Gábor 8. hely (Férfi U19)
Pap Henrik 5. hely (Hobby felnőtt)
Pap Gyula 5. hely (Master3)
Molnár Péter 9. hely (Hobby felnőtt)

I. SuperCross sorozat 3. forduló, Kerekegyháza, Kiskun-Cross

Az elmút hétvégén rendezte meg a Guriga Bringa kerékpáros egyesület az I. SuperCross cyclo-cross sorozat 3. fordulóját, amely a Kiskun Cross névre lett keresztelve. A Kecskemét mellett található Kerekegyháza sajnos túl messzinek bizonyult Ózdhoz, így egyesületünk legtöbb tagja kihagyta ezt a futamot. Ám ketten mégis felsorakoztak a  rajtvonalnál. A master3-mas kategóriában Terbe Dezső képviselte az ÓKE-t, aki az első barcikai futamot kihagyva Ózdon szállt be a sorozatba. Dezső ahogy az ózdi Stadionban, úgy a kiskunsági pályán is rajt cél győzelmet aratott, így két első helyezésével már vezeti az összetett versenyt kategóriájában. Pap Henrik a Hobby felnőttek mezőnyében állt rajthoz, ahol becsületesen helytállva a nagyon erős mezőnyben a 7. helyen zárta a versenyt, ami azt jelenti, hogy az összetett rangsorban a 3. helyet foglalhatja el.

 December

I. SuperCross 4.forduló, Balassagyarmat, Palóc-Cross Kupa

December első hétvégéjén újabb SuperCross fordulóra került sor. Az öt állomásos sorozatból ezúttal a negyedik helyszínre Balassagyarmatra látogatott egyesületünk négy versenyzője. A Vitalitás SE által rendezett Palóc-Cross versenyre 85 induló nevezett, akik most rendesen belekóstolhattak a cyclocross versenyzésbe. A pálya 3km hosszú volt, ami egy dupla akadályt és rengeteg szűk kanyart foglalt magába. Ezeken az elemeken kívül még az időjárás viszontagsága is nehezítette a versenyzők dolgát. Egy hónapja Ózdon még tavaszias meleg fogadta a versenyzőket, most viszont Gyarmaton igazi decemberi időjárásban  -2,-3 fokban küzdöttek az indulók. Volt itt minden ami ennek a szakágnak a sava-borsát adja, hó, jég, sár és ezeknek a keveréke, valamint némi emelkedő, ami az eddigi futamokon még talán csak Barcikán volt tapasztalható. Versenyzőink is megküzdöttek rendesen a helyezésekért. Közülük legkevésbé Terbe Dezsőt viselték meg legkevésbé a körülmények, aki egyenletes teljesítményt nyújtva ismét a dobogó legfelső fokára állhatott fel. A 13 órás rajttal indulók már egy teljesen kijárt, szinte végig egy nyomsávos pályán versenyezhettek. Erre a futamra már kisütött a nap is, amitől felengedett a talaj, így még dagasztósabbá vált a pálya. Az árnyékos helyeken természetesen továbbra is fagyott maradt. Ennek az áldozata lett Frölich Tamás, aki a második körét megkezdve az első éles jobbos kanyarban egy 5fős bolyt vezetve „eldobta” kerékpárját és a dominó elv alapján földre kényszerítette a mögötte érkező versenyzőt is. Szerencsére mindkét fél kisebb sérülésekkel megúszta. A technika sajnos az nem. Tamásnak az esését premier plánban követte végig Terbe Dezső aki a pálya széléről segített be egy kis gyors szervizzel, hogy az elhajlott kormány ismét egyenesbe álljon. A fékkar is sérült, de azzal ott nem lehetett már mit kezdeni. Tamás így a 20. helyen zárta az elit felnőttek futamát. Hasonlóképpen járt Kovács „Pityikusz” István is, aki néhány körrel később szintén ebben a kanyarban került padlóra. Szerencsére se neki se kerékpárjának nem lett baja, így tovább tudta folytatni a verseny, így a master1-sek között a nagyszerű 4. helyezést érte el. A hobby felnőtt kategória legfiatalabb indulójaként Molnár Péter is nekivágott a futamnak, aki kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva esések nélkül abszolválta a futamot, amit a 7. helyen zárt.

Tolna Megyei Nyílt Cyclo-Cross Bajnokság

December 12-én Szekszárdon került megrendezésre a Tolna Megyei Nyílt CX Bajnokság, amelyen ezúttal egy versenyzőnk, Terbe Dezső állt rajthoz.

A városi lakótelep melletti parkban kijelölt pálya kemény feladat elé állította a résztvevőket.

Egy körben 3 lépcsőfelfutást és több rövid, de annál meredekebb emelkedőt és lejtőt kellett leküzdeniük a versenyzőknek. Dezső ezúttal is bizonyította a CX szakágra termettségét, és toronymagasan nyerte a master kategóriát. Reméljük formája kitart a SuperCross sorozat január 2-i utolsó állomására és az utána következő, immáron 2011-es cyclo-cross Országos Bajnokságra is, amely ismét Mosonmagyaróváron kerül megrendezésre.

 

Share Button

Leave a comment