A 2012-es Ózd Kupa harmadik helyezettjét Búr Zsoltot „Buzsot” kérdeztük a hétvégi verseny előtt

A hétvégén sorra kerülő Ózd Kupa előtt kíváncsiak voltunk, hogy a férfi élmezőny tavalyi első három helyezettje hogyan látta a sorozat eddigi futamát, mit várnak a hétvégi versenytől, valamint hogyan látják a jövőt, milyen célok motiválják őket. Elsőként a dobogó 3. helyezettjét, az Alpinbike Team versenyzőjét Búr Zsoltot, vagy ahogyan kerékpáros berkekben jobban ismerik Buzsot kérdeztük!

Lassan már két hete, hogy útjára indult a 2013/14-es SuperCross sorozat, és a hétvégén már a második futam következik, ám visszakanyarodva egy kicsit, hogy tetszett az első kazincbarcikai verseny? Hogy érezted magad, milyen volt belülről a futam? 

Nem voltam a „legfittebb” formában aznap. Éjszaka még antibiotikummal csillapítottam a fájdalmaim, így örülök, hogy egyáltalán el tudtam indulni a versenyen. Maga a rendezvény és a pálya is szuper volt, bár az országútis jellege miatt inkább az aszfaltos szakág képviselőinek kedvezett jobban! Sajnálom, hogy a jó rajtom után nem tudtam megtartani a dobogós pozíciómat.

Versenyeztél a két SuperCross futam közötti szabad hétvégén vagy a felkészülésre fordítottad azt?

Sajnos munkahelyi elfoglaltságaim miatt nem volt lehetőségem kiutazni a pozsonyi versenyre. Gábor és Szilárd versenyeztek, remélem nem adtam nagy előnyt Nekik 🙂

A IV. SuperCross sorozat első futamán itt még együtt tempózott Buzso és a holnapi interjú alanyunk Buruczki Szilárd

A IV. SuperCross sorozat első futamán itt még együtt tempózott Buzso és a holnapi interjú alanyunk Buruczki Szilárd (Fotó: Molnár Tibor)

Tavaly egy viszonylag sima versenyt láthatott az ózdi közönség a Városi Stadionban, ahol neked a dobogó 3. fokát sikerült megszerezned. Mit vársz most, mivel lennél elégedett a hétvégi futam után?

Igen, az ózdi pálya sem a montisoké. 🙂 Tavaly Fejes Gabi már a rajt után begyújtotta a rakétákat és eltávolodott tőlünk. A verseny második felében Buruczkival sem bírtam, így maradt a bronzérem. Idén erősödött a mezőny, jöttek fiatalok is akik nagyon erősek. Szeretnék minél jobb formába kerülni, főleg az egymást követő három hétvégére koncentrálok. Ózdon azt gondolom ismét Gabi a favorit, de szeretnék meglepetést okozni! 

Mint mountisnak és inkább hegyimenő alkattal rendelkező versenyzőnek, mennyire fekszik neked az ózdi pálya? Mi az, amit szívesen látnál benne, és mi az, amit nem? 

A hosszú egyenesek nem annyira az én stílusomnak fekszenek. Viszont érdekes módon eddig mindig jó helyen érkeztem az elmúlt években. Tehát amit nem, az az egyenes sík szakaszok. Amit pedig igen, az a technikás, saras, csúszós lejtők 🙂

Pályabejáráson még belefért az ugratás :)  (Fotó: Molnár Tibor)

Pályabejáráson még belefért az ugratás 🙂
(Fotó: Molnár Tibor)

A SuperCross sorozatnak véleményed szerint milyen irányba kellene még fejlődnie? 

Azt gondolom, hogy jobban meg kellene becsülni a versenyzőket. Gondolok itt arra, hogy az északi szomszédunknál az abszolút 15 versenyző részesül pl. megfelelő, méltó díjazásban. De félreértés ne essék ez nem a SuperCross rendezőinek „hibája”. 
Bár érdekes, mert ami szövetségi verseny (más szakágakban), ott is csak „biciklizgetnek” a versenyzők a semmiért!

A többi magyar versenyzőhöz hasonlóan téged sem láttunk a csehországi VK futamon. Tervezed az idén a külföldi versenyeket, esetleg a hollandiai VB részvételt?

Hosszasan lehetne sorolni az okokat, hogy miért nem, meg mi az oka, meg hasonló. Kicsit unalmas, de ismét Szlovákia. Meg lehet nézni a szövetségük weblapján, hogy mennyi pénzt kap a szakág a versenyeztetésre. Most lehetne azt mondani, hogy persze, ők sokkal jobbak. Ez így is van, de pl. a SuperCross sorozat hatására még többen kezdtek krosszozni, kiélezettebbek lettek a versenyek, ezáltal elkezdtünk fejlődni. Három éve még kört kaptunk Barenyitől, most pedig meglehet nézni a különbségeket.  
Fontos lenne a további fejlődésünk szempontjából, ha mi is kijutnánk ilyen rendezvényekre, de sajnos ez saját költségen nem igazán fog menni.
A kinézett külföldi versenyek sajnos pont SC futammal egybe esnek, de így is lesz 1-2 esemény, amire jó lenne kiutazni. 
A VB jó kérdés. 🙂 Nem tudom a pontos kvalifikációs feltételeket, mennyi versenyző, milyen feltételekkel juthat ki, de ha én leszek erre a legalkalmasabb személy, akkor természetesen nem mondok nemet a lehetőségre. 🙂

Lépcsőfutás a tavalyi ózdi versenyen (Fotó: dandoo)

Lépcsőfutás a tavalyi ózdi versenyen
(Fotó: dandoo)

Holnap Buruczki Szilárddal folytatjuk az interjú sorozatot.

Share Button