A SuperCross sorozat összetettje után az Országos Bajnokságon is dobogóra állhatott Kovács István „Pityikusz”

Az elmúlt hét szombatján a viharsarok központjának is nevezett Békéscsabán került megrendezésre a 2014. évi Cyclo-Cross Országos Bajnokság. A SuperCross sorozatban való sikeres szereplése után egyesületünk versenyzője Kovács István „Pityikusz” a bajnoki cím megszerzésének reményében utazott el a békési megyeszékhelyre. 

A januári időpont ellenére az időjárás még mindig kegyes volt a bringásokhoz és a fagy és hó helyett, kellemes, mondhatni már tavaszias enyhe idő várta a szakág éllovasait. Az időjárás mellett a pályára sem lehetett panasz, mivel a versenyzők egyöntetű véleménye szerint az OB-t szervező Kőrös Bike KE csapatának még a tavalyinál is jobb, egy valóban technikás pályát sikerült kijelölniük a Pósteleki Parkerdő területén. Talán az egyetlen kritika a helyenként egy nyomsávosra szűkülő nyomvonal miatt érhette azt, ahol így nehézkes volt a biztonságos előzés.

Meredek kaptatók és lejtők színesítették a nyomvonalat

Meredek kaptatók és lejtők színesítették a nyomvonalat (Fotó: Benkő Lajos)

A szervezők a jól bejáratott SuperCross sorozat futamaitól eltérően más forgatókönyvet alkalmaztak, így a Master1-es rajtra már 11:30-kor sor került. Az OB-ról sajnos több olyan versenyző is hiányzott, akik a SuperCross sorozatban az erős középmezőnyt alkotják, ám egy-egy futamon mégis bele tudnak szólni az eredmények végkimenetelébe, így ez azt eredményezte, hogy most a szűk élmezőny versenghetett egymással. A rajt időpontja mellett a verseny időtartama is változott és a szokásos 1 óra helyett 45 percet kellett a pályán tölteniük a versenyzőknek.

Az elhibázott rajt után itt már a 3. helyen

Az elhibázott rajt után itt már a 3. helyen. Elől Szabó András, mögötte Takács Tamás, majd István  (Fotó: Mónus Judit)

A verseny

Az utánpótlás korosztály versenyei után a masterek és az elit versenyzők küzdelmeivel folytatódott a nap, akik cirka 45 perc és egy óra versenyezéssel, eldönthették, hogy ki legyen a 2014. év korosztályos Magyar Bajnoka. Miután mindenki felsorakozott a rajtvonal mögött, a vártnál hamarabb dördült el a rajtpisztoly, így sajnos István beragadt és csak a 6. helyen kezdhette meg a versenyt, majd néhány kanyar után gyorsan felzárkózott az élmezőnyre, ahol a már fentebb említett szűk, egy nyomsávos részen nem tudta elég hamar kikerülni az addig második helyen haladó Takács Tamást (Maraton Merida Team), így legnagyobb ellenfele Szabó András (Bianchi Peloton Club) 10-15 másodperces rést tudott nyitni. Innentől kezdve István végig üldözte Szabót, de jelentősen nem tudott közelebb kerülni, így a bajnoki cím megszerzése sajnos elmaradt az ÓKE bringásának, de az ezüst érmet jelentő második pozíciót nem veszélyeztette senki, így a SuperCross sorozat után egy bajnoki ezüstéremmel is gazdagodott István és az ÓKE éremgyűjteménye.

A dobogósok

A dobogósok (Fotó: Mónus Judit)

István a versenyről:

A SuperCross sorozat folyamán nem volt betervezve számomra a békéscsabai cyclo-cross OB., de ha már ilyen jól ment az egész sorozat és a záró etyeki verseny győzelme után, úgy gondoltam, hogy leutazom a viharsarokba és megküzdök a bajnoki címért. A közel négy órás utazás és a hosszúra nyúlt szezon után nem a legfittebben kezdtem meg a bemelegítést, de az ellenfeleket elnézve még így is dobogóesélyesnek tartottam magam. A rajt procedúra egy kicsit megzavart, mert nem úgy zajlott, mint ahogy azt a SuperCross futamokon és általában az Országos Bajnokságokon szokott, hogy 1 perc, 30 másodperc, majd 15 másodperc a rajtig elhangzása után szólal meg a rajtot jelző hang. Itt sajnos bemondták az 1 percet és már el is lőtték azt, aminek következtében én elég rendesen beragadtam a rajtba. Később sikerült a 3. helyre Takács Tamás „Tufi” mögé feljönnöm, de ott egy kicsit el kellett időznöm, mire a szűk ösvényen meg tudtam előzni. Ekkora már Szabó András „Bakter” eltávolodott és nyitott egy jó 10 másodperces rést, ami meg is maradt közöttünk a célvonalon való áthaladásig. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam megszerezni a bajnoki címet, de azért örülök is a második helyezésnek. 🙂 Most már tényleg rám fér egy kis pihenő, hogy ne menjen rá a hamarosan kezdődő MTB szezon, ahol a tervek szerint júliusban újból megpróbálom az olimpiai szakágban a bajnoki cím megszerzését! 🙂

 SteveStudio videója a versenyről:

Share Button