Az idei évben útjára indul az MTB Liga sorozat, amelyhez egyesületünk is csatlakozott!

Az olimpiai szakág fellendítését fontosnak tartó egyesületek összefogtak és 2013-tól életre hívták a Mountain Bike Liga sorozatot. Az idei évben tíz versenyszervező 8 futammal vág neki a hazai cross country versenyek reformjának.

Az Elit mezőny rajtja a tavalyi Ózd Kupán

Az Elit mezőny rajtja a tavalyi I. Ózd Kupa XCO Magyar Kupán

Az utóbbi években elnéptelenedő olimpiai cross country (XCO) versenyek és a hazai hegyikerékpár sport helyzete ösztönzőleg hatott a társaságra, így a cross country, mint kerékpáros szakág újbóli felélesztését tűzték ki célként. A leendő sorozattal kapcsolatos egyeztetések már novemberben elkezdődtek, s a szervezés most jutott el abba a fázisba, hogy publikussá válhasson.

A szervezők felismerték, hogy az amatőr kerékpárversenyzők megijednek a cross country versenyektől, aminek oka feltehetőleg a technikás pálya és a verseny stílusa. Mindennek kiküszöbölésére úgy döntöttek, hogy mindenki számára megfelelő versenyzési lehetőséget biztosítanak, s az elit mellett amatőr kategóriát is indítanak. Az amatőr kategória meghirdetésének célja az indulói tábor növelése azáltal, hogy egy kezdő versenyző számára is teljesíthető pályát alakítanak ki.

lgaA futamok a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szabályainak megfelelően kerülnek lebonyolításra. Az MMTBSZSZ-szel jelenleg folynak a tárgyalások a futamok kupafutammá nyilvánításáról.

A sorozatban szereplő futamok:
2013. május 12. – “Vértes Maraton” XCO (Tatabányai KTK)
2013. június 2. – Eplény Kupa (Veszprémi KE)
2013. június 29. – Csömör Nagydíj (Cube-Csömör)
2013. július 14. – Zalaegerszeg XCO (Zalaegerszegi KSE)
2013. augusztus 18. – II. Ózd Kupa XCO (Ózdi KE)
2013. augusztus 25. – Salgótarján Kupa (Salgótarjáni HKE)
2013. augusztus 31. – MTB Magyar Nagydíj (Vuelta SE)
2013. szeptember 8. – Bringabanda XCO (Bringabanda)

A sorozat megálmodói és mozgatórugói Danó Péter (a HegyiBringa mozgatója és Mountainbike Challange egyik főszervezője), Horváth Szabolcs (Zalaegerszegi KSE elnöke), Kéri István (SuperCross sorozat főszervezője) és Tóth András (veszprémi SuperCross futam szervezője).

A Mountain Bike Liga további tagjai, akik munkájukkal és tapasztalatukkal biztosítják a versenyek színvonalát: Benkó László (PCCC), Eisenkrammer Károly (Vuelta Sportiroda), Frölich Tamás (Ózdi KE), Kiss Imre (Bringabanda), Rónai Ferenc (Tatabányai KTK), Valter Tibor (Cube-Csömör).

Blazsó Márton a tavalyi év Elit futam győztese

Blazsó Márton a tavalyi év Elit futamának győztese

A fenti nevek remélhetőleg sokak számára ismerősen csengenek és biztosítékként szolgálnak arra, hogy egy valóban a sportág előrelépését szolgáló, versenyzőcentrikus sorozat jöhessen létre.

A szervezők komolyan gondolják a sorozatot, előzetes elképzelésük alapján a következő olimpiáig, azaz négy éves ciklusra terveznek. Az első év a tapasztalatgyűjtésről, s az igények felméréséről szól majd. Céljuk, hogy a 2015-ös és 2016-os évben a futamok már C2-es és C1-es státusszal rendelkezzenek, s ezáltal lehetőséget biztosítsanak az olimpiai kvalifikációs pontok gyűjtésére.

Szöveg: Tóth András

Fotók: nogradkerekpar.hu, dandoo

Share Button

Leave a comment