Bódán Zsófi ezüstérmes a Honda Éles XCO Országos Bajnokságon – Pilisvörösvár

A mai nappal elérkeztünk az olimpiai szakág országos bajnokságához, amit a nagy múltú Pilis Cross Country Club rendezett Pilisvörösváron. A helyszín nem volt új, hiszen már második éve rendeznek itt országos bajnokságot.

Molnár Péter a dobogó 3. fokán 🙂

A pálya viszont annál inkább! Az 5,4km-es és 170m szintkülönbséget tartalmazó kör az elmúlt évek legtechnikásabb hazai XCO pályája díjat biztosan kiérdemelné, ha lenne ilyen szavazás. A pályában több olyan technikás elemet is beépítettek a szervezők, mint amilyen a nemzetközi futamokon is láthatók és szinte már kötelezőek. Előbb egy hosszabb mászást kellett leküzdeniük az indulóknak, ami inkább nyomatós volt, mint technikás, majd ezt követően nem sok idő maradt pihenni, mert következett  a pálya lejtős szekciója, amelyben egy méretes ugrató, a közepén egy technikás lejtő egy csik-csukis résszel, amiben keresztbe fektetett farönkök és a mély poros talaj nehezítette a lejutást. Innen kiérve egy épített sziklakert és végül egy fa ugrató leérkezővel tette próbára a versenyzők technikai tudását. Ezek a technikás elemek mindenütt kikerülhetők voltak a “chicken way”-en, ami ugye jelentős időtöbbletbe került.

Első blikkre ijesztőbbnek tűnt ez az ugrató 🙂

Egyesületünkből hat versenyző állt rajthoz a különböző kategóriákban. Elsőként a 11 órai rajttal a hobbi mezőny vágott neki, hogy egy kört megtéve a pályán győztest hirdessenek. Ebben a rajtban Csonka Dávid és Molnár Péter szált versenybe, ahol Dávid a 6., Péter pedig a kiváló 3. helyezést érte el! 🙂

Egy órával később került sor a Master1-ek és a Másodosztályú felnőttek futamára, ahol három versenyzővel képviseltettük magunkat. A master1-ek között Kovács „Pityikusz” István a verseny folyamán végig nagy csatában volt a 3. helyért, ám arról sajnos 30 másodperccel lecsúszott, így meg kellett elégednie a 4. hellyel, ami ebben az erős mezőnyben így is nagyszerű eredmény. A másodosztályú felnőttek között Csépányi Gábor és Frölich Tamás képviselték az ÓKE színeit. Ahogy a mastereknek, úgy nekik is négy kör volt a penzum a technikát és embert is rendesen igénybe vevő pályán. Tamás egy jó rajtot elkapva sokáig tartotta magát a 3-4. helyen, ám ez a verseny végére sajnos visszaütött és végül az 5. helyen zárta a versenyt. Gábor az érettségi vizsgák után most kezdett el rendszeresen készülni és versenyezni, így neki a tisztes helytállás volt a cél. Eredménye ennek megfelelően alakult és a 17. helyen futott be.

Délután kettőkor került sor az elit-ek versenyére, ahol a női U19-es mezőnyben Bódán Zsófi szállt harcba a bajnoki címért. Tudtuk, hogy ez futam nem lesz egyszerű számára ezen a kemény és technikás pályán, mivel Zsófi inkább a maraton versenyeket helyezi előtérbe, illetve ott állt a rajtvonalnál a hazai pályán versenyző Kubovics Klaudia. Azért Zsófi szépen helyt állt a három kör alatt és végül az ezüstöt jelentő 2. helyen ért célba.

A következő OB. megmérettetés a maraton szakágban lesz augusztus 5., ami a Top Maraton sorozatba tartozó Bükk Maraton lesz.

A SteveStudio videója a versenyről:

Share Button

Leave a comment