Éremaratás a III. Kondenzgyík Maratonon

A két héttel ezelőtti Szilvásvárad Maraton után újra nagy létszámmal vágtuk bele a versenyzésbe pünkösd vasárnap, ami azt jelentette, hogy 12 ÓKE-s bringás állt rajthoz a III. Kondenzgyík Maraton valamely távján. Szabadtéri sport révén örömmel konstatáltuk, hogy az előző hetek esőzései és saras versenyei után végre száraz pályán tekerhetjük végégi a körönként 28km-t, amiből a rövid távosoknak egyet, még a közepeseknek kettőt kellett teljesíteniük. A három körös hosszú távot most sem vállalta senki, bár a mondás azért erősen igaz, hogy nem a táv, hanem az iram öl. Elég erről megkérdezni a rövid távon indulókat, akik az elejétől a végéig „padló gázon” tekerték végig a 28km-t és erejükkel elkészülve szálltak le a bringáról a célban.

%%wppa%% %%slideonly=14%% %%size=0.85%% %%align=center%%

A legtöbb maratontól eltérően mindhárom táv egy időpontban 10:30-kor rajtolt el a Csanyik-völgyből, hogy egy gyors aszfaltos lejtő után megkezdjék a leghosszabb mászást és végre rendeződjenek az erőviszonyok. Sokáig nem kellett várni erre a momentumra, mivel a tavalyi év ózdi versenyeit nyerő belga Wouter Cleppe gyorsan előre állt tempót diktálni, amit csak Fejes Gábor (Bátorfi Agria KTK) és Medgyes Gábor (KTM Teszt Team) bírt tartani vele. Mögöttük nem sokkal lemaradva Kovács István „Pityikusz” és a rövid táv első helyén haladó Vertich Tamás (Salgótarjáni HKE), majd egy újabb lélegzetvételnyi szünet után a rövid táv második helyezettje Hacsi Ákos (Team3K Kazincbarcika) és a középtáv harmadik helyén hajtó Frölich Tomi következett két hosszú távos kollégával, Kiss Józseffel (Maraton Merida Team) és Pap Dénessel (Meditech SC). Az első technikásabb lejtőzésnél Cleppe tovább növelte előnyét, így őt már mint a hosszútáv győztesét látták legközelebb az ellenfelek a célban.

gy11

Ahogyan az a képen is látszódik Pityikusznak itt már voltak gondjai a nyereggel 🙂 (Fotó: Fodor Tamás)

Középtávon azért zajlottak az események, mivel Pityikusznak az első kör végéhez közeledve elmozdult a nyerge, amit a rajt-cél területen sikerült megszerelnie, de így Tomi felért rá a két hosszútávos versenyzővel. Innen végig egymást váltva tempóztak a Varbó utáni mezőig, ahol Kiss Józsi próbálta dűlőre vinni a Pap Dénessel folytatott harcát, ám Dénes és a mi két versenyzőnk sem adta meg magát a lószolásnak. Az utolsó hullámos részhez érve Pityikusz támadott és sikerült néhány másodpercnyire elgurulnia ebből a négyesből, így ő másodinak érkezett a célba közép távon, majd egy percre rá Tamás is megérkezett a 3. helyen. A másik két bringás pedig mehetett ki utolsó körre, ahol tovább hajszolhatták egymást.

Az a bizonyos mező, amit ebben a melegben nem nagyon kedveltek a versenyzők (Fotó: Molnár Tibor)

Az a bizonyos mező, amit ebben a melegben nem nagyon kedveltek a versenyzők (Fotó: Molnár Tibor)

Istvánhoz és Tomihoz hasonlóan szintén ezt a távot választotta Békei Zsolt, Csépányi Gábor és Kiss Gábor trió, akik mind az elemekkel, mind az ellenfelekkel nagyot küzdve hajtották végéig a versenyt és a 8., 10. és 5. helyen gurultak át a célvonalon. Az ő versenyük sem volt zökkenőmentes, mivel Zsoltinak a szilvási verseny után még mindig nem 100%-os a dereka, így az jelentősen hátráltatja még. Csépányi Gábornak egy fellazult lánckeréksor okozott a technikában némi gigszert, valamint Kiss Gábor egy pillanatra letért a pályáról és rátett egy lapáttal a távra. 🙂

%%wppa%% %%slideonly=15%% %%size=0.85%% %%align=center%%

A legnépesebb rövid táv mezőnyében heten tették próbára magukat, köztük olyanok, akiktől a papírforma szerint érmet vártunk. Csalódnunk szerencsére nem kellette és a középtávon szerzett két érem mellett, rövid távon három ezüstnek örülhettünk, amit az U19-es Farkas Balázsnak, a Master1-es Lórencz Péter „Szúnyognak” és a Master2-es Tulipán Attilának köszönhetően szereztünk.

Egyetlen női indulónkat Kakszi Kingát sajnos a rajt utáni lejtőn baleset érte (belementek a hátsó kerekébe), így ő feladni kényszerült a versenyt. Szerencsére felületi horzsolásokon és egy enyhébb fejsérülésen (kék mokesz) kívül nagyobb baja nem esett, ám ezúton is jobbulást kívánunk neki! Elmondása szerint legközelebb újból megpróbálja, de akkor már célba is ér! 

Eredmények

Közép táv (56km): 

 • Kovács István „Pityikusz” 2. hely /Master1/
 • Frölich Tamás 3. hely /Master1/
 • Csépányi Gábor 5. hely /Felnőtt/
 • Békei Zsolt 8. hely /Master2/
 • Kiss Gábor 10. hely /Master1/

Rövid táv (28km):

 • Farkas Balázs 2. hely /U19/
 • Lórencz Péter 2. hely /Master1/
 • Tulipán Attila 2. hely /Master2/
 • Török Csaba 9. hely /Master2/
 • Molnár Péter 11. hely /Felnőtt/
 • Barna Richárd 14. hely /Master1/

Ezen a hétvégén a Crosskovácsi Maraton következik, majd jövőhéten Csömörön az XCO Magyar Kupán és a Bánki Terepfesztivál 50km-es maratonján állnak rajthoz versenyzőink.

Képeket köszönjük Molnár Tibornak és Fodor Tamásnak! Még több képet az egyesület facebook oldalán lehet megtekinteni.

 

Share Button