Kovács István „Pityikusz” győzelmével zárult a SuperCross utolsó futama

A tegnapi napon egy igazán exkluzív helyszínen, az etyeki Korda Filmstúdió és Filmpark területén került megrendezésre a 2013/14-es SuperCross sorozatának utolsó, hetedik záró futama. A bringások ezúttal olyan helyszíneken versenghettek, mint New York utcái vagy a XV. századi Róma, amely a nálunk is látható TV sorozat a Borgiák /Jeremy Ironsal a főszerepben/ díszletéül szolgált vagy éppen a Hell Boy című mozifilmé. Az érdekességek mellett egy fontos számadatra is figyelmesek lehetünk, mivel újfent megdőlt a sorozat indulói rekordja, ami nem kevesebb, mint 164 főt számlált. 

Nem egy hétköznapi helyszínen került megrendezésre a verseny

Nem egy hétköznapi pályán versenyezhettek az indulók (Fotó: Göltl Norbert)

A záró futamot már csak az érdekes helyszín miatt sem hagyhatták ki az egyesületünk versenyzőin, akik a végelszámoláshoz szükséges pontok stabilizálására hajtottak az etyeki pályán. Az ÓKE-s „keménymag” legifjabb crossosa Farkas Balázs ugyan nem volt érdekelt a végelszámolásban, hiszen a szervezők a terepkerékpározással most ismerkedő amatőrök (hobbi) kategóriájában nem írtak ki összetett versenyt, ám Balázs még így is vállalta a hosszú utazást.

A 11:45-ös rajtra is népes mezőny jött össze (Fotó: Káldi Tamás)

A 11:45-ös rajtra is népes mezőny jött össze (Fotó: Káldi Tamás)

A 11:45-ös rajtban induló hobbi kategóriában komoly létszámú mezőny állt oda a rajtvonalhoz, hogy minél gyorsabban teljesítsék a számukra kiírt 3 kört. Balázs a sár miatt most MTB kerékpárjával állt rajthoz, ami a gyors aszfaltos szakaszokon kicsit lassabbnak bizonyult, mint a cross kerékpár, ám így is nagyszerűen helyt állt és fiatal kora ellenére a 8. helyen ért célba. A történethez hozzátartozik, hogy a kategória győztese olyan kerékpáros lett, aki nem is olyan rég még magyar bajnoki címért hajtott és VB résztvevő is volt.

ÓKE-sok a rajtnál

ÓKE-sok a rajtnál (Fotó: Zsingor Attila)

Délután 13 órakor pedig a sorozat „forgatókönyvének” megfelelően az Elit felnőtt/U23-as és a Master1-es mezőny vágott neki az igen hosszú 8 körös penzumnak. A futamban, ahogy már azt a sorozat elejétől fogva megszokhattuk a Frölich Tamás, Kovács István „Pityikusz” és Lórencz Péter „Szúnyog” trió képviselte az ÓKE-t. A verseny legnagyobb tétje István számára volt, hiszen az összetett verseny 3. fokáról várhatta a versenyt úgy, hogy egy jó helyezés elérésével akár még a dobogó 2. foka is elérhető volt számára. Péter a kecskeméti versenyt az azt megelőző betegsége végett kevésbé jó helyen fejezte be, így ott kénytelen volt búcsúzni összetett 4. helyétől. Tamás hullámvasúthoz teljesítményt produkált a sorozatban, így a 8. helyről várta a záró futamot.

De vissza az etyeki versenyhez. A szervezők a rajtot egy széles aszfaltos útról „lőtték” el, így a mezőny „bedugulására” végre nem volt példa. A három ÓKE-s közül István az első sorban kapott helyet, így egy nagyszerű rajtot tudott venni, aminek köszönhetően az élmezőnnyel kezdte meg a körözést. Bár nagy ellenfelei Cser Gábor (PCCC) és Szabó András (Maraton Merida Team) próbálta tenni a kereket, ám előbb defekt miatt Cser, majd a nagyobb tempóra váltás végett Szabó is kiszállt az István által húzott vonatból, így innen már komolyabb veszély nem fenyegette master1-es első helyét.

Vezető pozícióban

Vezető pozícióban (Fotó: Sáska Zoltán)

Ugyan fél táv körül Szabónak volt még egy próbálkozása, de az kudarcba fulladt és István egyértelműen nyomatékosította, hogy ma „ő a király Rómában” és győztesként gurulhatott át a célvonalon! Mögötte végül Szabó és a defekt után fénysebességre kapcsoló Cser jött be harmadikként. Ez a sorrend átírta az összetett eredményt is, így István előrébb lépett a 2. helyre, még Cser a 3-ra csúszott vissza. A sorozatot végül Szabó nyerte még úgy is, hogy a szervezők 30 pont levonásával büntették a fair play szabályok komoly áthágása végett.

Egy akadályvétel

Egy akadályvétel (Fotó: Káldi Tamás)

Tomi és Szúnyog 15-20 másodperces lemaradásban az élmezőnyhöz képest egy nagyobb bolyban vívott szinte a verseny során végig adok-kapok csatát az 5-10. helyezésért, amiből végül Péter a 7. Tamás pedig a 8. helyen zárta az etyeki futamot. Az elért helyezések végül nem számítottak már az összetett eredménybe és maradt a 6. és 8. hely a master1-es kategóriában.

A hét futam összetett dobogósai (balról jobbra) Kovács István "Pityikusz" - (ÓKE) Szabó András (Merida Maraton Team), Cser Gábor (PCCC) (Fotó: Káldi Tamás)

A hét futam összetett dobogósai (balról jobbra) Kovács István „Pityikusz” – (ÓKE) Szabó András (Merida Maraton Team), Cser Gábor (PCCC) (Fotó: Káldi Tamás)

Versenyzőink számára most egy rövid pihenő következik, majd megkezdik a felkészülést a tavaszi szezonkezdésre, ami már nincs is olyan messze.

SteveStudio videója a versenyről:

A hírTV felvétele:

Sport.hir24.hu összeállítása:

Share Button