Ózd Kupa, XCO Magyar Kupa

Augusztus 26-án vasárnap, bő százharminc versenyző jelenléte mellett bonyolította le egyesületünk az I. Ózd Kupát, amely az idei XCO Magyar Kupa-sorozat utolsó állomását is jelentette egyben. Egyesület történelmének negyedik kupafutam-rendezése volt. Az ózdi sorozatzáró Dósa Eszter (Vitalitás SE) és Blazsó Márton (VKE – Nelson) győzelmét hozta a tikkasztó melegben.

Az elit kategória rajtja

Bár az időjárás-előrejelzések frontátvonulást, lehűlést és esőzést jósoltak a verseny napjára, szerencsére az csak a verseny után, késő este érte el a borsodi területeket, így a versenyzők a megelőző napokban megszokott tikkasztó, 35°C-os meleggel szembesültek.

Az Újváros Téri Általános Iskola mellől legelsőként a szokásos időrendnek megfelelően az U9-esek, majd az U11-es és U13 korosztályok rajtoltak. A 11 órai első rajtban már a teljes pályát vették birtokukba a résztvevők, akik a Bíben-völgyben és környékén kijelölt 4,5 kilométeres körön versenyeztek. A mezőnyt a Cube-Csömör két versenyzője uralta: az U15-ös Valter Attila és az U17-es Erdélyi Attila. A rajt örömteli érdekessége volt, hogy több mint húsz hobbi versenyző is színesítette a futamot. Alapjában véve ez egy olyan tradicionális hegyikerékpáros környéken, mint Ózd nem jelent különösebb furcsaságot, de a mezőnyt itt nem csak helyiek alkották, hanem több száz kilométerről érkező versenyzők is színesítették azt.

A 12.15-ös rajtban a másodosztály küzdelmeiben különösebb izgalmakat nem okozott a verseny, Bene Zoltán (Gödöllői SK) már féltávnál jelzésértékű előnyt szedett össze, amit a célig csak tovább növelt ellenfeleivel szemben. A master 1-es futam már érdekesebben alakult, hiszen az első három körben lényegében együtt haladt Reitinger Gábor (Vitalitás SE) és a hazai pályán szereplő Kovács István (Ózdi KE), akik mögött Ibrányi Attila (Vitalitás SE) érkezett közel egy perces hátrányban. Az utolsó körre szemmel láthatóan ellenfeleitől kicsivel fáradtabban kiinduló Kovács végül nem tudta megtartani a második pozíciót, Ibrányi egy remek utolsó körrel feljött a második helyre Reitinger mögé – a dobogósok között 36 másodperc különbség döntött az egy órás futam végén.

Az elit versenyzők már kánikulában várhatták a rajtot – a felnőttek hét körre, azaz bő másfél órás megmérettetésre készülhettek. Az első kör végén Blazsó Márton (VKE – Nelson), Búr Zsolt és Fenyvesi Péter (mindketten Bringabanda SC) még teljesen együtt érkezett a célterületre, a második körben azonban már fél perces különbséggel követték egymást – továbbra is a fenti sorrendben. Ez az időkülönbség statikusan, körről körre növekedett közöttük, már-már kezdett unalmassá válni a verseny, amikor Szécsi Tamás (Bringabanda SC) beérte Fenyvesit az utolsó kör kezdetén. A csapattársra való felkapaszkodás azonban a tikkasztó melegben vélhetően túl sok energiába került, így Fenyvesi az utolsó körben egy tempóváltással pontot tett a kérdés végére és megtartotta harmadik pozícióját az elit férfi összetettben. A futamot Blazsó Márton magabiztosan nyerte, aki a célba első defekttel érkezett meg, szerencséjére a technikai probléma a verseny legvégén jelentkezett.

Nem volt ilyen szerencsés Dósa Eszter (Vitalitás SE), aki a „megszokottak szerint” körről körre növelte előnyét Módos Gabriellával (Merida Maraton Team – CST) szemben, a nők abszolútjában Perlaky Evelin (Veres Ördögök SE) követte őket. A harmadik kör második felében aztán Dósa defektet kapott, amelynek következtében a futás mellett döntött. A központi területen való áthaladás után a technikai zónában sikerült orvosolni a problémát, innen pedig elölről kezdődött a harc az élen, hiszen Módos Gabival lényegében egymás mellett hagyták el a zónát. Dósa Eszti azonban nem hagyott sokáig kérdőjelet a folytatásra vonatkozóan, hiszen az utolsó körre már több mint egy perc előnnyel tudott elindulni, majd végül magabiztosan nyerte az XCO Magyar Kupa-sorozat utolsó állomását. U19-ben Bányai Dominik (Pilis CCC) az élen, míg Fackovec Matej (CK AB Sered) a második helyen gyűjtötte szorgosan a kilométereket, lényegében zavartalanul, míg a harmadik helyért jó kis csatát láthatott a közönség Szalontay Bence (Merida Maraton Team – CST), Csonka Olivér és Horváth Ádám (mindketten CUBE – Csömör) között. A döntés az utolsó körre maradt, ahol ketten is jelentőset tudtak újítani tempójukon. Az egyik Szalontay volt, aki így megszerezte a harmadik helyet és lényegében még Fackovecet is megközelítette, míg a másik meglepetést Bodis Villiam (CK AB Sered) okozta, aki a Szalontay által leszakított csömöri fiatalokat is megelőzve a negyedik helyre futott be.

Az eredményhirdetésen a verseny fő támogatója, Ózd Város Önkormányzatának reprezentánsai, valamint az enegriabufe.hu képviselői adták át a díjakat a dobogósok számára.

Egyesületünk tagjai amellett, hogy a szervezésben jelentősen kivették részüket, még nyolcan rajthoz is álltak a hazai pályán! Közülük Bódán Zsófi és a már fentebb említett Kovács „Pityikusz” István érte el a legjobb helyezést, aki a Master1-es mezőnyben egy nagyon szoros versenyben a 3. helyet szerezte meg, Zsófi pedig az U19-es lányok között ért be a 2. helyen. A másodosztály mezőnyében Farkas Attila „Fari” a 7. helyen érkezett meg, még a legtöbb ÓKE versenyzőt felvonultató hobbi mezőnyben Fábián Norbi volt a legközelebb ahhoz, hogy felálljon a dobogóra, ám ez sajnos nem sikerült, így meg kellett elégednie a 4. hellyel. A szintén ezt a kategóriát erősítő Molnár Péter, Kiss Gábor, Csonka Dávid és Csépányi Gábor ÓKE különítmény sorrendben a 7., 11.,12. és 13. helyezést érték el.

Nagy köszönet jár azoknak, akik az Ózd Kupa sikereihez közreműködtek:
Ózd Város Önkormányzata
Energiabufe.hu
Ózd Városi Televízió
Szuperinfo
Lonax Reklámstudió                                                                                                                                                                                                       Ózd Város Rendőrkapitánysága                                                                                              Ózd Városi Polgárőrség                                                                                                        Vitko Security                                                                                                                             Molnár Bau Bt.                                                                                                                    Kéri István „Bálna”
Marosréti Ervin
Pál Tibor
És természetesen egyesületünk szervezői brigádja! 🙂

Teljes eredménylista ide kattintva!

Share Button

Leave a comment