Versenyt rendeztünk, ahol rögtön három érmet is szereztünk – beszámoló az Ózd Kupáról

November 3-án vasárnap, az augusztusi mountain bike Magyar Kupa után, újra versenyt rendezett egyesületünk. Ezúttal a cyclocross szakág SuperCross versenyzői látogattak el a Stadionba, ahol az előnevezések alapján már vélni mert, száz fő fölötti indulói létszám beigazolódott, hiszen 120-an vágtak neki az Ózd Kupának.  Az előzetesen várt hazai élmezőny is tiszteletét tette, így magyar bajnokok, a tavalyi győztesek, szlovákok, valamint a belga Wouter Cleppe is ott volt a rajtnál.

Elit mezőny rajt (Fotó: Bidon)

Elit mezőny rajt (Fotó: Bidon/lebidon.net)

A napot az U15-ös, az U17-es, valamint a Master3-as és a Hobbi kategóriák 11 órai rajtja nyitotta, ahol 35 versenyző vágott neki a négy körös penzumnak. Az időjárás ekkor még kedvezett a versenyzőknek és kellemes 14 fok körüli hőmérsékletben róhatták a köröket a bringások. Egyesületünkből a hobbi mezőnyben négyen,Csépányi GáborFarkas BalázsPeták Levente, valamint Vasas Ádám sorakozott fel a rajtvonal mögé, még a Master3-ban Pap Gyula képviselte az ózdi színeket. A rajt utáni 400m-es felvezető kört a legjobban Levi és Gábor kapták el, akik így kategóriájuk vezető pozíciójában kezdhették meg a 2,7km-es köröket, ám az abszolút versenyben a Szlovákiából érkező négy U17-es fiatal diktálta a tempót. Levente és Gábor a verseny folyamán végig üldözték őket, de felérni már nem tudtak rájuk, de így is kettős ÓKE siker született a hobbi kategóriában, ahol Levente gurult át elsőként a célvonalon Gábor előtt. Fiatal titánunk Farkas Balázs kerékpárjának hátsó váltója adta meg magát, így a barcikai 3. helyezése után, most meg kellett elégednie a 7. hellyel. Vasas Ádám sajnos feladni kényszerült a versenyt. A master3-as mezőnyben Pap Gyulának is kijutott a szlovák fölényből, így ő a 6. helyen zárta a versenyt. A master3-ok között egyébként a fiatalokat megszégyenítően gyorsan haladt a kategória győztese a 63 éves! szlovák Ladislav Longauer (CK Banska Bystrica).

Peták Levi boldogan robog a győzelem felé (Fotó: Molnár Tibor)

Peták Levi boldogan robog a győzelem felé (Fotó: Molnár Tibor)

A 11:45-kor rajtoló Elit női, Master2 és U19-es mezőnynek már két körrel több volt a versenytáv mint az első rajtban indulóknak, így ők hat körön keresztül dönthették el a helyezések sorsát. Az elrajtoló 41 versenyző még a futam elejét ugyan megúszta jelentős csapadék nélkül, de két-három körrel a vége előtt már egyre jobban kezdett esni az égi áldás, ami egyre csak áztatta a pálya talaját, így a gyorsabb haladás még nagyobb koncentrációt igényelt. A Master2-ek rajtjában Tulipán Attila lévén volt érdekelt az egyesületünk, aki kihasználva a hazai versenyzés adta lehetőséget pattan nyeregbe és végül a 19. helyen érkezett a célba. Az Elit nőknél újra az a balassagyarmati Dósa Eszter (Vitalátás SE) állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, aki számtalan ózdi versenyt nyert már az elmúlt években, legyen szó mountain bikeról vagy cyclocrossról. Mögötte Rozsnyai Marian (Devianmtb) és Cséri Szilvia (ZKSE) állhatott fel még a dobogóra.

A lányok a lányok, a dobogón!

A lányok a lányok, a dobogón!(Fotó: Káldi Tamás)

Az utolsó rajtra délután 13 órakor került sor, ahol szakadó eső és még sarasabb pálya várta az Elit felnőtt és U23-as, valamint a Master1-es versenyzőket, akik között három ÓKE-s, Frölich Tamás,Kovács István és Lórencz Péter is versenybe szállt a hazai pályán. A rajtnál felsorakozott 46 induló már komoly mezőnyt alkotott a 2,7km-es körön, amiből nyolcat kellett megtenniük a célba érésig a versenyzőknek. A rajtnál ott volt a tavalyi győztes Fejes Gábor (Bátorfi Agria KTK), a jelenlegi magyar bajnok Buruczki Szilárd (Merida-Kőbánya TC), az augusztusi MTB Magyar Kupa győztese, a belga Wourter Cleppe (RAM Bikes), valamint a szlovák kiválóság Stefan Gajdosik (Bikepro Banska Bystrica) is, így teljes volt az elit mezőny.

A belga Wouter Cleppe jól vette a crossos akadályokat is (Fotó: Bidon/ lebidon.net)

A belga Wouter Cleppe jól vette a crossos akadályokat is (Fotó: Bidon/ lebidon.net)

A 400m-es felvezető kör után Búr Zsolt állt rögtön az élre és diktálta a tempót és próbálta leszakítani ellenfeleit, akik közül Buruczki,Wouter és Gajdosik tartotta magát a legjobban. A tavalyi futamgyőztes Fejes Gábor talán rossz gumiválasztása miatt már az első kanyarokban csúszkálni kezdett, ahol lánc problémái is akadtak ennek következtében, így a mezőny középső felébe csúszott vissza és már nem tudott beleszólni a továbbiakban a dobogós helyezések kimenetelébe.

Fejes Gábornak nem ez volt az év versenye az biztos (Fotó: Babka Szabolcs)

Fejes Gábornak nem ez volt az év versenye az biztos (Fotó: Babka Szabolcs)

Közben az élen tovább zajlottak az események. Az Alpin Bike Team versenyzőjét közben utolérte a belga versenyző és átvette a vezetést, így üldözőből üldözötté vált, hiszen többen is dolgoztak rajta, hogy befogják. A legközelebb Buruczki állt hozzá, aki a 4. körben egy esés után összeszedett 20mp-es hátrányt, így már csak Búr maradt közeli üldözőként, ám felérni már ő sem tudott a belgára, így egy perces hátrányban a 2. helyen gurult át a célvonalon, majd újabb egy perc múlva a magyar bajnok Buruczki is befutott a 3. helyen.

Búr Zsolt a második helyen érkezett

Búr Zsolt a második helyen érkezett (Fotó: Bidon/lebidon.net

Buruczki Szilárd egy "lefekvést" követően a 3.-ként ért célba

Buruczki Szilárd egy „lefekvést” követően a 3.-ként ért célba (Fotó: Bidon/lebidon.net)

 

A master1-es versenyben talán még nagyobbak voltak az izgalmak, mint az elit felnőttek versenyében. A rajt utáni nagy helyezkedésben az egyesületünk versenyzője Kovács István „Pityikusz” nem a legjobban kapta el a rajtot és csak sok sok előzés árán tudta átverekedni magát a fél mezőnyön, ami nem kevés erőfeszítésébe került, de az első kör végére már sikerült a kategóriája harmadik pozícióját felvennie és jobbnál jobb köridőket teljesítve jött egyre előrébb.

Kovács "Pityikusz" István a kazincbarcikai defektes verseny után végre felállhatott a dobogóra (Fotó: Bidon/lebidon.net)

Kovács „Pityikusz” István a kazincbarcikai defektes verseny után végre felállhatott a dobogóra (Fotó: Bidon/lebidon.net)

Mögötte nem sokkal lemaradva a másik két versenyzőnk Frölich Tamás és Lórencz „Szúnyog” Péter is folyamatos előzésbe volt, ám Tamásnak a második kör elején letört a hátsó váltója, így kerékpárjával a vállán folytatta tovább a versenyt a technikai zónáig, ahol cserekerékpárt kapott.

Szúnyognak az idén nagyon megy a crossozás és immáron második 4. helyét szerezte meg

Szúnyognak az idén nagyon megy a crossozás és immáron második 4. helyét szerezte meg (Fotó: Molnár Tibor)

Szúnyog ezalatt egy iszonyatosan gyors kört teljesített és felugrott a kategória 4. helyére, amit a verseny végéig meg is tartott. Közben a dobogó első helyéért István folytatott nagy csatát a budapesti Szabó Andrással (Merida Maraton Team CST), ahol egészen az utolsó kör megkezdéséig fej-fej mellett haladtak, de sajnos a végső kör második részén a Meridás versenyzőnek sikerült 10 másodpercnyi előnyre szert tennie, amit már meg is tartott a célvonalon átgurulásig, így ő nyerte a Master1-es kategória versenyét, az ÓKE kiválósága előtt.

Tomi váltófül törés után igyekszik a technikai zónába

Tomi váltófül törés után igyekszik a technikai zónába (Fotó: Marosréti Ervin)

A dobogó harmadik helyére a Bianchi Peloton Club versenyzőjeMolnár Tamás állhatott fel. A versenyt a továbbiakban kölcsön bringával folytató  Frölich Tamás a mezőny végéről a kategória 11. helyéig küzdötte fel magát.

A verseny utáni eredményhirdetésen a rendezéshez sok segítséget nyújtó ózdi önkormányzat nevében Galanics Ferenc és Vitális István az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság elnöke és titkára, míg az Ózdi Sportszervező Iroda részéről Vanczák Attila adták át a dobogósok jutalmait. A IV. SuperCross Sorozat két hét múlva, november 17-én Veszprémben folytatódik, mely eseményről részletesen a www.veszpremcross.hu honlapon, vagy a sorozat facebook-profilján (www.facebook.com/supercrosssorozatkeresztül lehet tájékozódni.

A verseny hivatalos sajtóközleménye itt olvasható

Eredménylista ide kattintva tölthető le!

Összetett lista a kazincbarcikai és az ózdi futamok alapján ide kattintva!

Egyesületünk ezúton is szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a verseny sikeres lebonyolításához:

– Ózd Város Önkormányzata

– Város és Sportlétesítményt üzemeltető Intézmény

– Ózdi Művelődési Intézmények

– Ózdi Városi Televízió

– Ózdi Sportszervező Iroda

– Energiabufe.hu

– Szuperinfo

– Mezei Virágház

– Idesüss Pékség 

– Lonax Reklám Studió

– Ozdsportja.hu

– Marosréti Ervin

Fotók:

Babka Szabolcs képei ide kattintva

Bidon képei itt

Kaló Zsolt képei itt 

Káldi Tamás képei itt

Molnár Tibor képei itt

Velo.hu képek itt

Beszámolók, cikkek:

Búr Zsolt beszámolója itt

Versenybeszámoló a bikemagon itt

Le Bidon beszámolója ide kattintva

Marosréti Ervin cikke a boon.hu-n ide kattintva

Merkapt Maraton Team SE versenyzőinek beszámolója itt

Versenybeszámoló a nosza.info oldalon ide kattintva

Versenybeszámoló a velo.hu-n ide kattintva 

Versenybeszámoló az ozdsportja.hu oldalon itt

Versenybeszámoló az ozd.hu oldalon itt

Videók:

SteveStudio

13 órai rajt

11:00 és 11:45-ös rajt

Marosréti Ervin videója

Jövőre reméljük ismét találkozunk Ózdon! ;)

Jövőre reméljük ismét találkozunk Ózdon! 😉

 

 

 

 

 

 

Share Button