Sikeres és eseménydús évet zárt egyesületünk – visszatekintés 2012-re!

Emlékezetes és nagyon hosszú év áll az egyesületünk tagjai mögött. Az eddig szokásokat a tavalyi évben sem törtük meg, így az ország szinte minden pontján Kelettől – Nyugatig, Debrecentől – Veszprémig megtalálható volt ÓKE versenyező egy-egy verseny rajtvonalánál, hogy minél jobb eredményeket elérve tovább öregbítsék egyesületünk, valamint Ózd Város jó hírnevét. A hazai megmérettetések mellett Romániában és Szlovákiában is letették névjegyüket az ÓKE-s srácok. Ám az aktív versenyzés mellett egyesületünk tagjai két saját rendezésű és egy társrendezőként szerepet vállaló országos verseny megrendezésével is büszkélkedhetnek. Elsőként augusztus 26-án került sor az I. Ózd Kupa néven fémjelzett olimpiai cross Magyar Kupa futamra, ahol az ország legjobb hegyikerekesei mérkőzhettek meg egymással. Ezzel a rendezéssel Ózd újból visszakerült az XCO szakág vérkeringésébe, aminek remélhetőleg az elkövetkezendőkben is lesz folytatása.

Az augusztusi verseny után hamarosan következett a szeptember 9-i II. Ózdi Triatlon verseny, amelynek lebonyolításában szintén kivették részüket tagjaink. Az év megkoronázása a november 4-i III. SuperCross sorozat 2. fordulójával az Ózd Kupával történt, ahol hazai viszonylatban is elismerésre méltó indulói létszám összesen 116 versenyző állt rajthoz, akik között veszprémi, pécsi és nyíregyházi versenyzők is tiszteletüket tették. A márciustól – decemberig tartó időszakban 43 versenyen vettek részt versenyzőink, amely idő alatt összesen 56 alkalommal állhatott dobogóra ÓKE versenyző. A helyezések eloszlását tekintve 26db győzelemmel, 14db ezüst éremmel és 16db bronz éremmel zártuk a 2012-es esztendőt. Bódán Zsófinak köszönhetően újabb Maraton Magyar Bajnoki címmel és egy XCO bajnoki ezüst éremmel gazdagodtunk, valamint a Top Maraton sorozatban és a Maraton Magyar Kupában is elhozta az összetett győzelmet. Rajta kívül még Farkas Jocinak és Frölich Tamásnak sikerült a Top Maraton első helyének elhódítása. De Kovács István sem tétlenkedett, aki 13! dobogós helyezésével és a 2012/13-as III. SuperCross sorozat Master1-es kategóriájának összetett 3. helyezésével jócskán hozzájárult egyesületünk sikereihez!

Az a bizonyos léc ismét magasra került, így 2013-ban nehéz lesz ezeket az eredményeket túlszárnyalni, vagy még csak el is érni, ám tagjaink már elkezdték a felkészülést, így várhatóan teljes mellszélességgel ott leszünk 2013-ban is a pályákon!

Ezúttal szeretnénk nagy köszönetet mondani Ózd Város Önkormányzatának és a Sportbizottság Tagjainak, hogy 2012-ben is letették bizalmukat mellettünk és lehetőséget biztosítottak számunkra, hogy részt vegyünk ezeken a versenyeken, illetve, hogy segítséget nyújtottak a hazai rendezésű események színvonalas megrendezéséhez.  

Az alábbiakban pedig a 2012. év versenyeinek rövid összefoglalója olvasható kronológiai sorrendben.

Február

Február elején megtartottuk évi rendes közgyűlésünket, ahol számot adtunk a 2011. év eredményeiről, költségeiről, valamint megbeszéltük a 2012-es terveket.

Szintén ebben a hónapban került sor Ózd Legjobb Sportolója díjátadó ünnepségre, ahol a felnőtt sportolók kategóriájában Peták Levente vehette át a legjobbaknak járó serleget, valamint a TransHungaria Maratonon elért duó 2. helyezésért a város legjobb csapata díjat is hazahozhatta Levente és Frölich Tamás.

Március

A 2012-es versenyszezont országúti mezőnyversennyel nyitották tagjaink. A március közepén megrendezett debreceni Területi évadnyitón Farkas Joci és Lórencz „Szúnyog” Péter álltak rajthoz és a mezőnnyel együtt áthaladva a célon fejezték be a versenyt. A futam kiváló erőfelmérőnek bizonyult a további versenyekhez.

Ezt követően következett a három jól ismert klasszikus országúti időfutam, a Békás Kerékvár Tahitótfaluban, a váci Mészkőember, és a tarjáni Stop Cukrászda. A Békáson és a Stop Cukrászdán Lórencz Péter állt rajthoz, ahol 33. és 16. helyezést érte el. A Mészkőemberen Gyárfás Gergő vágott neki a hegynek, ahol az 5-ös korcsoportban a 16. időt hajtotta.

Április

Április elsején megtartottuk kerékpáros Tavasz Köszöntő túránkat, ahol 32 bringás gyűlt össze, hogy a napos, ám de kissé szeles és hűvös időben elbringázzanak a Hangonyi tóig és ott egy jó hangulatú szalonnasütéssel töltsék el a hónap első vasárnapját.

Április végén az MTB szezon is kezdetét vette. A 21-22-ig hétvégén rögtön két versenyen is harcba szálltak az ÓKE versenyzői. Szombaton a nagyváradi PBMO maratonon aratott győzelmet Farkas Attila és testvére Farkas Joci, majd másnap a Salgótarjánban megrendezett és immáron 18. alkalommal kiírt városi bajnokságon álltak rajthoz mountisaink. Az erőfelmérőnek szánt viadalon, mégiscsak sikerült két dobogós helyezést gyűjtenünk Kovács „Pityikusz” Istvánnak és Bódán Zsófinak köszönhetően, akik első és harmadik helyezést szerezték meg. Frölich Tamás és Molnár Péter kategóriájuk 5. helyén zárták a versenyt.

A bemelegítő versenyek után április utolsó hétvégéjén a szlovákgyarmati első XCO Magyar Kupa futamon álltak rajhoz versenyzőink. Bódán Zsófi jóvoltából itt sem maradtunk érem nélkül, hiszen az U19-es lányok között a 2. helyen ért célba. Frölich Tamás a 6. helyezést érte el a II. osztályú felnőttek között.

Május

Május hónapban már minden hétvégére jutott verseny. Rögtön a hónap első napján a Buda Maratonon és a Balmaz GP-n álltak rajhoz versenyzőink. A Buda rövid távján a felnőttek között Molnár Péter a 27. helyezést érte el, ám a balmazújvárosi versenyen Farkas Joci idei második győzelmét zsebelhette be.

Május 6-án Frölich Tamás és Kovács „Pityikusz” István a szlovákiai BBB-Vlko Hron Maratonon versenyeztek, ahol a 12. és 13. helyen futottak be. Egy héttel később ismét egy szlovákiai verseny, a sípályáiról ismert Mlynky Maraton következett. A 61km-es és 1790m szintkülönbséget tartalmazó távon Frölich Tamás a 6., Kovács István a 7., még Farkas Attila a 8. helyen érkezett meg.

Ezen a napon nem csak a szlovákiai maratonon álltak rajthoz ÓKE versenyzők, hanem a Kisgalya KSE által rendezett bükkszentkereszti MTB diákolimpia megyei döntőn és nyílt XCO versenyen, ahol a az U19-es lányok között Bódán Zsófia, a nyílt kategória felnőtt férfi futamában pedig Farkas Joci állhatott a dobogó legfelső fokára! Zsófi ezzel a győzelmével a 2012-es Megyei Diákolimpia győztese is lett!

Egy héttel később május 20-án rendezte a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület és a Nógrád Megyei Kerékpáros Szövetség hegyikerékpár sportágban a 2011/2012-es tanév diákolimpiájának országos döntőjét. A salgótarjáni SBTC-pálya környékén kialakított, „klasszikus” nyomvonalon mintegy száz utánpótlás-korú fiatal rótta a köröket, a versenyzők jellemzően a nagyobb hazai egyesületek tagjai voltak. Közöttük U19-es női versenyzőnk Bódán Zsófi. Zsófi néhány körig versenyben volt az első helyért, ám a sífutásban is jeleskedő Juhász Fanni gyorsabbnak bizonyult, így ezen a napon Zsófinak be kellett érnie az ezüstérmet jelentő 2. helyezéssel.

Május 20-án következett a kazincbarcikai Team3K egyesület által rendezett EthicSport – Gömör Kupa, amelynek pályája a Ragály és Serényfalva közötti aszfaltcsíkon került kijelölésre. A verseny egyéni indítású időfutam volt, ahol a legjobb eredményt a 6. helyet elérő Korbély Csaba lett. Az elit kategóriában Lórencz Péter 9., Frölich Tamás 10., Gyárfás Gergő pedig a 12. helyen zárta a versenyt. Ám innen sem tértünk haza érem nélkül, mert Molnár Péternek köszönhetően az MTB kategória U23-as korcsoportjában 3. helyezést ért el. Fehér Gábor a Master2-ek között 11. lett.

Május utolsó hétvégéjén kezdetét vette a négy futamos Top Maraton sorozat. Ahogy azt már megszokhattuk, idén is a Szilvásvárad Maratonnal nyitottunk és Bódán Zsófinak és Farkas Jocinak köszönhetően egy-egy első helyezéssel növeltük győzelmeink számát! A többiek is szépen szerepeltek, hiszen Kovács „Pityikusz” István a nagyon erős Master1-es mezőnyben a 6. helyet szerezte meg, illetve a szintén középtávon induló Frölich Tamás a felnőttek között ért be a 9. helyen.

További ÓKE eredmények a rövidtávról:

Fehér Gábor 8. (Master2) Molnár “Pufi” Péter 12. (Felnőtt), Csépányi Péter 16. (Master2), Pap Gyula 25. (Master3), Bakos Balázs 27. (Felnőtt), Csépányi Gábor 30. (Felnőtt), Pap Henrik 44. (Felnőtt), Csonka Dávid 51. (Felnőtt), Kiss Gábor 54. (Master1), Török Csaba 83. (Master1)

Június

Júniusban egy kis pihenőt tartottak versenyzőink és ezúttal csak két versenyen az első alkalommal megrendezett I. Kondenzgyík Miskolc Maratonon és a nagy hagyományokkal rendelkező Crosskovácsi Maratonon álltak rajhoz.

Június 10-én kilenc ÓKE versenyző vágott neki az I. Kondenzgyík Miskolc Maratonnak, ahol három különböző távon álltak rajthoz versenyzőink és összesen négy dobogós helyezést értek el. A 84km-es embert próbáló hosszú távon Farkas Atti egy picit több figyelemmel akár a dobogóra is állhatott volna, ám így „csak” a 4. helyen zárta a versenyt. Az 56km-es közép távon Kovács István győztesként guruhatott át a célvonalon, ahol szintén lehetett volna még egy első helyünk, ha Frölich Tamásnak több szerencséje van, és nem kap két defektet. Így ő 6. lett.

A 28km-es rövidtávon viszont arattak versenyzőink. A master1-es korosztályban Farkas Joci rajt-cél győzelmet aratott, illetve mögötte Lórencz „Szúnyog” Péter is felállhatott a 3. helyre. A felnőttek között Molnár Peti 2. helyezést ért el. További eredmények: Csépányi Péter 4. Master2, Pap Gyula 7. Master3, Pap Henrik 10. Felnőtt

Június közepén rekkenő hőségben került megrendezésre a tradicionálisnak már nyugodtan nevezhető Crosskovácsi Maraton, ahol négy versenyzőnk állt rajhoz. A 30, 59 és 83km-es távon kiírt versenyen Frölich Tamás a középtávnak számító 59km-en a felnőttek között 1. helyezést ért el! A szintén középen induló Kovács István a Masterek között nem sokkal lecsúszva a dobogóról 5. helyezett lett. Csonka Dávid és Molnár Péter a 30km-es távon a 62. és 13. helyezést érték el.

Július

Az előző havi „szünet” után július már nagyon feszítettre sikerült, hisz összesen hét versenyen álltak rajthoz versenyzőink!

Július első hétvégéjén mindjárt két helyen is. Elsőként Kovács István vágott neki a szlovákiai Kassa Maratonon, ahol az Alacsony Tátra vonulatain is áthaladó verseny középtávján a felnőtt mezőnyben 3. helyezést ért el.

Másnap a Top Maraton sorozat második állomására a XII. Duna Maratonra került sor Visegrádon. A megközelítőleg 1400 fős indulói létszámból 9 ÓKE versenyző állt rajthoz. Közülük a Duna Maraton címvédője Bódán Zsófi ismét győzedelmeskedni tudott, így ezzel a győzelmével közelebb került az összetett verseny megnyeréséhez. A többiek sajnos már nem álltak ennyire jól. Sajnos mindenkin kifogott az irdatlan hőség és csak önmaguk árnyékaként tudtak teljesíteni. Eredmények: Farkas Joci 7. Felnőtt férfi, Csépányi Gábor 11. Felnőtt férfi, Frölich Tamás 15. Felnőtt férfi, Csépányi Péter 16. Master2, Pap Gyula 23. Master3, Molnár Péter 30. Felnőtt férfi, Csonka Dávid 32. Felnőtt férfi, Török Csaba 74. Master1

A Duna Maraton után egy héttel már Erdőbényén a III. Drótszamár Fesztiválon taposták eredményesen a pedálokat versenyzőink. A különböző távokon és kategóriákban összesen négy éremmel gazdagodtunk. Farkas Joci ismét rövidtávon volt még defekttel is verhetetlen, így sokadig győzelmét gyűjtötte be. A hosszú távon bátyja Attila volt a legeredményesebb, aki a master kategóriában másodikként ért célba. Mögötte Kovács „Pityikusz” István futott be a harmadik helyen.(mindkét versenyző defektelt) A szintén hosszú távon induló Frölich Tamás a miskolci versenyhez hasonlóan ismét durrdefekttel  küzdve harmadikként ért célba. A versenyen Török Csaba is képviselte az ÓKE színeket, aki a rövid táv masterjei között 11. helyet foglalhatta el.

Július közepén, hegyikerékpáros szempontból egy nem mindennapi helyszínen, a magyar pusztában, a Hortobágyon került megrendezésre a 9. E.ON Délibáb Sportfesztivál. Egyesületünk képviseletében Farkas Joci állt rajthoz, aki bármilyen meglepő is, de elsőként hajtott át a célvonalon! 🙂

Július 22-én elérkezett az idei év egyik legfontosabb versenye az XCO Országos Bajnokság, amit a nagy múltú Pilis Cross Country Club rendezett Pilisvörösváron. A helyszín nem volt új, hiszen már második éve rendeznek itt országos bajnokságot.A pálya viszont annál inkább! Az 5,4km-es és 170m szintkülönbséget tartalmazó kör az elmúlt évek legtechnikásabb hazai XCO pályája díjat biztosan kiérdemelné, ha lenne ilyen szavazás. A pályában több olyan technikás elemet is beépítettek a szervezők, mint amilyen a nemzetközi futamokon is láthatók és szinte már kötelezőek. Klubunkból öten vállalkoztak arra, hogy megmérettessék magukat ezen a kemény versenyen. A délelőtti rajtban Csonka Dávid és Molnár Péter állt rajthoz a hobbi felnőttek futamában. Péter egy kiegyensúlyozott versenyzést bemutatva a 3. helyezést szerezte meg. Dávid egy bukással a 6. lett. Délután 12:30-ko rajtol el a Master1-es és a II. osztályú felnőtt mezőny, benne Kovács „Pityikusz” Istvánnal, valamint Csépányi Gáborral és Frölich Tamással. István végig partiba volt a dobogóért, ám az utolsó körben végül átadni kényszerült a harmadik helyet, így 4. helyen zárta az OB-t. A felnőttek között Tamás is viszonylag közel volt még a dobogóhoz, ám neki meg kellett ezen a napon elégednie az 5. hellyel. Gábor érettségi vizsgáit követően ült újra nyeregbe és 17. helyen végzett. 14 órakor következett Bódán Zsófi versenye, aki egy nagyszerű versenyzéssel ezen a nem mindennapi pályán az ezüstérmet szerezte meg.

Július 28-án egy újabb szlovák verseny következett, mégpedig a Hornohradský MERIDA MTB Maraton Málinecben. Sajnos ez a versenyen nem jött annyira össze, mint amennyire szerettük volna. A kemény terep, a saras körülmények és a fülledt párás időjárás térdre kényszerített szinte mindenkit, valamint egy eltévedés is színesítette a dolgokat. Eredmények: Farkas Attila 6. hely hosszú táv, Frölich Tamás 7. hely közép táv. Kovács István nyomvonalat tévesztett, így jobbnak látta feladni a versenyt.

Július utolsó versenyeként Salgótarjánban álltak rajthoz versenyzőink. A Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület által rendezett VII. Tarján Kupa elnevezésű országúti mezőnyverseny az amatőr országúti bajnokság 11. fordulója volt. A 11 órakor rajtoló mezőnynek 80km volt a penzum. Egyesületünkből négyen vágtak neki a versenynek. A hosszú szünet után visszatérő Fábián Norbert és Frölich Tamás a férfi 5-ös kategóriában, Lórencz “Szúnyog” Péter a 6-ban, még Fehér Gábor “Gaba” a 7-es korcsoportban hajtott a minél jobb helyezésért. A legeredményesebben Péter zárta a napot, aki az 5. helyen ért célba. Norbi 11., Tomi 13., Gábor pedig a 15-ként zárta a versenyt.

Augusztus

Augusztusban ugyan kevesebb versenyt vállalt magára mindenki, de abból mindegyik kiemelt helyen szerepelt.

Elsőként augusztus 5-én a Felsőtárkány melletti Egeres-völgyben rendezte meg a Nagy Sport Egyesület a XII. alkalommal kiírt Bükk Maratont, ami a Top Maraton sorozat 3. állomása. Az 1200 előnevezett versenyző közül 1026-an vágtak neki a 93, 58 vagy a 37km-es táv valamelyikének. A különböző kategóriák leggyorsabbjai ezúttal magukra ölthették a magyar bajnokoknak járó nemzeti színű mezt, amelyet egy évig viselhetnek a maraton versenyeken.

A futamon Bódán Zsófi címvédőként állt rajthoz, és immáron 3. alkalommal ölthette magára a trikolór mezt! 🙂  Ugyan több bajnoki címünk nem született, de így is szépen szerepeltek versenyzőink. A nem bajnoki távon Farkas Joci holt versenyben az abszolút első helyért ismét győzedelmeskedni tudott a Masterek között. A közép távon Frölich Tamás 5. helyezett lett a felnőtteknél, még Kovács István a Master1 mezőnyben a 8. helyezést érte el. A többiek a rövid távon versenyeztek, ahol a következő eredményeket érték el: Csépányi Gábor12. Felnőtt, Fábián Norbert 16. Felnőtt, Csonka Dávid 18. Felnőtt, Csépányi Péter 16. Master2, Pap Gyula19. Master3, Molnár Péter 20. Felnőtt, Török Csaba 43. Master1, Kiss Gábor 84. Master1

Szintén ezen a napon még hegyikerekeseink a Bükk hegység erdei ösvényeit rótták, addig országútisunk a Mátra leghosszabb emelkedőjét próbálták minél rövidebb idő alatt leküzdeni. A Gyöngyös és Kékestető közötti 18km-es és 800m szintkülönbséget tartalmazó útszakaszon került megrendezésre a Velo.hu – Rose Kékesi csúcstámadás. A versenyen Lórencz „Szúnyog” Péter a 44:52-vel a 12. időt hajtotta.

Augusztus 26-án vasárnap, bő százharminc versenyző jelenléte mellett bonyolította le egyesületünk az I. Ózd Kupát, amely az idei XCO Magyar Kupa-sorozat utolsó állomását is jelentette egyben. Egyesület történelmének negyedik kupafutam-rendezése volt. Bár az időjárás-előrejelzések frontátvonulást, lehűlést és esőzést jósoltak a verseny napjára, szerencsére az csak a verseny után, késő este érte el a borsodi területeket, így a versenyzők a megelőző napokban megszokott tikkasztó, 35°C-os meleggel szembesültek. Egyesületünk tagjai amellett, hogy a szervezésben jelentősen kivették részüket, még nyolcan rajthoz is álltak a hazai pályán! Közülük Bódán Zsófi és a már fentebb említett Kovács “Pityikusz” István érte el a legjobb helyezést, aki a Master1-es mezőnyben egy nagyon szoros versenyben a 3. helyet szerezte meg, Zsófipedig az U19-es lányok között ért be a 2. helyen.

A másodosztály mezőnyében Farkas Attila “Fari” a 7. helyen érkezett meg, még a legtöbb ÓKE versenyzőt felvonultató hobbi mezőnyben Fábián Norbi volt a legközelebb ahhoz, hogy felálljon a dobogóra, ám ez sajnos nem sikerült, így meg kellett elégednie a 4. hellyel. A szintén ezt a kategóriát erősítő Molnár Péter,Kiss Gábor, Csonka Dávid és Csépányi Gábor ÓKE különítmény sorrendben a 7., 11.,12. és 13. helyezést érték el.

Szeptember

Szeptemberben ugyan a naptár már őszt mutatott, ám a nagyszerű időjárásnak köszönhetően sikerült jó időben végigversenyeznünk az egész hónapot. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy összesen kilenc! eseményen vettek részt tagjaink!

Szeptember 2-ánközel 1400 nevezővel rendezte meg a Vuelta Sportiroda a Top Maraton sorozat záró 4. futamát a XI. Mátra Maratont. A szervezők ezúttal is három távot kínáltak az indulóknak, akik 32, 60 és 90km közül választhattak. Ám ezen felül mindhárom táv versenyzőit egy új és technikásabb nyomvonal várt. Egyesületünkből a maraton szakág kedvelői ezúttal is szép számmal, összesen tizenegyen álltak rajthoz, akik közül hárman vállalkoztak a középtáv teljesítésére. Kovács István “Pityikusz” a master1-ek mezőnyében folytatott nagy küzdelmet a dobogó első fokáért, ahol végül ő haladhatott át elsőként a célvonalon, ezzel megszerezve idei első Top Maraton győzelmét. Az U19-es lányok között szintén nem talált legyőzőre a bükki versenyen Magyar Bajnoki címet szerző Bódán Zsófisem, aki így a Top Maraton sorozat összetett versenyét is magáénak tudhatja. A jövőre már master1-es korosztályú Frölich Tamás szintén a középtávon állt rajthoz, ahol a felnőttek kategóriájában a 6. helyezést szerezte meg. Rövid távon az ÓKE legénysége közül a legjobban az ismét versenybe szálló Fábián Norbertszerepelt, aki a felnőttek között az 5. helyezést érte el. A master1-es Farkas Jocin ezúttal kifogott a technikás pálya és a 10-ként futott be, így ezzel a helyezésével az összetett versenyben megmaradt a 1. helyen! A többiek a következő eredményeket érték el: Csépányi Gábor 11. Felnőtt, Molnár Péter 18. Felnőtt, Csépányi Péter 20. Master2, Kiss Gábor 30. Master1, Török Csaba 41. Master1, Pap Gyula DNF

Szintén ezen a napon Esztergomban került megrendezésre a Országos Amatőr Bajnokságba tartozó V. Pilis Kupa hegyi időfutam, amelynek ez volt az idei első állomása. A benevezett versenyzőknek a már jól megszokott 26km-es táv leküzdése volt a cél. Egyesületünkből egyedüliként Lórencz “Szúnyog” Péter utazott el a versenyre, ahol a férfi 6. korcsoportban a 17. helyezést érte el.

Szeptember 8-án immáron harmadik alkalommal került kiírásra a Fehérkő-lápa Hillclimb Hegyikerékpáros időfutam és terepfutó verseny, amely egyben a TakarékPont Mountainbike Challenge sorozat nyolcadik állomása is. A verseny közvetlenül Miskolc nyugati végén, Felső-Majláth és a Bükk találkozásánál indult, és az egyedülálló szépségű fenyvesben fekvő Fehérkőlápai Turistaház kertjében ért véget.Egyesületünk versenyezői ezúttal is nagyszerűen szerepeltek és Kovács “Pityikusz” Istvánnak és Lórencz “Szúnyog” Péternek köszönhetően újabb győzelmekkel gazdagodhattunk! István az MTB open kategória leggyorsabbja lett, még Péter a Master1-ek között diadalmaskodott. A felnőttek versenyében Fábián Norbert a 7., Molnár Péterpedig a 9. helyen ért célba, valamint a juniorok között rajtoló Lovas Ádám az 5. lett.

Szeptember 9-én egyesületünk társrendezésében került lebonyolításra a II. Ózdi Triatlon verseny, amely az elmúlt évtől eltérően ezúttal a Városi Strandfürdő helyszínén várta az indulni vágyó sportolókat. A versenyen egyesületünk versenyzői is rajthoz álltak és itt sem vallottak szégyent és a 7. korcsoport elitek versenyében Kovács Istvánnak köszönhetően ezüst érmet szereztünk. Az amatőrök között szintén a 7-es korcsoportban Korbély Csaba a 3. helyen ért célba. A 8-as korcsoportban Fehér Gábor 4.-ként zárta a versenyt. A váltó verseny sportegyesületek közötti kategóriájában egyesületünk csapata hozta el győzelmet.

Szeptember 15-én hűvös és esős, őszies időjárás fogadta azt az 530 bringást, aki részt vett a II. Tisza-tó Maratonon, mely Poroszlóról indulva, három különböző távon 42, 65 és 134km-en vezette a kerékpárosok tömegét a tó körül. A tókerülő kerékpáros rendezvények közül a tisza-tavi volt az idei utolsó állomás.Egyesületünkből Gyárfás Gergő gondolta úgy, hogy egyedüli ÓKE indulóként benevez a 134km-es versenyre és dacolva az időjárással teljesíti azt. Gergő végül két defekttel a háta mögött a 138 fős mezőnyből a 45. helyen zárta a versenyt!

Szeptember 16-án a Tiszaújváros mellett található Nemesbikken rendezte meg a kazincbarcikai Team3K csapata a már hagyományosnak mondható Sporttec Kupát. Egyesületünkből négyen álltak rajthoz az 1óra+1körös versenyen. A legjobban Farkas Joci szerepelt, aki felnőttek között az idei időfutam országos bajnok Fejes Gábor mögött a 2. helyet szerezte meg. Szintén a felnőttek között Lórencz “Szúnyog” Péter az 6., Pap Henrik a 8. helyen végzett. A master3-nál Pap Gyula újból felállhatott a dobogó 3. fokára.

A 18. Városi Bajnokság Sorozat 3. futamára került sor szeptember 16-án Salgótarjánban. A tóstrandi SBTC sporttelep körül kijelölt 1,5km hosszú pályában egy hosszabb mászás és egy nagyon gyors, tempós lejtő kapott helyet, ami nem követelt komoly technikai tudást, ezzel nagyban megkönnyítve azoknak a dolgát, aki még csak most ismerkednek a sportággal.  A masterek között egyesületünk versenyzője Kovács István magasan ellenfelei előtt közlekedett, lényegében az elit felnőtt kategória első három versenyzőjével együtt haladt, így magabiztosan hozta a kötelező első helyezést. Az elitek között Frölich Tamás állt rajthoz, aki ugyan nem sokkal, de leszorult a dobogóról így a 4. helyen zára a versenyt. A hobbi kategóriában két versenyzőnk Fábián Norbert és Molnár Péter állt rajthoz. Norbi nagyszerű versenyzéssel a 2. helyen ért célba, Péter pedig 7-ként.

Szeptember utolsó hétvégéjén Kovács ”Pityikusz” István és Vasas Ádám vettek részt a szlovák maraton kupasorozatba tartozó Jaki Kelly’s Biketour futamon. A szervezők 23, 42 és 62km-ben szabták meg a penzumokat. István kihasználva jó formáját év végi “levezetésként” ezúttal is a középtávnak számító 42km-en állt rajthoz, ami összesen 1385m szintkülönbséget tartalmazott! Sajnos a végjátszmánál kicsit figyelmetlen volt, így 2 másodperccel lemaradt a dobogóról és a 4. helyen ért célba. Ádám egy kicsit formán kívül volt, így ő a 74. helyen érkezett be.

Október

Október első hétvégéjén meglepően kellemes időjárásban rendezte meg a Kisgalya SE az immáron kilencedik alkalommal az Üveghuta Kupa egyenkénti indítású hegyi időfutamot. Elsőként Lórencz “Szúnyog” Péter állhatott fel a dobogó második fokára, aki a talán király kategóriának is nevezhető országúti felnőtt mezőnyben érte el ezt a helyezést. Szintén itt állt rajthoz Fábián Norbi és Frölich Tomi is, aki a 11. és 18. helyen érkeztek célba. Az MTB kategóriában két ÓKE-s dobogós helyezés is született, mert Kovács István és Demeter Tamás is kiváló időt hajtva elsőként illetve harmadikként gurulhatott át a célvonalon. Vasas Ádám szintén ebben a kategóriában 6. lett. A szervezők páros versenyt is hirdettek Ebben a versenyszámban nem volt külön korcsoport, de a Török Csaba, Molnár Péter páros így is a 3. helyen ért célba. Az MTB-ve induló ifi kategóriában Lovas Ádi szintén a 3. helyet szerezte meg. Pap Gyula pedig a Senior II-es mezőnyben lett 6..

A hegyikerékpáros szezon végéhez közeledve egyesületünk két versenyzője Fábián Norbert és Molnár Péter Salgótarjánban álltak rajhoz a 18. Városi Bajnokság utolsó futamán.A salgótarjáni Dolinkában megrendezett versenyen már igazi őszi időjárás fogadta a versenyzőket. Klubunk két versenyzője a hobbi futamban állt rajthoz, ahol Norbi az első kör után átvette a vezetést és az egészen a végéig ki sem adta a kezéből, így elsőként gurult át a célvonalon. Szintén ebben a kategóriában állt rajthoz Peti is, aki az 5. helyen fejezte be a versenyt.

A mai napon az EthicSport – Decathlon Kupával kezdetét vette a cyclo-cross szakág III. SuperCross sorozata. A kazincbarcikai nyitányon megközelítőleg 130 bringás gondolta úgy, hogy az „igazi” kerékpáros szezon elmúltával sem teszik le a bringát és nekivágnak a 7 futamból álló sorozatnak. Az időjárás ezúttal kedvezett még az indulóknak. Egyesületükből a 11 órai rajtban Monyók Márk „Mazsi”és Fehér Gábor „Gaba”  vágott neki a hobbi mezőny számára kiírt 3 körnek. A kezdeti kavarodásban nehezen lehetett követni, hogy ki hányadik helyen áll, de később világossá vált, hogy mindkét versenyző a dobogós helyen teker, amit a célig már nem adtak ki kezükből és Mazsi a 2., Gaba pedig a 3. helyen gurult át a célvonalon! A 11:45-ös rajtban egyetlen női versenyzőnk Bódán Zsófi vállalta a megmérettetést és a 9. helyen zárta a versenyt.

Az elit felnőttek között Fábián Norbi, a master1-ek között pedig Farkas Joci, Frölich Tamás, Kovács „Pityikusz” István és Lórencz „Szúnyog” Péter küzdöttek a minél jobb helyezésekért. A legeredményesebb ezúttal is Pityikusz volt, aki Norbival egyetemben mountival vette fel a harcot a ciklo bringások ellen és még így is csak 7 másodperccel maradt le a dobogóról, ami így számára a 4. helyet jelentette. Norbi a felnőttek között a 12. helyet szerezte meg. A master1 kategóriában még Tamás a 10., Joci 12. helyen érkezett meg. Szúnyogsajnos a 6. körben egy felütéses defekt miatt kiállni kényszerült.

November

Az augusztusi XCO Magyar Kupa után november 4-én ismét országos szintű versenyt a III. SuperCross sorozat 2. fordulóját rendeztünk. A tavalyi, 95 fős indulói létszám után 116-ra ugrott a hazai rendezésű Ózd Kupa indulói létszáma. Egyesületünket az ÓKE-t a szervezői feladatok ellátása mellett 10 versenyző képviselte, akik közül Kovács “Pityikusz” Istvánnak és Monyók Márknak “Mazsinak” haladt a mai napon a legjobban a bringa, így mindkettőjüknek sikerült a hazai pályán odaérni a dobogó 2. fokára. István a legnépesebb és igencsak erős Master1-es mezőnyben, Márk pedig a hobbi felnőtt kategóriában érte el ezt a kiváló eredményt. A többiek is szépen teljesítettek. Frölich Tamás a Master1-es kategóriában 6., Lórencz “Szúnyog” Péter a 11. helyezést érte el. A hobbi kategóriában Csépányi Gábor 4., Molnár Péter 5., Barna Richárd a 6. helyezést érte el. Bódán Zsófi ezúttal keményen küzdött az elemekkel és a 10. helyezést szerezte meg a felnőtt nők között. Fábián Norbertsérülés miatt feladta a versenyt.

November 18-án egy újonnan debütáló helyszínen Veszprémben folytatódott a 2010-ben életre hívott SuperCross sorozat. Peták Levente krétai kitérője után első hazai versenyén az elit felnőtt mezőnyben a kiváló 6. helyezést szerezte meg. A master1-es mezőnyben Kovács “Pityikusz” István egészen a utolsó előtti körig tartotta magát a 2. helyen, ám első kerék defekt miatt visszacsúszott a 6. helyre és itt is futott be.  Szintén a master1-es mezőnyben harcolt még Frölich Tamás és Lórencz “Szúnyog” Péter. Tamás a rajtot követő első csiki-csukis részben kicsit beragadt a mezőnybe, majd a homokágyas szekcióban egy előtte megálló versenyzőnek köszönhetően közelebbről is szemrevételezte a homok mélységét, majd a bringára visszaülve folyamatosan zárkózott fel egészen a 4. helyig. Szúnyog “lepke” súlyának kevésbé kedvezett az igencsak rázós pálya, így ő a 13. helyen zárta a versenyt!

 November 25-én a salgótarjáni Karancs Kupával folytatódott a 2012/13-as III. SuperCross sorozat. Talán a 2012. év legnehezebb cross versenyén van túl az ÓKE legénysége.  Ahogy az elmúlt versenyeken, úgy itt is a Frölich Tamás, Kovács “Pityikusz” István, Lórencz “Szúnyog” Péter és Peták Levente összeállítású ÓKE quartet vett részt a Karancs Kupán. Ahogy az eddigi futamok folyamán Kovács István bizonyult a legerősebb ózdinak, aki egy nagyszerű és kiegyensúlyozott versenyzéssel a Veszprémben defekt miatt átadni kényszerülő második helyét ezúttal visszavette.

Peták Levente a hét szlovák versenyzővel kiegészült elit felnőtt mezőnyben a 14. helyezést érte el. Frölich Tamás és Lórencz Péter a master1-ek versenyében a 12. és 15. helyen értek célba, ami a vártnál néhány helyezéssel ugyan hátrébb volt, de így is az erős középmezőnyt jelentette.

December

 

December 9-én 5. fordulójához érkezett a SuperCross sorozat, amely az ÓKE versenyzői számára az utolsó versenyt jelentette 2012-ben. A cyclocross szerelmeseinek ezúttal Balassagyarmatra kellett utazniuk, hogy részt vegyenek a sorozat első jeges-havas versenyén a Palóc Cross-on. A versenyzők kedvét még ez az igencsak hideg időjárás sem szegte, hiszen 119-en álltak rajthoz, köztük szlovák versenyzőkkel.Ezúttal is csak a 13 órai rajtban voltunk érdekeltek, ahol az Elit felnőtteknél Peták Levente, a Master1-es mezőnyben Frölich Tamás, Kovács “Pityikusz” István és Lórencz “Szúnyog” Péter vágtak neki a 8 körös penzumnak. István végig tartotta magát a már az elején megszerzett 3. pozícióban, ami a verseny végéig nem is változott, így ő ismét egy dobogós helyezéssel került közelebb az összetett dobogóhoz. Az elit mezőnyben Levente is szépen haladt kisebb nagyobb holtpontokkal, így ő a 9. helyen futott be, ami az 5. legjobb magyar eredményt jelenti. A Master1-es kategóriában a Karancs Kupához hasonló eredmény született, ahol Frölich Tamás a 12. helyen végzett, csakúgy mint ma is, illetve Szúnyog a 16. helyen gurult át a célvonalon.

Palóc Cross rajt

Év végén összesítésre került a négy futamból álló Top Maraton sorozat, amely hazánk négy legnagyobb maratonját foglalja össze. Név szerint és időrendben a májusi Szilvásvárad Maratont a júliusi Duna Maratont az augusztusi Bükk Maratont valamint a szeptemberi Mátra Maratont. A négy versenyen elért helyezések után kapott pontok alapján kerül ki az összetett győztes. Egyesületünkből az idén 16-an vállalkoztak arra, hogy rajthoz állnak a futamokon. A 16 versenyző közül Bódán Zsófi a középtávú U19-es, Farkas Joci a rövidtávú Master1-es még Frölich Tamás a középtávú felnőtt kategória összetett első helyét hódította el. Kovács István a középtávú Master1-ek között a 6. helyen zárt, ám ő is esélyes lett volna a dobogó legfelső fokára, ám ő nem vett részt a Duna Maratonon, így az a versenyen sajnos 0 pontot ért az összesítésben. Az év végi eredmények alapján Fábián Norbi is közelített volna a dobogóhoz, de ő csak a 3. futamon szállt versenybe, így az összetett 26. helyén zárta az összesítést.

És végül itt egy videó a tavalyi évről:

Összetett eredmények:

Középtáv:

Bódán Zsófi 1.  U19

Frölich Tamás 1.  Felnőtt férfi

Kovács István 6.  Master1

Kriston B. László 171. Master1

Rövidtáv felnőtt férfi:

Csépányi Gábor 9.

Molnár Péter 13.

Fábián Norbert 26.

Pap Henrik 33.

Csonka Dávid 40.

Bakos Balázs 64. hely

Rövidtáv Master1:

Farkas Joci 1. hely

Kiss Gábor 56. hely

Török Csaba 50. hely

Rövidtáv Master2:

Csépányi Péter 13. hely

Fehér Gábor 42. hely

Rövidtáv Master3:

Pap Gyula 35. hely

A maraton Magyar Kupa összetett versenyében Bódán Zsófi összetett I. helyezést ért el.

Egyesületünk az egyesületek közötti pontversenyben a 32 csapatból a 18. helyen zárt.
Az XCO Magyar Kupa futam összetett eredményei zavarosak, így azt nem kerül egyenlőre közzétételre!
A 2012/13-as III. SuperCross sorozat hét futamából már hat lement, aminek az összetett állása az utolsó január 27-i futam előtt így fest:

 

Kovács István 3. hely Master1
Frölich Tamás 8. hely Master1
Peták Levente 15. hely Elit felnőtt
Bódán Zsófi 15. hely Női felnőtt
Lórencz Péter „Szúnyog” 19. hely Master1
Fábián Norbert 28. hely Elit felnőtt
Farkas Joci 37. hely Master1
Share Button

Leave a comment