Igazi, hamisítatlan körülményekkel kezdődött az MTB versenyszezon. Ma Farkas Balázs győzelmének örülhettünk!

Az alábbiakban röviden szeretnénk összefoglalni az elmúlt egy hónapban és a mai napon történteket, ugyanis nem telt el eseménytelenül a közelmúlt. Az enyhe tél kedvező volt számunkra, így a lehetőségekhez mérten mindenki szépen gyűjtötte a kilométereket, hogy az idei szezonban önmagát és természetesen a versenytársakat is felülmúlva teljesítsen a kiválasztott versenyeken! 😀

Legutóbbi beszámolónk az év első versenyéről szólt, ahol kettős ÓKE győzelemnek és egy második helyezésnek örülhettünk a Tarcal Crosson, de szintén azon a márciusi hétvégén a Németországban élő Peták Levente is „harcba szállt” a Rothaus Bulls kupasorozat első fordulóján, ahol hűvös, saras körülmények között a kiváló 5. helyezést érte el a licensz nélküliek kategóriájában. Egy hét múlva ismét ennek a sorozatnak rendezték a második futamát, ahol ugyan a revans elmaradt, ám előző heti 5. helyezést ismét sikerült hoznia.

Levi rothaus I.

Az első forduló

Az előzetes tervek szerint ezeken a versenyeken ráhangolódásképpen vett részt Levi, mivel a szezon első fő versenyére április 13-án került sor, ami egy hét fordulós kupasorozat első állomása volt. Ekkorra már a versenyengedély is elkészült és megérkezett Levihez, így nem volt akadálya annak, hogy a német első osztályú versenyzőkkel mérje össze erejét egyesületünk tagja. A 2,7km-es és körönként 90m szintet tartalmazó pályán 8 kört kellett megtenni az elit versenyzőknek, ahol nem született nagy meglepetés a verseny végeredményében, hiszen a dobogós helyezések mindegyikén profi kerékpárosok végeztek, akik nem napi 10-12 órás munka mellett végzik a felkészülést. Mindezektől függetlenül Levi tisztességesen helyt állt és a 11. helyen gurult át a célvonalon.

Másik „idegenlégiósunk” az Angliában dolgozó Demeter Tamás „Döme”  Built Wells-ben állt rajthoz a Scott MTB Maraton sorozat első megmérettetésén, ahol meglepően kellemes időjárási körülmények között teljesíthették a versenyzők az 50km-es távot. Tamás a 250 fős mezőnyből a 18. helyen zárta a versenyt.

Németországban Levin, Angliában Dömén láthatták az egykori ÓKE mezt az ottani bringások

Németországban Leventén Angliában Dömén láthatták az egykori ÓKE mezt az ottani bringások

Ma pedig (április 27.) elérkezett a hazai MTB Magyar Kupa sorozat első fordulójának napja. Az ilyenkor megszokott szlovákgyarmati verseny helyett a szezonnyitóra a salgótarjáni eresztvényi pályán került sor, ami az XCO szakág kedvelőinek ismerős lehet már az elmúlt évekről. Legutóbb tavaly nyár végén versenyezhettek itt az arra vágyók, de akkor merőben más körülmények között, mint a mai! Még 8 hónappal ezelőtt porzó, „csont száraz” és gyors nyomvonal fogadta a versenyzőket, addig a mai napon komoly nyomokat hagyott az erdei talajon az elmúlt napok esőzése, így több helyen bokáig érő sárban kellett tolni a bringát.

Ez egy általános kép a mai napról. Nem volt olyan versenyző, aki ne kényszerült volna tolni a bringát

Ez egy általános kép a mai napról. Nem volt olyan versenyző, aki ne kényszerült volna tolni a bringát

Egyesületünkből a nevezési lista alapján nyolcan lettek előnevezve, de ebből hatan álltak ma rajthoz (később kitérünk, hogy miért), ami az olimpiai szakág versenyeit tekintve örömtelinek mondható! Akik nem lennének azzal tisztában, hogy ezt miért írjuk álljon itt egy mondat: A tömegsportot jelentő maratonokon sokkal nagyobb kedvvel vesznek részt minden egyes klub tagjai, mint az XCO szakágban.

A reggel 10 órai rajtban négy ÓKE versenyző sorakozott fel a rajtvonalnál. Barna Richárd, Békei Zsolt és Kiss Gábor az amatőr Master1-ek számára kiírt futamban vettek részt, még Farkas Balázs az amatőr U19-es mezőnyben állt rajthoz. Számukra még igazán friss volt a sár, így ők a versenytársakon kívül még keményebben megharcoltak a körülményekkel, mint az utánuk következő rajtok versenyzői. Előzetesen ebben a rajtban kellett volna indulnia Bódán Zsófinak is, ám ő pénteken egy esés következtében bokaszalag sérülést szenvedett, így kihagyni kényszerült a versenyt, pedig győzelmi esélyei lettek volna. Szerencsére azért Balázs megmentette az „ÓKE mundér” becsületét és ugyan egy nagyobb bukással színesítette versenyét és ennek eredményeképpen a karját, de így is elsőként haladt át a célvonalon. Amatőr Master versenyzőink is kitartóan küzdöttek a szinte járhatatlan pályán ahol Békei Zsolti 5., Kiss Gábor „Bean” a 6., még Ricsi a 9. helyezést érte el.

Délben a „profi” Master1-esek rajtjában a cross versenyeken is rajthoz álló triónak kellett volna versenyeznie, ám Lórencz Péter „Szúnyog” anyagi megfontolásból kihagyta a versenyt, így Frölich Tamás és Kovács István „Pityikusz” vállalta a megmérettetést.

Számukra 3 kör volt a penzum a folyamatosan száradó pályán. A száradó pálya azért lett kiemelve, mivel mindkét versenyző kockáztatva, az apró mintás (Rubena Scylla) gumit hagyta fent, aminek végül súlyos következményei lettek! :/ 🙂 Sajnos az erdőben nem száradt olyan tempóban a pálya, mint ahogyan várták, így a kerékpárral való előrehaladás nyeregben ülve több helyen meghiúsult, így maradt a bringa tolása. Az előzetes tervek végül az utolsó körben kezdtek létjogosultságot nyerni, de addigra már késő volt, így ez a verseny inkább újabb tanulópénznek fogható fel. Természetesen ezek a tények nem vonnak le semmiféle értéket a győztesek érdemeiből, hiszen az első helyen végző Ibrányi Attila (Vitalitás SE) a futós helyeken is gyorsabban haladt, mint az őt üldözők. A végén azért annyi izgalom volt még a két ÓKE-snak, hogy István a 4. helyért csatázott a miskolci Vincze Leventével (Freeriderz SC), aki végül 9 másodperccel megelőzte őt, illetve a 6-7. helyért Tamás és Hegedűs Ádám (X2S Team) harcolt meg, amiből 2 másodperccel Tamás jött ki nyerőként, így övé lett a 6. hely.

6-7. helyért ment a küzdelem

6-7. helyért ment a küzdelem

Verseny utáni meglátások:

Pityikusz:

Ez a verseny nem az előzetesen tervezettek szerint alakult számomra. Dobogós helyezést vártam ma, de ezekkel a gumikkal még az sík részeken is többször álltam keresztbe, mint előrefelé. A bringa tolásában pedig vannak sokkal jobbak nálam, így ma meg kellett elégednem az 5. helyezéssel. Remélem május 10-én a második futamon száraz körülmények fogadnak és revansot vehetek a mai napért. 🙂

A rajthoz szólításnál még tisztán és optimistán

A rajthoz szólításnál még tisztán és optimistán

Tomi:

Ez egy ilyen verseny volt. 🙂 Én örültem, hogy ma egyáltalán el tudtam rajtolni. Szerdától erős középfültő gyulladással szenvedek és a beszedett gyógyszerek mennyisége nem hatott valami pozitívan a kondíciómra. Sőt! A pálya már tavaly is nagyon tetszett, de akkor száraz és gyors volt. A bringatolás sose volt az én stílusom, így számítottam rá, hogy ma nem a dobogóért fogok küzdeni. A gumiválasztásról meg ne is beszéljünk!

Balázs:

Attól függetlenül megnyertem a kategóriám versenyét és, hogy ilyen saras volt a pálya, tetszett a verseny. Sajnos, vagy éppen szerencsére az utolsó körben az első híd előtt sikerült egy nagyobbat esnem, amivel jól lezúztam az oldalamat, de megtartottam pozíciómat és elsőként haladtam át a célvonalon.

Tarjan Balazs, cel

Balázs a célban egy kicsit megfáradva

A klub versenyzői legközelebb május 10-én a várgesztesi villaparkban sorra kerülő II. XCO Magyar Kupán állnak rajthoz.

Fotók a versenyről:

Share Button