Palóc Cross – SuperCross V. forduló – Balassagyarmat

A mai napon a 2012/13-as SuperCross sorozat idei évi 5. fordulójához érkezett. A cyclocross szerelmeseinek ezúttal Balassagyarmatra kellett utazniuk, hogy részt vegyenek a sorozat első jeges-havas versenyén a Palóc Cross-on. A versenyzők kedvét még ez az igencsak hideg időjárás sem szegte, hiszen 119-en álltak rajthoz, köztük szlovák versenyzőkkel.

A master1-es dobogó 3. fokán Pityikusz

Ahogyan az elmúlt két fordulón, úgy a mostani versenyen is négy ózdi kemény legény 🙂 vállalkozott arra, hogy versenybe szálljanak a Palóc Cross-on a minél jobb helyezésekért. A pálya a tavalyi évhez képest elég sokat változott, ami szerintünk előnyére vált, viszont az elmúlt napok havazása és hideg időjárása megtette hatását és jégpályává változtatta az amúgy sem könnyű nyomvonalat. A legnagyobb nehézséget az adta, hogy a még vizes hóban hagyott keréknyomok megfagytak, így azokon „életveszélyessé” vált a kanyarodás. 😀 Így egy kicsit olyan érzése volt az embernek, mintha hímes tojáson bringázna! 🙂

Palóc Cross rajt (fotó: Peták László)

De vissza a versenyhez! Ezúttal is csak a 13 órai rajtban voltunk érdekeltek, ahol az Elit felnőtteknél Peták Levente, a Master1-es mezőnyben Frölich Tamás, Kovács „Pityikusz” István és Lórencz „Szúnyog” Péter vágtak neki a 8 körös penzumnak. István az eddigi eredményeinek köszönhetően az első sorból kezdhette meg a versenyt, majd egy jó rajtot elkapva rögtön az elsők között haladt.

Pityikusz ma is dobogósként zárta a napot (fotó: Peták László)

Mögötte Tomi is rakta a kereket bár közéjük beékelődött egy szlovák kolléga is, aki az első lejtmenetben benézett egy kanyar majd egyenesen megcélozva egy fát satuféket húzott, ahol Tomi már nem tudta elkerülni az ütközést és átszállt a szlovák kollégán, ezzel nem kevés pozíciót vesztve. 🙁 Ami a legfőbb gondot okozta, az az, hogy a bal oldali fékváltókar elhajlott, amit vissza kellett ütögetni a megfelelő pozícióba. Közben István végig tartotta magát a már az elején megszerzett 3. pozícióban, ami a verseny végéig nem is változott, így ő ismét egy dobogós helyezéssel került közelebb az összetett dobogóhoz.

Tomi küzd az elemekkel 🙂 (fotó: Peták László)

Az elit mezőnyben Levente is szépen haladt kisebb nagyobb holtpontokkal, így ő a 9. helyen futott be, ami az 5. legjobb magyar eredményt jelenti.

Levi az egyik jeges kanyarban                        (fotó: Peták László)

A Master1-es kategóriában a Karancs Kupához hasonló eredmény született, ahol Frölich Tamás a 12. helyen végzett, csakúgy mint ma is, illetve Szúnyog a 16. helyen gurult át a célvonalon.

Szúnyognak sem feküdt igazán a csúszós pálya (fotó: Peták László)

A következő SuperCross futam december 30-án a Kecskemét melletti Kerekegyházán kerül megrendezésre, így folytatás a Kiskun Cross-on!

Hivatalos versenybeszámoló itt!

Ki hogyan látta a versenyt?

Pityikusz:

“A mai napon szerettem volna elkapni az előttem végző két versenyzőt, bár tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgom, hiszen Reitinger Gábornak ez hazai pálya, ami ebben a szakágban igazán számít, mert nem mindegy ki mennyire ismeri a nyomvonalat. A rajtot jól kaptam el és két riválisom mögött helyezkedtem, de sajnos ebben a hideg időben nem forogtak úgy a lábaim, mint ahogyan kellett volna, így megúsztam mögöttük. Innentől már láttam, hogy nem sok esélyem van felérni rájuk, így már csak arra figyeltem, hogy engem ne érjenek utol és meglegyen a 3. hely, aminek azért örülök.”

Kanyartechnika Pityikusz módra 🙂              (fotó: nogradkerekpar.hu

Tomi:

“Újabb nehéz versenyen vagyok túl, ahol most nem az erőnléttel volt problémám, hanem a technika és a versenytársak fogtak ki rajtam. Összetett helyezésemnek köszönhetően a 2. sorból rajtolhattam, ami egész jól is sikerült, bár az első jobbos kanyarban a jobb bokámmal rögtön ki is ütöttem egy karót, ami nem kis fájdalommal járt, ám a fekete leves csak ezután következett.

Mint a jégpálya
(fotó: nogradkerekpar.hu)

Az első lejtőn egy szlovák versenyző benézett egy kanyart, majd satuféket húzva megállt előttem, aminek az lett az eredménye, hogy átszálltam rajta, rám pedig a bringám, aminek a fékváltó karja be is hajlott. Itt a fél mezőny elment mellettem, ami után kezdhettem a felzárkózást. A 4. körre sikerül is feltornáznom magam egy egész jó bolyra, de az egyik kanyarban a láncom leesett, amit mire felraktam szépen le is akadtam ismét a sorról és küzdhettem tovább egyedül, aminek az lett a vége, hogy a ismét a 12. helyen futottam be, pedig azt hittem, hogy a tarjánitól nem tudok gyengébb eredményt produkálni. A tanulság levonva, így legközelebb már csak áprilisban fogok versenyezni!”  😀

Levi:

„Mai napon Balassagyarmaton vettem részt a Supercross sorozat 5. fordulóján, ahol a szlovák határ közelsége miatt szép számmal jelentek meg szlovák versenyzők is. A versenyt megelőző napokban folyamatosan hült a levegő, és verseny napján -2 fokban kellett versenyezni. Eleinte nem örültem, de a verseny ideje alatt sikerült kellő képpen bemelegednem A pálya elég technikásra sikeredett a hónak és a lefagyott, jeges kanyaroknak köszönhetően ami néha segített, néha hátráltatott az előre haladásban. A rajtot sajnos kicsit hátul kellett megkezdenem így verseny végére az elit kategória 9. helyére sikerült befutnom 4 szlovák ellenféllel előttem. Most egy kis pihenő következik számomra, de mind ez kis bringázással is.”

Szúnyog:

Hamarosan……

Videó a versenyről:

 

Share Button

Leave a comment